Ponta "unificatorul" stângii în lupta contra "duşmanului" Băsescu de la Cotroceni

Într-un interviu acordat duminică postului lui Dan Voiculescu, Antena 3, premierul Victor Ponta a explicat că nu îşi doreşte ruperea USL şi a îndemnat la unitate, în scopul înlăturării preşedintelui Băsescu şi a unei bune guvernări.
Banca Naţională a României, Simpozion cu tema, ” Crearea unei pieţe de capital internaţional în România ”. În imagine, Victor Ponta, prim-minstru român (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.02.2014

Într-un interviu acordat duminică postului lui Dan Voiculescu, Antena 3, premierul Victor Ponta a explicat că nu îşi doreşte ruperea USL şi a îndemnat la unitate, în scopul înlăturării preşedintelui Băsescu şi a unei bune guvernări.

Premierul a explicat că atâta vreme cât Băsescu este preşedinte, nu îşi va da demisia aşa cum îi cer liberalii să facă în eventualitatea în care PNL iese din Guvern, pentru că nu doreşte să îi pună în mână lui Băsescu, "un personaj politic mort", o armă fundamentală:

"Cât e Traian Băsescu preşedinte eu nu-mi dau demisia. Nu vreau ca Traian Băsescu să numească alt prim-ministru. Eu nu-i pun lui Băsescu în mână o armă fundamentală. (...) Dacă îşi dă domnul Băsescu demisia, atunci îmi dau şi eu" a declarat Ponta la Antena 3.

Premierul a mai declarat că dacă liberalii vor ieşi de la guvernare, îi va aştepta să se întoarcă, pentru ca până în 2016 "acest guvern să reziste şi să-şi facă treaba faţă de ţară":

"Voi numi pe locul miniştrilor demisionari, miniştri actuali, pentru a găsi o soluţie. Voi merge în Parlament şi voi continua cu un guvern care a avut programul USL. În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină alături de noi, voi fi de acord. Nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat. Tot timpul voi lăsa o punte dacă dânşii vor să păşească înapoi. Nu mă va găsi recăsătorit. Va găsi locul dacă vrea să se întoarcă. Mi-am propus să fiu cel care reunifică", a afirmat Ponta.

"Unificatorul" Ponta, care a format deja o alternativă la USL, respectiv alianţa PSD-PC-PUNR, a declarat că actuala criză depăşeşte cadrul discuţiilor Ponta - Antonescu şi că sunt necesare discuţii la nivelul întregului eşalon fondator al USL.

"Trebuie să ne punem mai mulţi la masă. Sunt cei care au înfiinţat USL: în primul rând primii patru fondatori. Crin Antonescu, Dragnea, Stroe şi cu mine. Apoi ni s-a alăturat Daniel Constantin. USL a fost votat de 5 milioane de oameni. De aceea nu mai este o chestiune strict Antonescu-Ponta. Dincolo de declaraţiile războinice ale lui Antonescu, am mers pe varianta moderaţiei.", a afirmat Ponta.

Cât despre nodul gordian ce a dus la paroxism criza care mocnea în USL, respectiv numirea lui Iohannis ca vicepremier, Ponta a pasat răspunderea pentru scindarea alianţei la Antonescu. Premierul a afirmat că el personal l-a vrut pe Iohannis în Guvern, însă nu este acceptabil ca liderul liberal să-l pună să aleagă între Dan Voiculescu şi Iohannis, să ii dea ultimatumuri şi să îi ceară să meargă în faţa Parlamentului doar pentru o persoană - actuala structură a Guvernului nepermiţând numirea lui Iohannis ca vicepremier decât cu aprobarea prealabilă a Parlamentului.

"Am anunţat din prima zi că mi-l doresc (pe Iohannis n.r.) în Guvern. Am avut o discuţie cu Iohannis, de care Antonescu ştie, despre ce va face în guvern. Klaus Iohannis a fost pus în balanţă cu Voiculescu. Dacă se va rupe USL, se va rupe din ideea indusă de noii consilieri că dacă vrei să câştigi preşedinţia trebuie să vii din opoziţie, să critici guvernul", a declarat Ponta la postul TV al preşedintelui fondator PC, Dan Voiculescu.

Ponta a mai explicat că se poate descurca la guvernare şi fără PNL, apelând la sprijinul UDMR:

"Doar USD are majoritatea necesară extrem de fragilă de a guverna. Eu nu am ascuns faptul că împreună cu domnul Antonescu am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare. Nu a mai venit UDMR la guvernare pentru că PNL şi PC s-au opus. Mi-am luat criticile de rigoare", a afirmat Ponta.

Premierul nu a pierdut prilejul să-şi arate dezamăgirea faţă de atitudinea războinică a fostului său aliat, Crin Antonescu, şi să-l ameninţe voalat pe acesta că ar putea avea surpriza, în cursa sa spre Cotroceni, să costate că pierde voturile simpatizaţilor PSD, aceştia având "antipatie" faţă de scandal.

"Nu sunt insensibil la atacurile personale. Cele din partea lui Băsescu nu mă deranjează. Din partea unui om pe care îl consider partener mă deranjează. Sunt dispus şi mâine să mă aşez la masă şi să uit aceste lucruri. Efectul pe termen mediu şi lung sunt voturile oamenilor. Oamenii care votează PSD: eu nu le pot impune cum să voteze. Ei au o antipatie faţă de scandal. Chiar dacă vom găsi o soluţie, această perioadă de declaraţii va lăsa urme", a declarat Ponta, citat de Adevărul.

Premierul şi-a mai lăudat miniştrii, în special pe Daniel Constantin (PC) despre care a afirmat că este cel mai bun ministru din Guvern. De asemenea, Ponta nu a uitat să vorbească laudativ şi despre Daniel Chiţoiu, PNL, fostul ministru de finanţe pe care Antonescu l-a înlăturat din funcţie pe motiv că era prea apropiat de Ponta şi PSD.

Reamintim că decizia lui Ponta de a crea o nouă funcţie de vicepremier pentru Daniel Constantin, contrabalansând astfel numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier, a adus nemulţumirea lui Crin Antonescu faţă de politica autoritară a lui Ponta, la apogeu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor