Serviciul Secret al SUA neagă că echipa lui Trump ar fi cerut suplimentarea securităţii, dar i-a fost refuzată

Donald Trump luat de pe scenă în Butler, Pennsylvania, 13 iullie 2024 (Anna Moneymaker/Getty Images)
Jack Phillips
15.07.2024

Serviciul Secret al SUA a respins duminică afirmaţiile potrivit cărora echipa de securitate a fostului preşedinte Donald Trump a solicitat securitate suplimentară şi a fost refuzată în timpul unui miting de campanie din Pennsylvania, unde un atacator a deschis focul asupra fostului preşedinte sâmbătă seara.

Purtătorul de cuvânt al U.S. Secret Service, Anthony Guglielmi, a menţionat într-o declaraţie că astfel de afirmaţii sunt "absolut false" dintr-o serie de motive, răspunzând comentariilor făcute pe reţelele sociale cu privire la incident. El nu a intrat în detalii cu privire la afirmaţii sau cine le-a făcut.

"Există o afirmaţie falsă potrivit căreia un membru al echipei fostului preşedinte a solicitat resurse suplimentare de securitate şi că acestea i-au fost refuzate. Acest lucru este absolut fals. De fapt, am adăugat resurse, tehnologii şi capacităţi de protecţie ca parte a ritmului crescut al călătoriilor din timpul campaniei", a scris Guglielmi într-o postare pe reţeaua de socializare X.

Un agent special FBI a respins, de asemenea, aceste afirmaţii sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă.

"Nu a existat nicio cerere suplimentară de securitate care să fi fost refuzată vreodată de FBI", a declarat reporterilor Kevin Rojek, agentul special responsabil de biroul din zona Pittsburgh.

Cel puţin un deputat, republicanul Mike Waltz (R-Florida), membru al Comitetului pentru Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, a declarat public pe reţelele sociale că echipa fostului preşedinte Trump a făcut o cerere pentru mai multă securitate, dar i-a fost refuzată.

The Epoch Times a contactat biroul lui Waltz şi Secret Service pentru comentarii suplimentare.

Mai mulţi republicani de top din Camera Reprezentanţilor au promis imediat că vor face investigaţii în această chestiune. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, James Comer (R-Kentucky), a declarat rapid că îi va solicita directoarei Secret Service, Kimberly Cheatle, să depună mărturie în faţa comisiei.

FBI şi Secret Service au declarat că trăgătorul, identificat drept Thomas Matthew Crooks din Bethel Park, Pennsylvania, a deschis focul de la o distanţă de aproximativ 400 de metri înainte de a fi împuşcat şi ucis de Secret Service.

"Curajul extraordinar al agenţilor Secret Service din Statele Unite care l-au protejat pe preşedintele Trump, l-au eliminat pe trăgător şi, posibil, au evitat alte pierderi de vieţi omeneşti nu poate fi supraestimat", a transmis Comer într-o scrisoare adresată şefei Secret Service sâmbătă seara.

Într-o declaraţie, Comisia pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a afirmat, de asemenea, că a luat legătura cu Secret Service, solicitând o informare pe această temă.

Potrivit unui mesaj pe X al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson (R-Louisiana), Camera va "efectua o anchetă completă" privind tentativa de asasinat, menţionând că directoarea Secret Service şi alţi oficiali vor apărea în faţa comisiilor în viitorul apropiat.

"La scurt timp după atentatul asupra preşedintelui Trump, Comitetul a fost în contact cu Serviciul Secret al Statelor Unite şi a solicitat imediat o informare oficială pentru membrii noştri. Comitetul este recunoscător pentru curajul şi răspunsul rapid al agenţilor Secret Service şi va efectua o supraveghere amănunţită pentru a se asigura că poporul american primeşte răspunsuri", a declarat acesta.

Fostul preşedinte, într-o declaraţie pe social media, a lăudat Secret Service şi forţele de ordine pentru răspunsul lor.

"Vreau să mulţumesc Serviciului Secret al Statelor Unite şi tuturor forţelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la împuşcăturile care tocmai au avut loc în Butler, Pennsylvania.

Cel mai important, vreau să transmit condoleanţele mele familiei persoanei de la miting care a fost ucisă şi, de asemenea, familiei unei alte persoane care a fost grav rănită", a scris el la câteva ore după incident pe platforma sa socială Truth.

În acea postare, fostul preşedinte Trump a declarat că a fost "împuşcat cu un glonţ care i-a străpuns o parte din urechea dreaptă", că a auzit "un şuierat" şi împuşcături înainte de a simţi glonţul "sfâşiind pielea".

El a adăugat: "A avut loc o sângerare abundentă, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmpla".

Imaginile video de la miting îl arătau pe fostul preşedinte vorbind în spatele podiumului înainte să se audă pocnituri puternice, care l-au făcut pe candidatul republican la preşedinţie să cadă la pământ. Agenţii Secret Service au sărit imediat în faţa fostului preşedinte Trump, care a fost văzut mai târziu ridicându-se cu sânge împrăştiat pe faţă.

Duminică, fostul preşedinte a făcut o nouă declaraţie, confirmând că va participa la Convenţia Naţională Republicană din Milwaukee în această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor