Traian Băsescu îşi apără mandatele: ”E în spaţiul public o mare minciună"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, Băsescu, care a reamintit că a promis să-şi apere mandatul, a ţinut să clarifice "minciuna privind intervenţia în favoarea ALRO" Slatina.

”E în spaţiul public o mare minciună şi am ocazia să o clarific. Mă refer la intervenţia în favoarea ALRO. Iată ce reclamă managementul de la ALRO. Li se asigurase doar 60% din energia electrică necesară funcţionării pe 12 luni. Mai mult, când i-am primit în audienţă mi s-a spus că trebuie să dea şi şpagă în timpul anului ca până la sfârşitul anului să-şi poată asigura toată cantitatea de energie electrică. (...) Problema zero este că acea uzină de la Slatina avea doar 75% din energie asigurată pe funcţionarea pe 12 luni. Un producător de aluminiu trebuie să facă pe cel puţin un an de zile contractul de import bauxită de unde o aduce, din Grecia, din India, de unde o aduce... trebuie să-şi angajeze vapoare pentru toată cantitatea de bauxită. Ori, atât timp cât prin Ministerul Industriilor i se asigura doar undeva între 60-65% din necesarul de energie, uzina nu putea să contracteze nici bauxită, nici transportul. ”, a explicat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai adăugat că aşa-zisa sa intervenţie nu a constat, pur si simplu, în stoparea unui act de incorectitudine:

”Intervenţia mea a fost în acest sens, să-i garanteze necesarul de energie pentru tot anul, dacă ei consideră că este pentru interes naţional, cum vă asigur... Deci despre acest lucru era vorba în acest memoriu şi nicidecum eu nu am intervenit nici să modific o lege în favoarea unui lobby, ci am intervenit pentru a stopa un act de incorectitudine faţă de un agent economic”, a mai precizat Traian Băsescu.

Întrebat cine le cerea şpagă celor de la ALRO, Băsescu a indicat spre funcţionarii de la Ministerul Industriilor, "şefii de ţeavă", cei care dădeau repartiţia energiei, piaţa nefiind liberalizată.

"Şi, atenţie, ei (ALRO) mai aveau o altă mare problemă. Fiind mare consumator de energie electrică, problema lor era că intrase pe cădere preţul aluminiului în piaţă iar ei exportau 80% din producţie şi lor li se oferea şi acel 60-65 până la 70 la sută li se oferea numai de la termo (mai scump n.r.) în timp ce băieţii deştepţi cumpărau (energie ieftină n.r.) de la hidro.", a mai adăugat Traian Băsescu.

Întrebat ce s-a întâmplat cu dosarul ALRO Slatina, fostul preşedinte a adăugat că, după părerea sa, dosarul a fost iniţiat vizând aspectele ce ţineau de aprovizionarea cu energie a producătorului de aluminiu, aspecte care, probabil, ulterior au fost rezolvate.

"Ştiu că a existat un asemenea dosar, inclusiv preşedinţia a predat la Parchet toate documentele depuse de ALRO. (...) Problema la ALRO a fost rezolvată altfel decât am cerut, a declarat Băsescu. "Problema la ALRO a fost că acei şefuleţi de ţeavă carea aveau conştiinţa încărcată cu repartiţiile pentru băieţii deştepţi din energie şi ce îi făceau lui ALOR în fiecare an au cerut la băieţii deştepţi să le cedeze 5 TW pentru ALRO.", a adăugat fostul şef al statului.

Reamintim că în 2010 presa a vuit de stenograme legate de intervenţii ale unor nume sonore - Elena Udrea, Dorin Cocoş, Codruţ Şereş, condamnat la închisoare în dosarul privatizărilor strategice. Din stenograme reieşea că Elena Udrea şi Dorin Cocoş ar fi fost implicaţi puternic în cazul ALRO-MARCO, intervenind pe lângă preşedintele Băsescu, pentru ca ALRO să obţină preţuri preferenţiale la energie electrică.

Cei doi reprezentanţi ai grupului MARCO, Valery Krasnov şi Vitaly Maschitskiy, au vorbit despre influenţa politică pe care Elena Udrea ar fi avut-o asupra lui Traian Băsescu.

În stenograme, Elena Udrea este numită Clopoţel, Trupiţa sau Cea de sub Trump, în timp ce Dorin Cocoş era Trump. Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, era numit Pilotul, iar Traian Băsescu, Comandantul.

Stenogramele se referă la obţinerea unor tarife preferenţiale la energie pentru ALRO Slatina, Elena Udrea şi soţul acesteia fiind bănuiţi de influenţarea factorilor de decizie în acest sens.

Redăm o serie de stenograme, preluate în 2010 de ziare.com de la Realitatea TV:

23 decembrie 2005, ora 19.06 - Dorin Cocoş vorbeşte cu Marian Daniel Năstase, vicepreşedinte CA ALRO Slatina

"Cocoş: Ce faceţi?
Năstase: Prost. Nu am reuşit să facem nimic. E fix în 2006. Atât. Şi în alţi termeni decât se discutase. Nu am bătut în cuie nimic. În afară de 2006.
Cocoş: Asta la NUCLEAR.
Năstase: Nu, aia nu e închisă.
Cocoş: Am înţeles.
Năstase: Acolo nu e închis nimic. A rămas să ne vedem marţi şi miercuri cu şeful lor. Şi, deşi am vorbit cu şeful lor, care a zis: Domnule, până la sfârşitul anului o rezolvăm...Nu. Băieţii sunt pe invers. Nu a ieşit nimic. Am trecut azi pe acolo...dar sunt mai receptivi, ca să zic aşa.
Cocoş: O rezolvăm. Cu forcepsul, dar o rezolvăm. Va voi suna mâine, mai liniştit şi mai...
Năstase: Am înţeles! Să trăiţi!

23 decembrie 2005, ora 16.03 - Dorin Cocoş vorbeşte cu M. Daniel Năstase, vicepreşedinte CA ALRO Slatina

Năstase: Să trăiţi, Excelenţă! Mi-am spart telefonul şi..
Cocoş: Iar?! Eşti urmărit de ghinion.
Năstase: Am dat cu el de pereţi.
Cocoş: De bucurie sau de supărare?
Năstase: Era de supărare. Deci, am semnat. Dar am semnat cu un final... Am semnat, dar a rămas că ajustarea se finalizează până la sfârşitul lui martie şi că...Oricum, noi am luat doar o copie xerox. Aprobarea o să vină oficial marţi. Când să va fac o vizită?
Cocoş: Nu ştiu când. Noi mâine plecăm la munte şi ne întoarcem după sărbători. Stai, domnule! Nu s-a rezolvăm nici acum!
Năstase: Eu acum sunt la NUCLEARELECTRICA.
Cocoş: Mă sunaţi mai pe seara dumneavoastră.

Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy

Krasnov: Situaţia privind problema noastră concretă este foarte bună. De pe deal se simte o influenţa puternică şi constantă în direcţia noastră. Pozitivă. În special de la Şeful de Birou, care ţine în permanenţă problema sub control, iar săptămâna trecută, vineri sau joi...
Maschitskiy: Stai, stai! Şeful de Birou? Te referi la Comandant.
Krasnov: Nu, nu. Mă refer la...
Maschitskiy: Ah, am înţeles. Am înţeles.

Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy

Krasnov: Alo? Alo?
Maschitskiy: Alo? Ce faci acolo?
Krasnov: Bine, am aterizat şi direct de la aeroport m-am dus să-l întâmpin pe Trump. M-a sunat Colegul, a spus că întâlnirea a durat multe ore. Eu am întârziat 5 minute. A venit aici. Nu era singur.
Maschitskiy: Trump?
Krasnov: Da. Am stat 40 de minute. M-a lămurit că întâlnirea pe care a avut-o cu Comandantul a fost extrem de utilă.
Maschitskiy: Da, da, am înţeles
Krasnov: S-a implicat activ în problema asta, a avut o discuţie extrem de serioasă cu Pilotul şi a preluat controlul asupra problemei. S-a scris o rezoluţie la hârtiile pe care le-am transmis
Maschitskiy: Ceea ce Pilotul neagă cu seninătate, nu?
Krasnov: Nu, nu, a confirmat că a avut loc discuţia şi totul s-a îndreptat aici după această intervenite.(...) A avut loc o convorbire telefonică într-o pauză şi Pilotul a confirmat asta, iar discuţia a fost foarte serioasă. A trimis hârtia noastră, unde scria ca problema trebuie neapărat rezolvată şi a cerut să facă nu doar în interesul Guvernului, dar şi în interesul poporului. Sper că o decizie să fie luată nu în interesul Guvernului, ci în interesul poporului. O chestie destul de dură.

Discuţie între V. Maschitskiy şi V. Krasnov

Maschitskiy: Va trebui să iei ceva. Ştii pentru ce, da?
Krasnov: Cum spui tu.
Maschitskiy: Prietenul are aniversarea.
Krasnov: Ah, parca e în 21.
Maschitskiy: În 26 (26 decembrie este ziua de nastere a Elenei Udrea n.r.). Ai văzut?
Krasnov: Da, am văzut.
Maschitskiy: De la mine personal, te întâlneşti şi îi dai.
Krasnov: Bine. Ne-am înţeles.

Discuţie între V. Maschitskiy şi V. Krasnov

Maschitskiy: Cu Trump ce e?
Krasnov: Deci, ne-am întâlnit cu Trump, înainte de întâlnirea cu el am discutat cu Colegul. Colegul s-a întâlnit cu el miercuri, îmi cer scuze, marţi, alaltăieri, şi ală a adus în discuţie Colegului problema tabelului energetic. Treabă interesantă! Ştim noi despre ce e vorba aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.