Politolog: USR a pierdut "800-900.000, poate 1 milion de voturi" / Ambiţia lui Lasconi de a intra în turul 2, "puţin exagerată"

Elena Lasconi (USR)
Andrei Pricopie
27.06.2024

Politologul Cristian Pârvulescu a remarcat, într-o emisiune la Digi24, că USR-ul "s-a înjumătăţit", iar la alegerile de acum a pierdut "vreo 800.000, 900.000, poate 1 milion de voturi" graţie politicii de personal implementată de fostele conduceri.

"Doamna Lasconi într-adevăr trebuie felicitată, o victorie categorică. Dar doar 7.700 de voturi. De fapt, s-a înjumătăţit numărul de votanţi ai USR, de la 25.000, care nu era copleşitor nici înainte, la 12.000. Deci este o victorie, dar este o victorie care trebuie raportată la situaţia existentă. Vă daţi seama că în condiţiile date ambiţia domniei sale de a fi un candidat de turul doi şi de a deveni chiar preşedinte al României pare puţin exagerată. Realitatea partidului este cea pe care o ştim", a apreciat Cristian Pârvulescu.

La USR pot vota toţi membrii partidului. Întrebat dacă el crede că s-a înjumătăţit partidul, sau s-au înjumătăţit membrii USR care vor să voteze, politologul a replicat:

"Eu cred că s-a înjumătăţit partidul. Cunoscând unele filiale ale partidului, vă pot spune că am văzut cum în ultimii ani, încetul cu încetul, mulţi s-au retras din politică. Dacă nici n-au participat la vot nu mai sunt membri, sunt decepţionaţi. Pe de altă parte, potenţialul USR prin celelalte formaţiuni şi candidaţi independenţi era mult mai mare. Erau încă vreo 800.000, 900.000, poate 1 milion de voturi pe care le-au pierdut datorită politicii de personal pe care au avut-o. Ne referim la voturile obţinute de Nicu Ştefănuţă, de Vlad Gheorghe şi de REPER, spre exemplu.

Şi ne duc undeva spre 900.000 de voturi, ceea ce ar fi dublu numărul de voturi pe care partidul le-a obţinut. Însă prin declaraţiile pe care le-a făcut doamna Lasconi nu cred că electoratul... să-l numim 'liberal', nu cum îi spun unii 'progresist', pentru că este un cuvânt folosit în mod derizoriu, electoratul liberal nu cred că se regăseşte în aceste declaraţii. Aşteptările sunt mult mai mari din partea domniei sale, părea să încerce să recupereze electoratul pierdut. Nu-l va recupera prin astfel de declaraţii".

Cristian Pârvulescu a atras atenţia că, în acest weekend, urmează Congresul partidului când vom vedea exact care este raportul de forţe în interiorul partidului între "vechea gardă" şi ceea ce vrea să constituie doamna Lasconi ca o "nouă gardă".

"Însă aţi văzut, este un candidat care vorbeşte. Şi o preşedintă care vorbeşte. Şi cu siguranţă va reuşi să obţină mai mult decât a obţinut USR, dar prin prestaţia sa ca om de televiziune care cunoaşte destule elemente de comunicare publică, însă asta nu va fi suficient pentru a deveni un candidat de turul doi", a opinat Cristian Pârvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor