Reţeta tradiţională moldovenească de cornuleţe fragede cu borş - o interpretare festivă
alte articole
Aluatul cu borş, tradiţional cu precădere în Moldova, este folosit pentru prepararea cornuleţelor în preajma sărbătorilor şi nu numai. Este un aluat economic, fără ou, lapte, sau zahăr, frăgezimea fiind dată de amestecul de borş şi grăsime solidă. În trecut se folosea untura, dar aceasta se poate înlocui parţial sau total cu unt, ulei de cocos sau alt ulei vegetal. Uleiul însă alterează parţial frăgezimea compoziţiei şi va produce un aluat mai uscat.
Cornuleţele cu borş se pot umple cu rahat, magiun, umplutură de mere, nucă, mac sau în funcţie de preferinţe. O umplutură mai fluidă vor înmuia cornuleţele în câteva zile, rahatul, magiunul sau alte umpluturi mai uscate le vor menţine crocante pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ingrediente:
Pentru aluatul tradiţional:
275 g untură la temperatura camerei,
225 ml de borş,
1 linguriţă rasă de sare,
2 g drojdie activă uscată,
coaja rasă de la o lămâie,
615 g faină de tip 000,
1 pliculeţ de praf de vanilie
pentru umplutură:
un borcănel de magiun de prune
sau mere călite:
5 mere curăţate de coajă şi rase,
2 linguri de zahăr,
1 linguriţă de scorţişoară,
opţional o jumătate de cană de nuci mărunţite
pentru finisat: zahăr pudră vanilat
Modul de preparare:
Pentru prepararea aluatului cu borş se pune într-un caston untura la temperatura camerei, apoi se toarnă borşul şi se adaugă sarea, coaja rasă de lămâie, drojdia uscată şi vanilia.
Făina se cerne şi se adaugă pe rând în compoziţie. Se amestecă mai întâi cu o lingură apoi cu mâna până ce compoziţia devine omogenă. Pentru a obţine un aluat fraged, aluatul obţinut nu se frământă şi nu se amestecă mult pentru a nu dezvolta glutenul din făină.
Aluatul se acoperă cu o folie de plastic alimentară şi se dă la rece (în frigider) pentru aproximativ 30 de minute.
În timp ce aluatul dospeşte la rece, se pregăteşte umplutura de mere.
Umplutura cu mere:
Pentru umplutura cu mere, se folosesc 5 mere de mărime potrivită. Merele se curăţă de coajă şi apoi se rad pe răzătoarea cu găuri mari.
Dacă umplutura de mere devine apoasă după adăugarea zahărului, se poate adăuga miez de nucă sau puţin griş, pentru a absorbi excesul de lichid în timpul coacerii.
Deoarece o umplutură prea fluidă va curge la copt, este preferabil să se folosească un gem vârtos cum ar fi magiun sau marmeladă sau rahat.
Modelarea şi coacerea cornuleţelor
Pentru modelarea cornuleţelor în formă de brăduţ, aluatul se împarte în 8 părţi cât de cât egale, şi pe rând fiecare parte se întinde cu sucitorul, pe o suprafaţă presărată cu făină, foaia întinsă având grosimea de 1/2 cm.
Se decupează cercuri de aproximativ 16 cm în diametru, folosind o formă mare de metal sau o farfurie rotundă. Cercul se împarte în 4 părţi, apoi cu ajutorul unei lame sau cu un cuţit ascuţit se crestează aluatul pe razele sfertului de cerc, în formă de brad, având grijă să lăsaţi cam un cm la capetele fiecărei crestături. cu distanţa între crestăturile paralele de 1/2 cm. Se pune umplutură pe mijloc, apoi se împătură colţurile spre bază la 2/3 din lungime. Cornuleţul se presează uşor la bază pentru a lipi între ele părţile împăturate.
Împăturirea cornuleţelor umplute cu magiun:
Cornuleţele se aşează în tavă de copt, tapetată în prealabil cu o foaie de copt.
cornuleţelor umplute cu magiun:
Cuptorul se încinge la 180° C. Cornuleţele se coc aproximativ 20- 25 de minute ( în funcţie de cuptor) până când se rumenesc uşor pe deasupra.
Se scot din cuptor şi cât sunt încă fierbinţi se pudrează cu zahăr pudră în care s-a amestecat un pliculeţ de vanilie. Dacă se lasă să se răcească, zahărul nu se va mai prinde de cornuleţe.
cornuleţele umplute cu magiun:
După ce s-au răcit, cornuleţele se păstrează în cutii cu capac, sau se pot servi direct pe platou. Vă dorim poftă bună!
Notă:
Dacă doriţi cornuleţele în formă clasică, pentru a obţine cornuleţe uniforme şi frumoase, pe aluatul întins se decupează un cerc cu diametrul de circa 28 cm folosind o farfurie întinsă. Căzăturile se scutură bine de faină şi se refolosesc la întinderea următoarei foi.
Cercul se împarte în 12 felii obţinând astfel cornuleţe de circa 5 cm lungime. Pentru cornuleţe de 4 cm lungime, cercul se va tăia în 16 părţi egale. Pentru tăierea feliilor se poate folosi un cuţit ascuţit, o lamă de pâine sau o rolă de pizza.
Umplutura se aşează la marginea cercului, apoi cornuleţele se vor rula de la margine spre centru, înfăşurând umplutura cu grijă.