Cinci companii au depus oferte pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpusteşti

Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpusteşti
Lacul Tarniţa (wikipedia.org)
Loredana Diacu
30.01.2015

Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpusteşti, relatează Hotnews.

"Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investitorilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documentaţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere. În acelaşi timp, am primit scrisori de intenţie din partea unor instituţii financiare internaţionale, fapt care confirmă interesul crescut pentru acest proiect strategic", a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, într-un comunicat de presă.

CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti, investiţie de un miliarde de euro, va fi amplasată în nord-vestul României, la aproximativ 30 km de oraşul Cluj Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Principalele obiective ale proiectului sunt legate de funcţia de stocator de energie electrică - echilibrarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi asigurarea rezervei de capacitate necesară SEN.

"În ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Mă refer la crearea companiei de proiect şi discuţiile cu potenţialii investitori. Am încredere că vom demara această investiţie, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru România - echilibrarea SEN, crearea a peste 4.000 de locuri de muncă şi revitalizarea industriei locale, respectiv valorificarea importantei resurse umane de care dispune România în domeniul hidroenergetic. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti este proiectată pentru a oferi servicii de sistem la nivel regional, un element extrem de important dacă ţinem cont de creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, în contextul ţintelor Uniunii Europene pentru 2020", a declarat Ovidiu Demetrescu.

CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti este un obiectiv strategic de interes naţional, având în vedere rolul esenţial pentru echilibrarea SEN şi asigurarea rezervei de capacitate, necesară SEN, cu potenţiale implicaţii la nivel regional.

Reamintim că la începutul anului 2014, Guvernul a decis ca CE Hunedoara Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, CE Oltenia şi Transelectrica să participe cu câte 2 milioane de euro pentru înfiinţarea unei alte companii de proiect privind cablul submarin România - Turcia, proiect a cărui oportunitate este discutabilă, la fel cum discutabilă este şi oportunitatea construirii hidrocentralei Tarniţa-Lăpusteşti.

Potrivit unor specialişti în domeniu, puterea suplimentară de compensare de 1000 MW pe care ar urma sa o asigure Tarniţa-Lăpusteşti, nu era necesară, compensarea fiind asigurată de centralele hidroelectrice cu lacuri de acumulare.

Cu toate acestea, toate guvernele de la Tăriceanu încoace au introdus hidrocentrala cu pricina pe lista proiectelor prioritare pentru România, scrie Hotnews, motiv pentru care din 2008 şi până acum s-au cheltuit peste 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate. Deşi studiile nu au demonstrat fezabilitatea proiectului, cu toate acestea Guvernul Ponta l-a făcut şi el prioritar, obligând companii de stat să contribuie la realizarea lui, în condiţiile în care parte din societăţile respective au o situaţie financiară grea. CE Hunedoara este în pragul insolvenţei iar Complexul Energetic Oltenia înregistrează, de asemenea, pierderi. Romgaz nu a dorit să intre în acest acţionariat, iar în cazul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiuni, cere revocarea deciziei acţionarilor prin care s-a aprobat participarea la majorarea capitalului social al Hidrocentralei Tarniţa.

Mai mult, valoarea iniţială a investiţiei la Tarniţa a fost de 780 mil euro (potrivit foii de parcurs negociere UE capitolul 14) pentru a fi evaluată, în 2013 la 1,3 miliarde de euro. Cum a crescut preţul cu peste 75% nu este deloc clar.

Guvernul Ponta doreşte să dezvolte Hidrocentrala Tarniţa Lăpusteşti cu o companie din China, ţară căreia Guvernul Ponta încearcă să îi pună în braţe cam tot ce înseamnă proiect energetic major, de la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi până la microhidrocentrale pe Olt.

Compania de proiect Hidro-Tarniţa a semnat o scrisoare de confort cu compania chineză Sinohydro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor