Tribunalul Vaslui a îngropat procesul Simonei Niculescu împotriva abuzurilor autorităţilor la Pungeşti

Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Tribunalul Vaslui a "îngropat" marţi procesul Simonei Niculescu împotriva abuzurilor comise de autorităţi la Pungeşti. Apelul făcut de dna Niculescu la decizia din 12 decembrie a Judecătoriei Vaslui, care îi respinse cererea de ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost respins, sentinţa fiind definitivă.

Instanţa va comunica motivarea sentinţei în 48 de ore.

Nemaiavând nici o cale de atac în România, Simona Niculescu va muta lupta pentru apărarea drepturilor localnicilor din comuna Pungeşti la Curtea Europeană.

Reamintim că în 8 decembrie Poliţia Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, pentru a preîntâmpina "incidente" care să afecteze buna desfăşurare a lucrărilor companiei Chevron.

Odată cu instituirea zonei speciale de siguranţă, în comuna deja împânzită de jandarmi din data de 2 decembrie, au fost aduse efective suplimentare de forţe de ordine. S-au instituit filtre de poliţişti pe drumuri, pentru a-i legitima pe toţi cei ce intrau sau ieşeau din comună iar dreptul la liberă circulaţie a fost îngrădit.

Localnicii din Pungeşti au reclamat că din 2 decembrie au fost ţinta a numeroase abuzuri. Sătenii s-au plâns că au fost loviţi, bătuţi, intimidaţi, relatând că nu au putut nici măcar să iasă să ia apă de la fântână sau să-şi ducă animalele la păscut fără să fie legitimaţi, şicanaţi sau chiar amendaţi, sub orice pretext.

Pe 9 decembrie 2013, Simona Niculescu a depus la magistratul de serviciu din Judecătoria Vaslui o cerere de ordonanţă preşedinţială, pentru ridicarea restricţiilor de circulaţie instituite de jandarmi în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

Deşi toate evidenţele, începând cu prezenţa filtrelor de poliţie pe drumul de intrare în comuna Pungeşti, continuând cu prezenţa jandarmilor cantonaţi în comună, cu mărturiile localnicilor terorizaţi de forţele de ordine etc., convergeau spre concluzia că Pungeşti a fost transformat într-o zonă cucerită de jandarmi, Judecătoria Vaslui a respins pe 12 decembrie cererea Simonei Niculescu.

Din decizia pronunţată atunci de instanţă reieşea că, stupoare, la Pungeşti nu este cazul să se aplice directivele UE, respectiv dreptul la liberă circulaţie, ne-a relatat într-un interviu telefonic Simona Niculescu: "La Pungeşti nu se aplică directivele UE, dreptul la liberă circulaţie se aplică doar la trecerea graniţei, asta este din analiza instanţei. Adică nu mai pot avea pretenţie odată ce am intrat liber în România să mai şi circul prin ea."

După ce va primi motivarea respingerii apelului, Simona Niculescu se va adresa Curţii Europene, căci nu intenţionează să renunţe la apărarea drepturilor sătenilor din Pungeşti şi principiilor statului de drept: "Restricţiile sunt impuse abuziv acolo [la Pungeşti n.r.], neprevăzute de absolut niciun text legal." a explicat doamna Niculescu.

Demersul la Curtea Europeană va fi pregătit în funcţie de motivaţia instanţei din Vaslui: "Pentru a face recurs la Curtea Europeană trebuie să am motivarea, să ştiu ce atac exact, care sunt lacunele de înţelegere". a explicat Simona Niculescu.

Apelul a fost judecat foarte rapid. S-a pledat în 5-10 minute după care magistratele s-au retras şi au decis pronunţarea pentru ora 11. La ora 11 s-a pronunţat în 30 de secunde, a mai relatat Simona Niculescu.

La Tribunalul Vaslui s-au pronunţat multe sentinţe contradictorii de când cu explorarea gazelor de şist. Demersurile unor consilii locale de a interzice pe teritoriul comunelor lor explorarea/exploatarea gazelor de şist au ajuns în instanţă, contestate fiind de prefectura Vaslui.

Anumite Consilii locale, precum cel de la Şuletea, au avut câştig de cauză în instanţă, magistratul constând că nici Legea Petrolului şi nici vreun text de lege nu stipulează ca gazele de şist sunt bunuri de uz sau de interes public naţional sau judeţean, în consecinţă Consiliul Local poate decide interzicerea exploatării lor, pe când, la acelaşi tribunal, alte sate au pierdut, instanţă invalidând deciziile lor, pe motiv că de bogăţiile din subsol poate dispune doar Statul român.

"Nu există practică judiciară unitară. Unii magistraţi ştiu să citească şi să interpreteze dreptul, alţii mai puţin.", explica Simona Niculescu, specialist în drept european. "Dar de ce ne-am mira când avem un prim ministru căruia i se atrage atenţia de la CCR că nu înţelege legile şi totuşi el îi dă mai departe. Este o problemă foarte clară. România a fost aspru criticată şi face obiectul unor critici continue."

"Magistratul care a decis astăzi respingerea apelului este aceeaşi doamnă care nu a dat dreptate consiliilor locale ce doreau interzicerea explorării gazelor de şist. Nu pot verifica această informaţie, însă aşa mi-au realatat persoane din Vaslui care cunosc magistraţii", a declarat Simona Niculescu.

Prin demersul său, dna Niculescu transmite un mesaj către români: "Să continuăm să luptăm deoarece nu ne va cădea nimic din cer. Este evident că trebuie să ne apărăm drepturile, drepturi care de multe ori sunt nesocotite chiar de către guvernanţii noştri şi trebuie să le apărăm în continuare."

Pungeştiul a devenit un simbol naţional al luptei românilor împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Povestea oamenilor ieşiţi în drum, cu mic cu mare, femei, bărbaţi, copii, bătrâni, aşezaţi în genunchi în calea utilajelor Chevron şi spulberaţi cu brutalitate de jandarmi a făcut înconjurul unei lumi întregi.

Dreptul la viaţă, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la un mediu sănătos, libertatea individuală şi la liberă circulaţie sunt drepturi fundamentale ale oricărui cetăţean într-un stat de drept, drepturi grav încălcate la Pungeşti.

APADOR CH, presa, deputaţi precum Remus Cernea, activişti, organizaţii internaţionale de mediu precum FOE au constatat fără nici cea mai mică urmă de dubiu ca la Pungeşti drepturile constituţionale ale cetăţenilor au fost încălcate grav. Dreptul la circulaţie, dreptul la proprietate, dreptul la propria siguranţă, toate au fost încălcate pentru a fi protejate interesele Chevron. Şi lucrurile nu se rezumă doar la faptul că oamenii au fost bătuti şi/sau amendaţi de jandarmii care au intrat fără autorizaţie/mandate pe proprietăţile lor. Sătenii îşi pun problema dacă însuşi dreptul lor la viaţă si la ocrotirea sănătăţii mai este respectat. Cum va fi afectat mediul în comună, apele, pământul, sănatatea oamenilor din Siliştea şi Pungeşti odată ce Chevron va începe să pompeze mii de tone de fluide şi chimicale în sol... nimeni nu poate da un răspuns liniştitor.

Oamenii din Pungeşti au făcut tot ce se poate pentru a fi auziţi de Guvernul căruia i-au cerut un singur lucru: să fie lăsaţi să trăiască în pace pe pământurile lor, neotrăviţi de exploatarea gazelor de şist. Proteste, greva foamei, nici unul dintre demersurile lor nu a primit vreun răspuns din partea Puterii, ci doar acuze din partea lui Victor Ponta, a lui Liviu Dragnea şi a altor aleşi. "Retrograzi", "extremişti", "obscurantişti" care stau în calea progresului acestui popor aşa i-au catalogat guvernanţii pe sătenii din Pungeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne