Războiul ruperii USL - au început epurările pe linie de partid
alte articole
Deşi divorţul USD-USL nu a fost încă pronunţat oficial, Victor Ponta începe să epureze oamenii puşi în funcţii de PNL. Premierul Ponta i-a demis luni pe secretarul de stat Ştefania Duminică de la Ministerul Educaţiei, acuzată de plagiat, pe secretarul de stat Ovidiu Puţura care, concomitent cu funcţia de la Ministerul Justiţiei în care a fost numit cu susţinerea PNL, deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR şi pe Bogdan Cristian Nica, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Ştefania Duminică a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. În urma unei investigaţii realizate de Robert Turcescu, B1 TV, a reieşit că disertaţia de masterat a Ştefaniei Duminică este un plagiat de o „formă extremă, masiv şi rudimentar”, conform raportului întocmit de către Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti.
Eliberarea din funcţie a lui Ovidiu Puţura ar fi fost făcută la cererea ministrului Justiţiei. Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei a fost numit în ianuarie 2014 în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al companiei CFR. Numirea contravine legii 303 care le interzice magistraţilor să fie membri în organele de conducere ale unor societăţi naţionale.
Decizia demiterii liberalului Bogdan Nica, preşedintele ANPC nu a fost justificată ci a apărut pur şi simplu în monitorul oficial.
Duminică, cu o zi înainte de revocări, Ponta declarase la Antena 3 că nu va revoca funcţionarii publici PNL: „Eu nu voi da afară, nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat, nu ştiu, niciun alt numit care e şef de agenţie pe criteriul: domne' este de la PNL şi mă apuc să îi scot din guvern”.
Nici PNL-ul nu a stat cu mâinile în sân în acest război încă nedeclarat, dar declanşat. Luni dimineaţa, prefectul de Argeş, Cristian Soare, fost membru al PNL, a semnat ordinul de revocare din funcţie a baronului PSD Constantin Nicolescu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş. Nicolescu urma să ia parte luni dimineaţa, alături de premierul Victor Ponta şi miniştrii Constantin Nită, Eugen Teodorovici şi Mihnea Costoiu, la o ceremonie oficială de semnare a unui contract pe fonduri europene.
Nicolescu a fost declarat în conflict de interese printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conflictul de interese a fost constatat de ANI în 2011. Nicolescu a fost acuzat că a semnat sau aprobat 14 contracte încheiate de CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate sub coordonarea, în subordinea sau sub autoritatea instituţiei cu două societăţi comerciale (SC Autopro Mond SA şi SC Mac Auto SA) la care era acţionar majoritar.