Cel puţin 10 articole neconstituţionale în noua Constituţie USL

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.02.2014

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au analizat sâmbătă articolele propuse de Comisia de revizuire a Constituţiei până la articolul 102. Cel puţin 10 articole din constituţia propusă de USL au fost considerate neconstituţionale iar multe altele au fost reformulate cu recomandări de corectare, de reformulare sau de rescriere, conform preşedintelui CCR, Augustin Zegrean.

Printre articolele cu probleme ar fi articolul ce prevede interzicerea folosirii unei probe obţinute în mod ilegal, exceptând cazul când aceasta este în favoarea celui acuzat, articolul privind interceptările şi un articol care se referă la minorităţi.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost înregistrat pe 7 februarie la CCR, membrii CRR având termen până duminică, 16 februarie, ora 24 pentru a dezbate toate amendamentele şi a lua o decizie finală cu efect obligatoriu pentru Parlament.

Conform legii, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţit(ă) de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca în termen de 10 zile să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale.

Legea de funcţionare a CCR prevede că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată. CCR se pronunţă asupra proiectului cu votul a doua treimi din numărul membrilor, iar decizia se comunică celor care au iniţiat propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa, în 4 februarie, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.

Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor