USR va ataca la CCR "legalizarea nepotismului"
alte articole
USR va ataca la CCR proiectul de lege de modificare a Codului penal care înlocuieşte ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane'', în cazul în care aceasta va fi adoptată. Proiectul, care a primit ieri aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor le va permite practic aleşilor locali să încheie contracte cu firme ale rudelor iar parlamentarilor să-şi angajeze membri ai familiei la Parlament fără ca acest lucru să mai fie considerat conflict de interese decât dacă se demonstrează că s-a produs un prejudiciu.
"Este cât se poate de clar că ecoul protestelor masive din ianuarie şi februarie a fost uitat, iar parlamentarii puterii se întorc în forţă la ocupaţia lor de zi cu zi, mai exact, de noapte şi zi, în slujba membrilor de partid şi a celor apropiaţi partidului: ciuntirea şi desfigurarea codului penal. Ieri a avut loc episodul al treilea din marţea neagră”, a declarat Stelian Ion, deputat USR şi membru în comisia juridică.
USR atrage atenţia că modificările articolelor 301 şi 308 din Codul Penal, adoptate marţi în Comisia Juridică, cu toată opoziţia Ministerului Justiţiei, desfiinţează practic infracţiunea de conflict de interese.
Au fost eliminate din textul de lege pasaje foarte importante şi, în plus, a fost introdusă o condiţie care goleşte de conţinut aproape întregul text incriminator. Consecinţa foarte gravă este aceea că, după adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, toate persoanele cercetate pentru conflict de interese vor fi scoase de sub această acuzaţie, iar pe viitor se dă liber la nepotism. Toţi funcţionarii publici, de exemplu primarii, vor putea încheia contracte cu firme ale unor rude sau foşti parteneri de afaceri, fără absolut nicio problemă, dacă vor dovedi că aceste contracte sunt în interes public şi dacă vor dovedi că acele firme sunt corecte", explică deputatul USR Stelian Ion.
Potrivit deputatului, condiţia introdusă în proiectul de lege nu este clară şi are la bază o sintagmă care nu este definită în legislaţia civilă sau penală, ceea ce ar trebui să atragă neconstituţionalitatea textului.
Reprezentanţii USR mai reamintesc că în perioada 2011-2015, peste 50 de parlamentari români au fost acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că se află în conflict de interese de natură administrativă şi/sau penală deoarece şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Deşi ANI a câştigat definitiv şi irevocabil în majoritatea cazurilor, unii dintre demnitarii cu probleme de integritate au obţinut noi mandate în Parlament. În prezent, şapte deputaţi din Parlamentul României, dintre care cinci fac parte din PSD, sunt acuzaţi de conflict de interese.
"Anul trecut, pentru a rezolva problema colegilor de partid, Florin Iordache (PSD) a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia parlamentarii care şi-au angajat rude în cabinetele parlamentare înainte de 21 august 2013 să nu mai fie acuzaţi de conflict de interese. Proiectul a fost votat, dar Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională.
Tot Florin Iordache a fost cel care a insistat ca deputaţii din Comisia Jurdică să adopte, marţi, proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, în pofida faptului că Ministerul Justiţiei a solicitat amânarea proiectului până săptămâna viitoare când va fi depus un pachet de legi ce transpune ultimele decizii ale CCR în Codul Penal", mai arată USR.
Parlamentarii USR au propus marţi în Comisia Juridică o serie de amendamente pentru aducerea formei textului de lege în concordanţă cu deciziile CCR, dar toate au fost respinse. În schimb, amendamentele depuse de PSD au trecut şi cu sprijinul unor reprezentanţi ai PNL, mai precizează formaţiunea.