Trei consorţii chineze au trecut de etapa de precalificare a proiectului Centralei Tarniţa-Lăpusteşti

Trei consorţii chineze au trecut de etapa de precalificare a investitorilor interesaţi în participarea la dezvoltarea proiectului „Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpusteşti”, informează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
Lacul Tarniţa (wikipedia.org)
Loredana Diacu
12.08.2015

Trei consorţii chineze au trecut de etapa de precalificare a investitorilor interesaţi în participarea la dezvoltarea proiectului „Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpusteşti”, informează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Potrivit unui comunicat remis de minister redacţiei, după analiza actelor depuse de potenţialii investitori, s-a constatat că au îndeplinit condiţiile solicitate în Documentaţia de precalificare trei consorţii chineze formate din firmele CHINA GEZHOUBA GROUP COMPANY LIMITED şi WU LINGPOWER CORPORATION LIMITED, CHINA HUADIAN ENGINEERING CO. LTD. şi GUIZHOU WUJIANG HYDROPOWER DEVELOPMENT CO. LTD., HUANENG LANCANG RIVER HYDROPOWER INC. şi HYDROLANCANG INTERNATIONAL ENERGY CO., LTD.

Conform procedurii de selecţie a investitorilor, pe baza ofertelor depuse, cele trei consorţii vor fi invitate să participe la rundele de negocieri preliminare şi neangajante, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute, societatea Hidro Tarniţa S.A., sub coordonarea Comisiei de Negociere şi Implementare, să elaboreze Caietul de Sarcini final, document care va conţine toate elementele şi condiţiile ofertei finale şi angajante, ofertă pe care consorţiile chineze vor fi invitate să o depună, se mai precizează în comunicat

După finalizarea ultimei etape - cea de derulare a licitaţiei cu oferta închisă în plic sigilat, se va desemna un investitor câştigător, care va semna toate documentele necesare participării la acţionariatul Hidro Tarniţa S.A., în vederea realizării, implementării şi operării proiectului CHEAP Tarniţa - Lăpusteşti.

Despre CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti: Realizarea centralei hidroelectrice Tarniţa-Lăpusteşti presupune o investiţie green-field estimată la aproximativ un miliard de euro.

CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 de km de oraşul Cluj Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Realizarea proiectului va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a ţării, dar şi a zonei situate în apropierea oraşului Cluj Napoca, proiectul presupunând crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.

Context

Reamintim că la începutul anului 2014, Guvernul a decis ca CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi CE Oltenia să participe cu câte 2 milioane de euro la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa, compania de proiect care se ocupă de proiectul hidrocentralei prin pompaj Tarniţa-Lăpusteşti.

Pe lângă faptul că parte din aceste companii sunt într-o situaţie financiară foarte dificilă, decizia guvernului mai ridică o problemă. Potrivit unor specialişti în domeniu, puterea suplimentară de compensare de 1000 MW pe care ar urma să o asigure Tarniţa-Lăpusteşti, nu era necesară, compensarea fiind asigurată de centralele hidroelectrice cu lacuri de acumulare.

Cu toate acestea, toate guvernele de la Tăriceanu încoace au introdus hidrocentrala cu pricina pe lista proiectelor prioritare pentru România, motiv pentru care din 2008 şi până acum s-au cheltuit peste 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate. Deşi studiile nu au demonstrat fezabilitatea proiectului, Guvernul Ponta l-a făcut şi el prioritar.

Mai mult, valoarea iniţială a investiţiei la Tarniţa a fost de 780 de milioane euro (potrivit foii de parcurs negociere UE capitolul 14), pentru a fi evaluată, în 2013 la 1,3 miliarde de euro iar acum, la un miliard. Cum a crescut preţul, nu este deloc clar.

Un alt aspect controversat legat de acest proiect este faptul că face parte dintr-o adevărată încrengătură de interese având ca numitor comun China. Practic, Guvernul Ponta a ofertat Chinei mai tot ce înseamnă proiect energetic major, de la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi până la microhidrocentrale pe Olt, în condiţiile în care aceste proiecte vizează o componentă vitală a siguranţei naţionale - sistemul energetic - iar China este ţară non UE şi non NATO.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor