Revizuirea Constituţiei: CCR identifică 26 de articole neconstituţionale în proiectul USL
alte articole
Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au finalizat duminică analiza proiectului de revizuire a Constituţiei, descoperind 26 de elemente de neconstituţionalitate. Unele dintre articole vor fi respinse în timp ce pentru altele, judecătorii CCR vor face recomandări de corectare, de reformulare sau de rescriere.
Printre articolele cu probleme se numără articolul 103, care reglementează modalitatea în care preşedintele numeşte premierul, articolul referitor la "traseismul" politic, precum şi articolul care permite folosirea probelor obţinute ilegal dar numai în folosul acuzatului.
Curtea Constituţională a început dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei vineri. La finele zilei de ieri, CCR analizase 102 articole, la 10 dintre ele fiind găsite elemente de neconstituţionalitate, conform preşedintelui CCR, Augustin Zegrean.
Întrebat despre articolul referitor la traseism, respectiv aliniatul din proiectul de revizuire a Constituţie care prevede că un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia a fost ales, şi care ar fi neconstituţional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituţie prevede că mandatul imperativ este nul. "Nu au modificat şi acest articol, deci consecinţa, concluzia o trageţi dumneavoastră", a afirmat Augustin Zegrean.
Potrivit unor surse din CCR citate de Realitatea, judecătorii CCR ar fi constatat probleme de neconstituţionalitate la modificările aduse de USL articolelor 3 din Constituţie (Teritoriul), 23 (Libertatea individuală) şi 28 (Secretul corespondenţei) .
Şi articolul care prevede ca preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri venite din partea premierului a fost găsit cu probleme, judecătorii CCR urmând să facă recomandări, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru.
Judecătorii şi-au dat deja votul în legătură cu decizia Curţii, urmând să fie redactată minuta care va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.
"Dezbaterile s-au incheiat dupa 25 de ore de discutii. Vom comunica presedintilor celor doua Camere rezultatele. Am propus declararea unor articole ca neconstitutionale, la altele am facut recomanadari de modificare sau de corelare a textelor . Este o decizie, in doua saptamani speram sa o motivam, va avea cam 100 de pagini. Speram ca Parlamentul sa tina seama de ce am spus noi aici, acolo unde este obligatoriu sa modifice vom verifica din nou dupa votul din Parlament, acolo unde am facut recomandari, speram sa se tina cont. Se risca sa apara o Constitutie cu texte defecte, in care un articol spune ca presedintele face ceva, iar alt articol spune ca primul ministru face lucrul asta", a declarat duminica presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa, la 4 februarie, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.
Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.