Ponta îl trece pe linie moartă pe directorul CEC BANK. Potenţialul înlocuitor al lui Gheţea, un apropiat la premierului

Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.02.2014

Ponta ar urma sa semneze marţi ordinul de trecere la sistemul dualist de conducere CEC Bank, prin care îl va îndepărta pe Radu Gheţea de la conducerea băncii, în locul acestuia premierul intenţionând să-l numească pe Bogdan Ionuţ Speteanu, în prezent director general al BCR Leasing şi membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Tarom, informează Adevărul.

Pe lângă experienţa în domeniul bancar, pe Speteanu l-ar recomanda bunele relaţii pe care le are cu premierul. Conform Adevărul, Speteanu este un apropiat al lui V. Ponta, directorul BCR Leasing cumpărând de la acesta, în martie 2012, două apartamente, potrivit declaraţiei de avere depuse în decembrie 2012 de şeful Guvernului. Concret, directorul general al BCR Leasing a cumpărat în 2012 de la Victor Viorel Ponta un apartament şi o garsonieră în Bucureştii noi, pentru 130.000 de euro apartamentul şi 80.000 de euro garsoniera.

În plus, conform Adevărul, surse din piaţa bancară susţin că BCR Leasing, condusă de Bogdan Speteanu, a sponsorizat în ultimii ani mai multe echipaje de raliuri, printre care cel format din Edwin Keleti şi Victor Ponta.

Numirea în funcţie lui Speteanu va trebui avizată de BNR. Reamintim că relaţiile dintre Ponta şi BNR au devenit extrem de bune de când Ponta l-a numit pe directorul BNR în fruntea nou creatului Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), instituţie ce va asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional. CNSM nu răspunde în faţa niciuneia dintre instituţiile centrale ale ţării, respectiv Guvern, Preşedenţie, Parlament, şi nici de DNA, ANI, DIICOT. Răspunde doar în faţa Băncii Naţionale, cu ale cuvinte Isărescu va răspunde pentru faptele sale doar în faţa lui însuşi.

Isărescu a fost acuzat de şeful statului de "apropiere de un guvern corupt", după ce Ponta a dezvăluit implicarea BNR-ului în elaborarea strategiei aşa numitei electorate, măsură populistă a guvernului de a reeşalona creditele celor cu venituri mici, pe spezele tuturor românilor, obligaţi să plătească pentru cei îndatoraţi la bănci.

Trecerea la sistemul dualist de conducere a CEC BANK ar avea drept scop înlăturarea lui Radu Gheţea de la conducerea băncii fără să i se mai plătească pachet compensatoriu pentru înlăturarea din funcţie înainte de terminarea mandatului. Potrivit unor surselor din piaţă citate de Adevărul, valoarea pachetului s-ar ridica la aproape jumătate de milion de euro.

CEC este condusă în prezent de un Consiliu de Administraţie condus de Radu Gheţea şi de un Comitet de direcţie, condus tot de Gheţea. Trecerea la sistemul dualist presupune ca banca să fie condusă printr-un Consiliu de Supraveghere şi de către un Comitet de direcţie. Cele două nu pot fi conduse de una şi aceeaşi persoană. „Sistemul dualist presupune o restructurare a conducerii pentru a nu se mai acorda lui Gheţea acel pachet compensatoriu uriaş“, au declarat sursele citate de Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor