Începe analizarea noii Constituţii. CCR verifică limitele revizuirii şi respectarea principiilor constituţionale

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.02.2014

Augustin Zegrean, preşedinţele Curţii Constituţionale, a declarat, vineri, înaintea şedinţei în care este analizat proiectul de revizuire a Constituţiei, că judecătorii constituţionali vor verifica nu numai limitele revizuirii, ci şi respectarea principiilor constituţionale, referindu-se astfel la menţinerea bicameralismului.

"De la primul articol luăm fiecare articol în parte şi îl analizăm să vedem dacă corespunde cu limitele, dacă nu încalcă limitele revizuirii Constituţiei, dacă nu încalcă principiile dreptului constituţional, aşa că va fi mult de lucru", a afirmat Zegrean.

Întrebat dacă a observat, din dezbaterile publice de până în prezent, un punct slab al proiectului de revizuire preşedintele CCR a menţionat:

"Nu vă pot spune, acum în dimineaţa asta nu vă pot spune. Mâine, dacă terminăm, vă pot spune toate punctele slabe. Sigur că am şi eu opinia mea, dar nu o pot spune înainte că nu este corect".

Fiind întrebat dacă menţinerea sistemului bicameral va fi o problemă având în vedere rezultatul referendumului din 2009 de a fi parlament unicameral, Zegrean a declarat: "Nu noi suntem cei care trebuie să facem Constituţia, nu noi stabilim dacă se face parlament unicameral, bicameral. A fost un referendum, ştim rezultatul, hotărârea le aparţine celor care fac proiectul şi celor care dezbat şi vor aproba Constituţia".

Acesta a mai afirmat că judecătorii constituţionali vor face recomandări nu doar în privinţa sistemului parlamentar, ci şi în alte privinţe, deoarece vor verifica "nu doar respectarea limitelor revizuirii Constituţiei ci şi respectarea principiilor constituţionale".

Curtea Constituţională începe să dezbată vineri proiectul de modificare a Constituţiei.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat în ziua de 4 februarie că a fost finalizat textul iniţiativei de modificare a Legii fundamentale după ce a fost reanalizat, urmând a fi transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia.

Crin Antonescu a afirmat că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi prezentat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.

"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", a afirmat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor