Ciolacu, atac dur la adresa lui Ciucă pe tema prezidenţialelor: Onoarea nu este numai pe panouri, ci şi în discuţiile din coaliţie

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
27.06.2024

Premierul Marcel Ciolacu, aflat joi la Bruxelles, i-a acuzat pe liberali că doresc să schimbe “regulile jocului”, făcând referire la impasul din sânul coaliţie pe tema stabilirii datei alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, Ciolacu a acuzat că PNL nu şi-a respectat cuvântul dat cu privire la acea dată şi i-a transmis lui Nicolae Ciucă faptul că “onoarea nu este doar pe panouri” ci şi în discuţiile din sânul coaliţiei.

“PNL a sch... doreşte să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facem o şedinţă de coaliţie. Trebuie să facem o distincţie foarte clară din funcţia mea de preşedinte al PSD şi responsabilitatea în ceea ce priveşte funcţia de prim-ministru. Eu am anunţat, cum era corect, pentru că nu există numai două partide competitori politici în România, PSD şi PNL. Şi am anunţat un calendar astfel încât toate partidele şi toţi liderii politici din România să-şi organizeze alegerile în funcţie de acest calendar. Eu am propus atunci 1 septembrie, dl Nicolae Ciucă a propus 15 septembrie.

Acum, tot domnia sa a propus data de 29 septembrie. Am înţeles că acum s-a venit, se doreşte o altă dată. Abordarea mea de preşedinte al PSD este una foarte clară, deşi nu şi-au ţinut cuvântul dat. Poate trebuie să înţelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este şi în discuţiile în cadrul coaliţiei. Pe de altă parte trebuie să înţelegem că nu mai avem Miliţie, ci Poliţie. România s-a schimbat pe fond şi noi, politicienii, dacă dorim să fim respectaţi, trebuie să ne schimbăm şi noi”, a precizat premierul.

Cu o zi în urmă, Ciucă a declarat, cu privire la ultimatumul dat de Ciolacu ministrului Cătălin Predoiu, de a pregăti Hotărârea de guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că în cazul unei coaliţii de guvernare data alegerilor este o “decizie politică”:

“Aici e vorba de o decizie politică. Data alegerilor se stabileşte de către un guvern atunci când este în deplinătatea lui constituit din membrii aceluiaşi partid şi discuţia nu mai are loc. Dar atunci când vorbim de o coaliţie, inclusiv data alegerilor este o decizie politică, motiv pentru care e nevoie de consens politic. Ca atare, fiecare ministru e prezent acolo pentru a respecta şi deciziile politice”.

La începutul acestei săptămâni, după mai bine de trei ore de discuţii, liderii PSD şi PNL au eşuat din nou în a ajunge la un consens privind data alegerilor prezidenţiale.

Ulterior şedinţei, purtătorul de cuvânt al PSD a dat însă un ultimatum pentru PNL, el transmiţând că Predoiu trebuie să iniţieze vineri, cel târziu, hotărârea de guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale pe 15 septembrie sau 29 septembrie. Romaşcanu a refuzat să spună dacă Predoiu va fi remaniat în cazul în care nu iniţiază hotărârea de guvern cerută de PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor