Stanomir: Lasconi e deocamdată în stadiul de proiect. Un preşedinte independent e dificil de imaginat, iar unul dintr-un partid marginal...

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.06.2024

Politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a opinat că un preşedinte independent este dificil de imaginat în România. Iar în ceea ce priveşte un preşedinte care ar veni dintr-un partid mai degrabă marginal, şi acesta va avea mari dificultăţi.

Întrebat de Cosmin Prelipceanu, la Digi24, cum o vede pe Elena Lasconi, posibil candidat USR la alegerile prezidenţiale, Ioan Stanomir a evitat să se pronunţe: "Eu nu aş dori să comentez prestaţia unei personalităţi care este deocamdată în stadiul de proiect. Nu cred că este menirea mea aici să fac o analiză a personajului Elena Lasconi. Eu aş dori să abordez o altă chestiune. Noi ştim de fapt ce trebuie să facă un preşedinte şi ce trebuie să facă un prim-ministru. Sunt printre puţinele funcţii care au o definiţie constituţională. Ca atare, când vorbim de cineva care doreşte să acceseze la aceste poziţii, noi avem aşteptări".

"Deci, spre deosebire de alte funcţii care sunt mai degrabă vag reprezentate, cum e funcţia de senator sau deputat, ai o plajă foarte mare de manifestări. Aici, manifestările sunt dictate de mandatul pe care tu trebuie să îl duci la îndeplinire. Ca atare, ştim că premierul practic pune în aplicare politica guvernului şi că el este conducătorul administraţiei centrale şi ştim de preşedinte că e mai presus de puterea executivă. Este, în primul rând, garantul statului de drept, garantul domniei legii şi reprezentantul României în relaţiile internaţionale. Preşedintele este cea mai importantă pârghie", a continuat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, preşedintele nu e important doar pentru relaţiile internaţionale, preşedintele este important ca o ancoră pentru peisajul politic intern.

"Şi dacă vă uitaţi la preşedinţii care sunt comparabili prin prerogative cu preşedintele României, cum este preşedintele francez... sigur, mult mai puternici decât acesta, veţi vedea că în momentul în care această ancoră este şubrezită, sistemul politic este în pericol. Pentru că de fapt, tragedia Franţei în acest moment este legată de impopularitatea extremă a lui Emmanuel Macron şi de lipsa unui potenţial real a mişcării pe care Macron a construit-o pe ruinele vechilor partide. De aceea, cred că un preşedinte independent este dificil de imaginat, pentru că un preşedinte independent ar trebui, de fapt, practic să îşi construiască un partid prezidenţial pe ruinele vechilor partide. Iar, în al doilea rând, cineva care vine dintr-un partid mai degrabă marginal va avea mari dificultăţi, pentru că rolul unui preşedinte este acela ca în momentul în care i se cere să poată interveni şi să construiască o majoritate de guvernare", a punctat Ioan Stanomir.

Profesorul universitar a explicat că în Franţa este limpede că preşedintele vine, ales fiind, şi creează o majoritate prezidenţială. La noi e mai degrabă indirect, dar el are o posibilitate de influenţă chiar dacă nu este preşedintele decisiv din Franţa care dizolvă camera inferioară.

"Pentru că aşa se explică deriva macronismului. Macronismul este în derivă pentru că el apelează la această armă a dizolvării camerei inferioare, armă care este inaccesibilă preşedintelui României. Nu e ca şi cum preşedintele României este similar unui primar, unui preşedinte de consiliu judeţean, unui senator sau deputat. Aici se cere altceva. Se cere nu doar comunicare internă, ci şi comunicare internaţională. Ele merg împreună. Pentru că reprezentarea statului o faci nu doar faţă de cei din afară, o faci faţă de propriii tăi cetăţeni. Mediator între puterile statului, între stat şi societate. Că poate media sau nu e o altă problemă", a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor