Reducerea deficitului bugetar al României va fi frânată de "super-anul" electoral 2024, susţine Goldman Sachs

(Getty Images)

O notă către clienţi a celei mai mari bănci americane de investiţii, Goldman Sachs, analizată de Profit.ro, indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, dar avertizează că rămân riscuri pe termen mediu.

Mai exact, deficitul de cont curent şi presiunile inflaţioniste sunt indicate ca probleme care pot ameninţa economia românească.

Potrivit sursei citate, deficitul de cont curent este de 9%, însă, spre deosebire de cele ale Cehiei şi Ungariei, de asemenea, ridicate, cel al României pare structural, având în vedere că din punct de vedere energetic – cu producţie atât de ţiţei, cât şi de gaze naturale – ţara este în cea mai mare parte independentă.

De asemenea, continuă Profit.ro, deficitul bugetar al României este de 6%, însă Guvernul are angajamente pentru reducerea la 4,4% în acest an şi la 3,0% în 2024. Există, însă, un scepticism larg răspândit – inclusiv la banca centrală – că aceste ţinte vor fi atinse.

Conform celor la Goldman Sachs, un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un “super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare.

“Eşecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât şi la cel extern”, se arată în nota gigantului financiar. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie