Raportul Departamentului de Stat privind traficul de persoane: Copiii reprezintă aproape jumătate din totalul victimelor identificate

(photos.com)
Loredana Diacu
25.06.2024

Guvernul României nu îndeplineşte pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane.

Raportul mai relevă o realitate cutremurătoare şi anume faptul că în cinci din ultimii şase ani, "traficul de copii pe scară largă a persistat, copiii reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate".

Totodată, în document se arată că România e una dintre principalele ţări furnizoare de persoane traficate sexual.

"România rămâne o ţară sursă principală pentru victimele traficului sexual şi de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România şi în alte ţări europene, inclusiv Austria, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit.

Printre grupurile vulnerabile se numără copiii aflaţi în instituţii guvernamentale sau care au ieşit din acestea, copiii ai căror părinţi călătoresc în străinătate pentru a munci, membrii comunităţii rome, femeile cu educaţie şi venituri reduse, migranţii şi solicitanţii de azil. Rapoartele indică o creştere a exploatării persoanelor în vârstă şi a persoanelor cu handicap în centrele rezidenţiale de tratament finanţate de guvern de către funcţionari complici, care supun victimele la ani de abuz sexual, muncă forţată, şi violenţă; ignoră plângerile privind tratamentul inuman şi condiţiile de viaţă precare; şi falsifică documente pentru a ascunde dovezi de abuz sau neglijare."

"Guvernul a demonstrat o creştere generală a eforturilor în comparaţie cu perioada de raportare anterioară; prin urmare, România a rămas pe nivelul 2.

Aceste eforturi au inclus investigarea mai multor cazuri de trafic, condamnarea mai multor traficanţi şi înfiinţarea unei unităţi de investigaţii financiare pentru crimele organizate, inclusiv cele legate de trafic, în cadrul Direcţiei pentru Combaterea Crimei Organizate (DCCO).

Guvernul a adoptat proceduri pentru identificarea şi trimiterea în şcoli a potenţialelor victime ale traficului de copii şi a pus în aplicare noul Mecanism Naţional de Identificare şi Referire (MRN).

A modificat legile existente pentru a îmbunătăţi măsurile de protecţie a victimelor traficului de persoane în timpul procedurilor penale şi a adoptat un ordin executiv care permite victimelor infracţiunilor, inclusiv victimelor traficului de persoane, să primească plăţi în avans pentru cheltuieli de urgenţă ca parte a compensaţiei financiare oferite de guvern. Ministerul de Interne (MAI) a introdus un nou program de formare privind identificarea proactivă a potenţialelor victime ale traficului de persoane în cadrul şcolilor de poliţie.

În plus, parlamentul a înfiinţat o comisie specială de combatere a traficului de persoane pentru analizarea cauzelor infracţiunii şi elaborarea legislaţiei relevante.

Cu toate acestea, guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii-cheie. Presupusele complicităţi, abateri şi neglijenţe legate de infracţiunile de trafic de persoane, în special exploatarea copiilor, a persoanelor în vârstă şi a persoanelor cu handicap care trăiesc în cămine sau centre rezidenţiale de tratament administrate de guvern, de către angajaţi ai statului şi funcţionari de nivel inferior au rămas o preocupare.

Modificările legislative şi perioadele lungi de judecată au continuat să împiedice urmărirea penală şi au condus la impunitate pentru unii funcţionari complici la infracţiunile de trafic de persoane.

Traficul de copii pe scară largă a persistat, copiii reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate în cinci din ultimii şase ani. În cele din urmă, la fel ca în anii precedenţi, guvernul nu a acordat finanţare ONG-urilor pentru servicii de asistenţă şi protecţie, lăsând majoritatea victimelor fără servicii adecvate şi cu risc de re-victimizare.

Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări precum:

Investigarea tuturor acuzaţiilor de complicitate, abatere şi neglijenţă în rândul autorităţilor în traficul de persoane şi tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităţilor locale din domeniul aplicării legii şi al serviciilor sociale, prin urmărire penală şi condamnare.

Asigurarea aplicării rapide a justiţiei prin respectarea termenelor premergătoare procesului referitoare la citaţie şi la evaluarea cazului, pentru a evita ca termenele de prescripţie să submineze în mod semnificativ eforturile de combatere a traficului de persoane.

Să se asigure că toate victimele primesc asistenţă, inclusiv îngrijire medicală şi consiliere psihologică, prin creşterea finanţării, integrării, coordonării, disponibilităţii şi calităţii serviciilor de protecţie.

Alocarea de fonduri ONG-urilor pentru sprijinirea şi extinderea serviciilor integrate pentru victime, a adăposturilor şi a altor forme personalizate de asistenţă şi protecţie a victimelor.

Identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane prin punerea pe deplin în aplicare a noului MRN şi depistarea indicatorilor de trafic de persoane în rândul populaţiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanţi de azil, migranţi, copii care trăiesc în instituţii guvernamentale sau sub supravegherea serviciilor de protecţie a copilului şi persoane care practică sexul comercial.

Consolidarea eforturilor de monitorizare şi prevenire a exploatării sexuale comerciale a copiilor, în special în instituţiile administrate de stat, şi de punere în aplicare a legislaţiei privind munca copiilor, în special în zonele rurale şi acolo unde serviciile de protecţie socială nu dispun de personal şi de capacitatea de a aborda încălcările.

Raportul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor