Reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă, pe punctul să devină un business chinez

Centrala Atomo-electrică de la Cernavodă
Centrala Atomo-electrică de la Cernavodă (Epoch Times România)

Nuclearelectrica a publicat memorandumul de înţelegere cu investitorul chinez China General Nuclear Power Corporation. Documentul urmează să fie supus spre aprobare Adunării Generale a Asociaţilor din 22 octombrie iar după semnare, Nuclearelectrica şi compania chineză vor intra în negocieri pentru a semna acordul investitorilor, relatează Hotnews.

Următoarea etapă constă în înfiinţarea unei companii de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deţine o participaţie de cel puţin 51% şi va prelua valoarea investiţiei Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA. Valoarea totală a investiţiei este valoarea cea mai mare dintre capitalul subscris la EnergoNuclear la data de 31 decembrie 2014, respectiv 146.152.998 lei, şi valoarea de fuziune prin absorbţie a companiei.

De altfel, unul din punctele cheie ale memorandumului este acela conform căruia în orice moment pe parcursul existenţei proiectului, participarea China General Nuclear Power Corporation (CGN), directă sau indirectă, la capitalul social al companiei de proiect să reprezinte cel puţin 51%, în timp ce participarea Nuclearelectrica (SNN) nu trebuie să scadă sub 30%, mai arată sursa citată.

Reamintim că proiectul construirii celor două reactoare cu o companiei chineză ca acţionar majoritar a stârnit numeroase critici, având în vedere că energia este un domeniu strategic şi nu se face ca "robinetul" la energie să fie în mâna unei ţări care nu este aliată/parteneră. Or, China nu este membră NATO iar interesele sale pot deveni lesne antagonice atât intereselor NATO cât şi ale UE, în special în domeniul economic. De altfel, în 2013, Uniunea Europeană a reuşit să-şi salveze industria fotovoltaică (şi locurile de muncă a 25.000 şi 30.000 de europeni) doar impunând taxe Chinei pe panourile sale vândute la preţ de dumping, ceea ce a creat o uriaşă frustare la Beijing, şi a adus UE şi China în pragul unui "război comercial".

Mai mult, deşi memorandumul prevede că "operarea şi mentenanţa Proiectului vor fi efectuate de către o companie specializată care va fi capabilă să îşi asume şi să fie responsabilă pentru riscurile nucleare", chinezii sunt departe de a avea o reputaţie bună în acest sens. Autorităţile din Franţa, ţară care construieşte două reactoare nucleare cu aceiaşi chinezi care vor opera la Cernavodă (însă nu pe teritoriu francez, ci în China), au tras, anul trecut, un puternic semnal de alarmă în Parlamentul de la Paris faţă de modul în care autorităţile chineze în domeniu colaborează în ce priveşte securitatea.

„Din păcate, colaborarea cu Beijingul nu este la un nivelul la care ne-am dori să fie”, a declarat Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară. „Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite”, a completat comisarul francez în ceea ce priveşte parteneriatul între gigantul francez AREVA şi guvernul de la Bejing pentru construirea a două reactoare nucleare de ultimă generaţie în China, la Taishan.

Comentând afinitatea deosebită pe care premierul Ponta o are pentru parteneriate cu China, ţara, căreia, reamintim, Guvernul i-a ofertat mai tot ce înseamnă proiect energetic major în România, Cătălin Predoiu declara că: "It's just business, business for many. Pe spatele nostru. Cum o fi cu interesul naţional şi cine-l mai păzeşte oare? " declara Predoiu, criticând faptul că Nuclearelectrica a fost pusă de premierul Victor Ponta să facă Reactoarele 3 şi 4 Cernavodă cu China (Gen Nuclear Power Co) înainte de a avea aprobată strategia naţională pe energie şi înainte de refacerea legislaţiei privind redevenţele pentru hidrocarburi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne