USD-ul pregăteste electoratul pentru plecarea "dezertorului" Crin

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)

În timp ce Crin Antonescu este plecat în Austria, coaliţia PSD-PUNR-PC pregăteşte debarcarea PNL-ului de la guvernare cu transferarea întregii vini pentru ruperea USL-ului la liderul liberal. Ajutându-se de ultimatumurile date de preşedintele PNL, care a ameninţă cu ieşirea de la guvernarea şi cu boicotarea unui eventual guvern "ilegitim" USD, PSD-ul şi PC-ul creionează portretul unui Antonescu cu agende ascunse, care sacrifică coaliţia şi propriul partid pentru obsesia de a se vedea la Cotroceni, trădând astfel promisiunea făcută românilor ce au votat pentru USL.

Pe contul de Facebook al premierului Ponta a apărut un mesaj adresat alegătorilor PNL şi USL: "Vreau ca PNL să rămână pe toate funcţiile pe care le deţine, vreau să fie alături de mine, să îl dăm jos pe Traian Băsescu şi să guvernăm ţara, afirmă premierul, "arătând" că "în 2014 românii vor avea de ales între continuarea regimului Băsescu şi forţa anti-Băsescu", forţa anti-Băsescu, fiind evident USL-ul. Cu alte cuvinte, dacă Antonescu se retrage din coaliţie, o face împotriva dorinţei lui Ponta şi a PSD-ului şi dezertează din lupta contra (fostului) inamic comun.

De asemenea, PSD-ul a convocat astăzi şedinţa Biroului Politic Naţional. În premieră absolută, la conferinţa au luat parte liderul PC, Daniel Constantin, a cărui eventuală numire ca vicepremier, la sugestia lui Ponta, l-a determinat pe Antonescu să ameninţe cu ieşirea din Guvern, şi vicepremierul Oprea-UNPR. Cu alte cuvinte, şedinţa BPN de astăzi a devenit prima şedinţă de conducere a USD.

Întrebat, la sosirea la sediul PSD, dacă ruperea USL este doar o chestie de anunţ formal, Daniel Constantin l-a acuzat pe Antonescu de trage înspre ruperea USL, pe care restul partidelor din coaliţie s-ar fi străduit sa îl ţină unit: "Observăm cu toţii că, din păcate, asistăm la o agresivitate de limbaj a domnului Antonescu. Facem eforturi cu toţii, dar se pare că nu mai există dorinţă din partea cealaltă", a declarat Constantin, citat de Mediafax. "Deci, aşa cum constataţi, degeaba facem eforturi dacă nu se doreşte lucrul acesta", a mai adăugat preşedintele PC.

Constantin l-a mai acuzat pe Antonescu de inflexibilitate şi că are o agendă ascunsă "Aşa cum am văzut ieri, în toate intervenţiile domnului Antonescu, se pare că e vorba doar de o formalitate (ruperea USL). Există se pare o agendă ascunsă a domnului Antonescu sau o agendă mai veche", a afrimat Constantin.

Daniel Constantin i-a mai deplâns pe liberali, care păreau "resemnaţi" în privinţa ruperii USL şi ieşirii de la Guvern: "Am văzut o resemnare ieri, ceea ce înseamnă că (liberalii - n.r.) au luat deja acesta decizie", a spus Constantin.

Reamintim că preşedintele fondator PC, Dan Voiculescu, l-a acuzat în repetate rânduri pe Crin Antonescu ca are un "comportament imoral" faţă de PSD şi că încearcă să se împrietenească cu Traian Băsescu. Agenda ascunsă ar fi o înţelegere între Crin Antonescu şi "duşmanul Băsescu", pentru ca liberalul să "se aleagă" preşedinte şi să-l numească în schimb pe actualul şef al statului, premier.

Situaţia în USL ar trebui practic să se tranşeze marţi seara, când Antonescu se va fi întors din Austria iar PNL-ul va avea şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL. Conform Statutului PNL, Delegaţia Permanentă este cea care decide asupra participării la guvernare a partidului.

Duminică, înaintea plecării din ţară, Antonescu a declarat că nu vrea să se rupă USL-ul şi a reamintit că a făcut o mare concesie tandemului Ponta-Voiculescu, renunţând la cererea de a se dizvolva USD. Antonescu a confirmat totodată că le va cere miniştrilor liberali să demisioneze, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea premierului Victor Ponta privind acceptarea nominalizărilor PNL.

"Am dat toate semnele că, în ciuda campaniei care s-a dezlănţuit şi se înteţeşte în anumite zone, noi nu vrem să rupem USL, acest Guvern. Noi vrem ca acest Guvern să funcţioneze normal", a spus Antonescu, care refuză însă o poziţie de vasalitate a PNL-ului în raport cu PSD, mai ales că nu-şi mai face nici o iluzie că Victor Ponta îl va susţine în cursa pentru Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii