Huawei: cum se joacă Guvernul Ponta cu insecuritatea naţională

Guvernul Ponta sprijină în mod direct participarea companiei chineze Huawei la structuri critice de securitate ale României. Deşi, Huawei este una din companiile de top chineze în domeniul infrastructurii de telecomunicaţii şi internet, aceasta a fost acuzată în repetate rânduri că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.
Întîlnirea dintre Victor Ponta Prim-Ministrul României şi premierul Chinei Li Kequiang la Bucureşti (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.02.2014

Guvernul Ponta sprijină în mod direct participarea companiei chineze Huawei la structuri critice de securitate ale României.

Huawei este una din companiile chineze de telecomunicaţii strâns legată de Armata "de Eliberare" a Chinei, care a fost acuzată în repetate rânduri că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.

Deşi a fost fondată de unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Chinei comuniste, Ren Zhengfei (sau Sangfei), compania nu este listată şi nu este deloc clar cine este proprietarul ei. Zhengfei deţine numai 1,42% din acţiuni, restul de 98,56% fiind deţinute "de angajaţi", dar printr-o schemă extrem de opacă aceştia nu au de fapt control asupra acestora, fiind doar renumeraţi cu dividende, în funcţie de performanţă.

Odată cu vizita premierul chinez Li Kequiang din noiembrie 2013 în România, s-au semnat mai multe memorandumuri, iar unul dintre acestea a fost cu compania chineză Huawei. Memorandumul a fost semnat pe 25 noiembrie 2013, iar la 29 noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa în cadrul unei conferinţe de presă că textul Memorandumului va fi publicat în Monitorul Oficial, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Obţinut de hotnews.ro, memorandumul semnat cu Huawei prevede că Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), condus de Dan Nica, „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului.

Totodată, se anunţă o "cooperare strategică" între MSI şi Huawei, Guvernul României ignorând în mod deliberat acuzaţiile şi suspiciunile care planează în jurul companiei chineze, care este acuzată de SUA, Marea Britanie şi Canada de spionaj în favoarea Chinei.

În 2011 Huawei a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale în SUA, iar în 2012 Guvernul canadian a luat măsuri similare citând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.

În România este însă aceste acuzaţii nu par să îngrijoreze Guvernul român, care invită compania în structurile strategice de securitate ale ţării. Într-un răspuns oficial, Ministerul a informat că sistemele IT enumerate în memorandum „nu au fost realizate şi implementate de MSI”, dar nu a explicat concret în ce stadiu se află colaborarea în acest moment.

“În urmă cu doi sau trei ani Huawei încerca să stabilească o prezenţă destul de masivă aici în SUA (...) Mai mult, ei încercau să facă oameni ca mine – fost director al CIA şi NSA – să le sprijine prezenţa în SUA”- Richard Hayden fost director CIA

SRI susţine că „nu a fost consultat cu privire la documentul menţionat”, iar STS, autoritatea care se ocupă de telecomunicaţiile speciale pentru autorităţi, a precizat că nu i-a fost cerut un aviz şi nu a fost consultat pentru acest memorandum. STS a adăugat că evaluează „eventualele consecinţe şi impactul asupra misiunilor noastre de a construi comunicaţii de stat conform legii şi eventualul impact asupra proiectelor şi obligaţiilor pe care le derulăm în domeniul nostru de competenţă în relaţia cu Uniunea Europeană şi NATO”.

Într-o perioadă când cybersecuritatea reprezintă o ameninţare majoră la adresa securităţii NATO şi a statelor membre, accesul unor companii private la infrastructuri critice de securitate este considerată o chestiune extrem de delicată. Unele dintre sistemele la care Huawei va avea acces sunt considerate sisteme critice pentru securitatea naţională: Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă.

Director CIA atrage atenţia

În iulie 2013, Richard Hayden, fost director al CIA şi NSA, a reiterat şi detaliat într-un interviu acordat Australian Financial Review că firma chineză Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională a SUA, deoarece spionează pentru China.

“În urmă cu doi sau trei ani Huawei încerca să stabilească o prezenţă destul de masivă aici în SUA” a declarat Hayden. “Mai mult, ei încercau să facă oameni ca mine – fost director al CIA şi NSA – să le sprijine prezenţa în SUA”.

Hayden a concluzionat că este inacceptabil ca această companie să construiască vreo bază a comunicaţiilor în SUA. Fostul director al CIA a mai adăugat „ca profesionist în domeniul informaţiilor, sunt uimit de caracterul extensiv, sofisticarea şi persistenţa campaniilor de spionaj duse de chinezi în Occident”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor