Muntenegru: oamenii ies în stradă de foame împotriva guvernului PSD
alte articole
Poliţia din Muntenegru a folosit sâmbătă gaze lacrimogene şi grenade antirevoltă pentru a împrăştia sutele de manifestanţi ieşiţi în faţa Guvernului din Podgorica, Muntenegru. Oamenii protestau împotriva şomajului, sărăciei şi corupţiei din ţară. Conform autorităţilor, cel puţin nouă poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor, de pietrele aruncate de protestatari.
"Vrem să trăim, vrem să muncim!" a fost sloganul muntenegrenilor care consideră că guvernanţii sunt vinovaţi pentru rata ridicată a şomajului, ritmul prea lent al reformei economice şi corupţie. "Vrem ca Ei să demisioneze", scandau protestatarii înainte de a fi dispersaţi cu gaze lacrimogene.
"Nu se poate să plătim 500 de euro factura la electricitate când avem salarii de 100 de euro pe lună" , a expus organizatorul protestelor, Ljubo Varagic, parte din drama cetăţenilor din Muntenegru.
Demonstraţiile nu au avut o susţinere politică, informează businessinsider, ci au fost organizate pe Facebook. Protestatarii s-au mobilizat la apelul lansat pe pagina "Revoluţie în Muntenegru", dispărută în cursul zilei în care a şi apărut.
Grupul de organizatori de pe Facebook a făcut apel către Muntenegreni, cerându-le să fie solidari cu protestatarii din Bosnia care, revoltaţi de sărăcie şi de corupţia autorităţilor au incendiat clădirea Preşedinţiei şi pe cea a guvernului cantonal.
În data de 7 februarie, Bosnia arăta că o ţară aflată în Război. Într-un apogeu al nemulţumirii, manifestanţii au incendiat clădiri guvernamentale şi în Mostar, Zenica şi Tuzla, oraş cândva prosper, acum copleşit de şomaj şi sărăcie. Fabricile de stat au fost vândute de Guvern unor "investitori", care în loc să le dezvolte le-au închis şi vândut la fier vechi, trimiţând oamenii în şomaj.
Şomajul este un flagel şi în Muntenegru, ţara aflată în componenţa republicii Iugoslave ce aspirat astăzi la statutul de membru al UE. 15% din cei 680.000. de cetăţeni ai Muntenegrului au rămas fără un loc de muncă, o treime dintre ei fiind tineri cu vârste între 23 şi 30 de ani.
Muntenegru a fost condusă în ultimii 25 de ani de Milo Djukanovic, care a făcut rocada, timp de un sfert de veac, între posturile de preşedinte al ţării şi cel de premier. Actualmente, Djukanovic este premier.
Considerat unul dintre politicienii indestructibili ai Balcanilor, Milo Djukanovic este preşedintele Partidului Socialist Democratic din Muntenegru, la origine ramura din Muntenegru a Partidului Comunist Iugoslavia, care a guvernat ţara de la introducerea pluralismului politic.
"Cred că elita coruptă, condusă de Djukanovic, ar trebui să sfârşească în închisoare", a expus dorinţa protestatarilor Marko Milacic, unul dintre cei peste 200 de muntenegreni ieşiţi pe baricade ieri.
Djukanovic şi cei din camarila sa au fost acuzaţi în repetate rânduri de corupţie în ultimii ani. Muntenegru este considerată o ţară periculoasă pentru opozanţii regimului şi pentru cei ce îndrăznesc să expună neregulile comise de autorităţi. Jurnaliştii de investigaţie şi criticii la adresa regimului sunt într-un pericol continuu. La începutul anului autori necunoscuţi au organizat un atentat cu bombă la sediul redacţiei ziarului "Vijesti" iar patru zile mai târziu jurnalista Lidija Nikčević, corespondenta ziarului "Dan", ziar critic la adresa guvernului, a fost atacată brutal cu o bâtă de baseball.
Premierul Djukanovic gratulează publicaţiile care nu sunt de acord cu linia sa, cu apelativul "monştrii din mass-media" sau "mafioţii din mass-media".