Reacţia americanilor după ce Iohannis s-a retras din cursa pentru şefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
21.06.2024

Ambasada SUA din România a declarat că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi retrage candidatura din cursa pentru funcţia de Secretar General al NATO este un exemplu al “angajamentului” său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul alianţei.

“Decizia preşedintelui României Klaus Iohannis de a-şi retrage candidatura pentru funcţia de Secretar General al NATO este un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţei.

Suntem recunoscători pentru contribuţiile României la Alianţă şi pentru eforturile preşedintelui Iohannis de a aduce în dezbatere problemele critice de pe Flancul de Est al Alianţei, inclusiv regiunea Mării Negre”, a transmis Ambasada într-un comunicat.

Reamintim că, în şedinţa de joi a CSAT, Iohannis a informat că i-a anunţat pe aliaţii din cadrul NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcţia de Secretar General al Organizaţiei.

"În şedinţa CSAT, Preşedintele României a informat că i-a anunţat pe aliaţii din cadrul NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcţia de Secretar General al Organizaţiei. Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de Secretar General al NATO, aceştia declarându-se în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez", a informat Administraţia Prezidenţială.

Anunţul lui Iohannis vine în condiţiile în care Ungaria a renunţat la opoziţia faţă de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO. Cu două zile înainte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor