Departamentul chinez central de publicitate stabileste noi reguli pentru mass-media chineza

Beijing, China: Ciclistii trec pe langa vanzatorii de ziare de pe o strada din Beijing. Departamentul de Propaganda al Partidului Comunist Chinez a anuntat planuri pentru a intari si mai mult controlul asupra mass mediei printate, prin introducerea unui sistem de punctare.
Beijing, China: Ciclistii trec pe langa vanzatorii de ziare de pe o strada din Beijing. Departamentul de Propaganda al Partidului Comunist Chinez a anuntat planuri pentru a intari si mai mult controlul asupra mass mediei printate, prin introducerea unui sistem de punctare. (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Fang Yuan
22.02.2007

Departamentul Central de Publicitate (cunoscut si ca Departamentul de Propaganda) al Partidului Comunist Chinez (PCC) a stabilit o noua politica de punctare a mass mediei printate din China. Unii comentatori considera ca aceasta decizie urmareste intensificarea controlului libertatii de exprimare.

Conform unui raport de la 9 februarie al ziarului South China Morning Post, Departamentul de Publicitate (DP) al PCC a decis sa foloseasca un nou sistem de punctare a mass mediei printate din China. Fiecare ziar printat va incepe cu 12 puncte. Daca autoritatile considera ca un anumit continut al unui ziar este impotriva ordinii sau ideologiei guvernului central al PCC, DP si Administratia Generala a Presei si Publicatiilor (AGPB) va decide daca si cate puncte sa retraga acelui ziar. Numarul de puncte care poate fi inlaturat este de 3, 6, 9 sau 12 si penalitatile includ avertizari interne, concedierea personalului responsabil si oprirea presei sa mai printeze.

Analistii considera sistemul de punctare drept o noua modalitate de intensificare de catre autoritati a controlului asupra libertatii de exprimare, deoarece agentii inspectori fac parte de asemenea din guvernul central. Detaliile noului regulament sunt inca neclare.

Un reporter al Radio Free Asia (RFA) a sunat la 13 februarie la ziarul China Youth Daily, un ziar oficial din Beijing, si a intrebat despre noul regulament. Ziarul a declarat ca rapoartele sale se vor conforma regulamentului DP. “Cu siguranta vom lucra pe baza regulilor generale stabilite de DP. Pana acum, nu suntem clari in legatura cu detaliile noilor regulamente si cu ceea ce ni se permite sa facem. Ceea ce stim sunt regulamentele administrative interne.”

Li Xinde, administratorul unui website din China continentala — Monitorizarea Opiniei Publice — considera ca noul set de reguli are de a face cu dorinta DP de a face pe plac liderilor centrali inaintea celui de-al 17-lea Congres National al Partidului. “Reporterii care lucreaza la agentiile de stiri ale PCC primesc deseori notificari interne in legatura cu ceea ce nu poate fi raportat. Cel de-al 17-lea Congres National al Partidului se apropie si DP va dori sa arate niste rezultate liderilor centrali in aceasta privinta,” a declarat Li.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, autoritatile PCC au inlaturat o multime de restrictii pentru mass media straina la o scara neobisnuit de mare. Mass media straina poate intervieva orice persoana atata timp cat persoana si organizatia sa sunt de acord. Dar o luna si jumatate mai tarziu PCC a impus mai multe reguli asupra mass mediei locale.

Huang Qi, fondatorul June 4 Tianwang.com, un forum care posteaza stiri despre drepturile omului si libertatea mass mediei din China, a declarat: “Mass media straina si locala au libertate limitata in ceea ce priveste lucrurile pe care le pot raporta. Guvernul controleaza cuprinsul rapoartelor de stiri ale mass mediei chineze. Daca PCC nu impune restrictii asupra mass mediei, atunci libertatea de exprimare ii va ameninta puterea politica. Totusi, in acelasi timp, PCC doreste sa isi tina promisiunea fata de mass media internationala si din acest motiv trebuie sa intensifice controlul asupra mass mediei chineze.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor