Şeful REPER: USR-ul a condiţionat susţinerea financiară a lui Nicuşor Dan de scoaterea noastră de pe afişe / Semnal pentru noua şefă, Lasconi

Dragoş Pîslaru, europarlamentar USR/Renew Europe (Facebook - Dragoş Pîslaru)
Loredana Diacu
01.07.2024

REPER îşi doreşte existenţa unui dialog funcţional şi bazat pe respect reciproc cu USR, declară europarlamentarul Dragoş Pîslaru, co-preşedinte REPER, după alegerea Elenei Lasconi la şefia partidului.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Pîslaru a punctat faptul că fosta conducere a USR blocase absolut orice discuţie cu REPER-ul, inclusiv colaborările de bun-simţ, ceea ce a creat situaţii de-a dreptul absurde la alegeri.

El a dat ca exemplu faptul că lui Nicuşor Dan i s-a cerut să scoată REPER-ul de pe afişele de campanie dacă vrea să mai primească finanţare de la USR.

Pîslaru a subliniat că îşi doreşte ca lucrul acesta să se schimbe, a salutat alegerea Elenei Lasconi şi şi-a exprimat speranţa că cele două partide vor putea măcar dialoga.

În ceea ce priveşte modul în care REPER va aborda alegerile parlamentare, Pîslaru a subliniat că formaţiunea sa îşi doreşte alianţe cu partide şi independenţi care au valori asemănătoare, pentru a oferi o alternativă românilor.

Nu în ultimul rând, el a punctat că Cioloş nu s-a retras din politică ci doar a luat o pauză.

Redăm interviul acordat de Dragoş Pîslaru redacţiei noastre:

Reporter: USR-ul a intrat în "zodia Lasconi", o Lasconi care declara înainte să fie aleasă la şefia partidului, într-un interviu pentru Europa FM "îmi doresc reconstrucţia USR-ului, dar în poza aceasta nu intră Dacian Cioloş". Dacian Cioloş a făcut pasul în spate... Veţi demara negocieri cu USR-ul? Ce vă propuneţi în materie de colaborare cu USR?

Dragoş Pîslaru: O felicit pe Elena Lasconi pentru rezultatul obţinut. Şi pentru candidatura pe care o să o aibă la preşedinţie. Pentru noi este important să avem o relaţie deschisă şi firească cu forţele politice pro-europene.

Au fost doi ani de zile grei, pentru că am avut o reticenţă totală din partea conducerii USR de a discuta orice cu noi. Şi lucrul ăsta credem că a dăunat profund reprezentării pe zona aceasta de centru în eşicherul politic. Şi acum speranţa este că vom avea cel puţin un dialog. Acesta este primul pas. Să putem să discutăm când e ceva de discutat.

Asta este ceva ce, din păcate, cu fosta conducere nu am putut. Deşi am avut repetate apeluri. Am încercat să cosemnăm lucruri în Parlament, când au fost apeluri la CCR şi aşa mai departe. Deci nu s-a putut în niciun fel.

A fost decizie de preşedinte şi de Birou Naţional că REPER-ul nu există. Şi că să nu se discute cu noi.

Nimeni, nicio filială USR nu a avut mandat să poată să discute cu noi lucruri.

La alegeri am avut situaţii absolut hilare. Printre altele, USR-ul a condiţionat susţinerea financiară a campaniei lui Nicuşor pe ideea ca REPER să iasă de pe afişe. Şi au fost o săptămână şi jumate, zece zile de precampanie la sfârşit în care REPER a fost scos de pe afişele lui Nicuşor, condiţionat fiind de către USR, că altfel nu sprijină finanţarea campaniei. Lucruri de genul ăsta sunt absolut ridicole.

La un moment dat s-au modificat afişele. Deci pe afişe erau siglele tuturor celor care îl susţin pe Nicuşor şi REPER a dispărut. Şi asta pentru că s-au enervat cei de la USR şi au zis că nu. Dacă vrei bani în campanie de pe partea noastră...

Aş vrea să mai dau nişte exemple. La Braşov, noi l-am susţinut pe Allen Coliban pentru că Allen, în pofida Biroului Naţional, a acceptat să se întâlnească cu Dacian când s-a dus acolo, a acceptat faptul că îl susţinem. Adică sunt nişte chestii absolut minimale. În timp ce la sectoarele 1 şi 2, de exemplu, Clotilde şi Radu Mihaiu nu au vrut să discute cu ai noştri. Deci nu au vrut, pur şi simplu, niciun fel de dialog. Astea sunt nişte elemente care, din punctul meu de vedere, au dus la nişte lecţii învăţate şi speranţa noastră este acum să avem măcar minimal un dialog care să se manifeste inclusiv în Parlament, unde avem şi noi nişte parlamentari. Şi mai sunt câteva luni de zile acum în care cred că, ţara fiind sub asediu de către populişti şi de extremişti, ar trebui să putem avea măcar un dialog.

Nu se pune problema de fuziune sau ceva similar cu USR şi ar fi inadecvat să discutăm despre asta. Dar dialog, colaborare politică în interesul românilor, da, cred că este firesc şi suntem deschişi.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru perioada imediat următoare? Cum veţi aborda alegerile parlamentare?

Dragoş Pîslaru: Cert este că noi avem un mandat explicit de la Consiliul nostru Naţional de a ne uita la modul în care am putea coagula o platformă centristă în România şi asta este intenţia noastră, să putem să discutăm cu independenţii, cu toată lumea, să vedem cum putem strânge rândurile pentru asta.

Noi suntem dispuşi să colaborăm cu toate aceste forţe care au demonstrat în alegeri la nivel local, la nivel naţional şi să vedem modul în care putem crea o platformă europeană, o platformă care să reprezinte valorile democratice care acum sunt sub asediu.

În ceea ce priveşte discuţia cu USR, aceasta este o chestiune în care evident rămâne să vedem cum se organizează şi ei, care sunt şi intenţiile lor. Este pentru noi foarte important să-şi clarifice şi ei doctrina. Dacă rămân cu partidele acestea mai conservatoare PMP - Forţa Dreptei sau nu.

Adică sunt nişte elemente pe care am vrea şi noi să le vedem cristalizate şi nu ne băgăm, aşa cum n-am comentat nimic în toată perioada asta cât au fost alegerile lor interne, pentru că mi se pare firesc că este treaba lor internă, aşa că aşteptăm şi acum să vedem exact în ce direcţie o iau şi ei. Dar e o perioadă, cred, în ansamblu de deschidere şi este o perioadă în care sper să avem cu toţii înţelepciunea să învăţăm din greşelile pe care le-am făcut cu toţii în ultima vreme.

Ceea ce cred că e foarte important este ca oamenii să fie reprezentaţi. Cred că sunt foarte mulţi oameni, discutăm aici, de undeva de o treime din populaţie, care îşi doresc o reprezentare politică modernă, pro-reformistă, pro-europeană şi, din păcate, dezbinarea şi modul în care am fost până la urmă divizaţi în această perioadă a făcut pe foarte multă lume să fie dezamăgită şi să nu-şi găsească o reprezentare sau să aleagă independenţi mai degrabă decât partide politice.

Pentru alegerile parlamentare, formula aceasta de independenţi nu este o formulă care poate să rămână în picioare. Chiar dacă îţi intră un independent în Parlament, tot ai nevoie de partide, politica se face cu şi de partide. Şi atunci ai nevoie să strângi aceste forţe, aceste energii şi să poţi să reprezinţi oamenii în societate cu grup politic parlamentar în ambele camere. Ai nevoie de a avea o reprezentare serioasă care să-ţi permită, fie accesul într-o coaliţie de guvernare, fie o opoziţie în care să poţi, într-adevăr, să ai un cuvânt de spus. Obiectivele sunt destul de simple şi clare din punctul acesta de vedere.

Reporter: O va susţine REPER pe Lasconi la alegerile prezidenţiale?

Dragoş Pîslaru: În acest moment este prematur să discutăm acest lucru. Cu toţii suntem preocupaţi de faptul că zona de centru a spectrului politic trebuie să fie reprezentată bine în alegerile ce urmează. Deocamdată lucrurile nu arată prea bine, fiind multe candidaturi la orizont care divizează şi slăbesc reprezentarea... Noi ce sperăm este să putem avea un fel de înţelegere între aceşti candidaţi plecând de la un sistem de alegeri primaries sau pe orice sistem în care să putem avea, într-adevăr, acces în turul 2 cu un candidat care să reflecte valorile şi politicile publice pe care noi le susţinem.

În acest moment există această tentaţie a partidelor de a-şi scoate la înaintare un candidat doar pentru a trage partidul încă un pic. Deci nu neapărat uitându-se la obiectivul de a câştiga preşedinţia. Din acest punct de vedere, sper eu să putem să avem suficiente discuţii pentru ca să existe în competiţia electorală şanse reale pentru turul 2 şi pentru câştigarea preşedinţiei.

Reporter: Voi vă propuneţi să veniţi cu candidat propriu la prezidenţiale?

Dragoş Pîslaru: Nu am avut încă această discuţie intern, deci nu evit întrebarea aici. Pur şi simplu nu am avut această discuţie. Noi aveam o formulă pe care o pregăteam în condiţiile în care obţineam un rezultat mai bun la europarlamentare şi anume ca Dacian Cioloş să fie candidat, însă decizia lui Dacian acum este aceea de a face un pas în lateral tocmai pentru că a asumat acest rezultat ca fiind şi un lucru care reflectă faptul că a fost cap de listă în lista de euro.

Reporter: Cum a fost perceput pasul acesta în lateral în partid? E reversibil?

Dragoş Pîslaru: Da, da, da. Este absolut reversibil. Nu s-a retras. Am văzut că a apărut în spaţiul public informaţia că se retrage din politică. În ceea ce a spus Dacian, dacă e să fim foarte atenţi, a spus că îşi ia un timp de reflecţie, câteva luni, pentru a putea să se reîncarce şi să lase spaţiu pentru a avea această construcţie pentru parlamentare pe care şi el o va susţine, mai ales dacă reflectă şi o apropiere de societatea civilă, pe care o avem ca obiectiv.

Reporter: Deci practic îl aşteptaţi pe Dacian Cioloş înapoi în partid să lucreze cot la cot cu voi?

Dragos Pislaru: El n-a plecat. Deci nu se pune problema că îl aşteptăm să lucreze cot la cot cu noi. El n-a plecat şi a spus că el va susţine în continuare lucrurile care se întâmplă în partid. Deci nu e că a plecat undeva în munţi, ca să zic aşa.

Dar în ceea ce înseamnă decizia internă, la Consiliul Naţional a fost, într-adevăr, aprobat un mandat executiv reîntărit pentru mine şi pentru Ramona (Strugariu) pentru a putea duce partidul acesta inclusiv în celelalte două alegeri care au rămas. Deci ăsta este un lucru foarte clar, ceea ce priveşte decizia şi modul de organizare internă.

Este mai degrabă o pauză decât o retragere.

Ceea ce e important de spus e că, dincolo de rezultatele la europarlamentare, unde nu ne-am atins obiectivul, avem însă nişte rezultate la locale cu doi primari şi aproape 60 de consilieri locali şi nişte rezultate foarte bune în câteva mari oraşe, Bucureşti, Cluj, în special, dar şi alte locuri din ţară. Şi ceea ce este important e că asta am făcut-o neavând decât cam două treimi din judeţe acoperite cu filiale.

Pentru noi acum este ideea de a ne consolida, de a lucra împreună cu ceilalţi care pot reprezenta zona această politică şi mesajul meu acum este că o să fie bine.

Ca să poţi, într-adevăr, învăţa ceva, nu înveţi neapărat atunci când ai succes, ci atunci când ai, într-adevăr, nişte rezultate care nu sunt neapărat bune. Şi mesajul meu este că noi la REPER credem că o să fie bine şi că o să putem reprezenta cu cinste acest electorat care aşteaptă să ştie cu cine poate vota. Le mulţumim celor care deja ne-au votat şi ne-au dat încrederea lor şi sperăm să îi convingem şi pe mulţi alţii care caută o reprezentare politică serioasă şi profesionistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor