Dragoş Pîslaru: Dacian Cioloş nu s-a retras din viaţa politică. Şi-a luat "un timp de reflecţie"

Dacian Cioloş (Facebook/dacianciolos)
Loredana Diacu
01.07.2024

Co-preşedintele REPER Dragoş Pîslaru declară că Dacian Cioloş nu s-a retras din politică ci doar a luat o pauză.

În contextul în care în spaţiul public a apărut informaţia că Cioloş iese din viaţa politică, Pîslaru a declarat în cadrul unui interviu acordat Epoch Times că după alegerile europarlamentare Dacian Cioloş şi-a luat "un timp de reflecţie, câteva luni, pentru a putea să se reîncarce şi să lase spaţiu pentru a avea această construcţie pentru parlamentare pe care şi el o susţine".

Pîslaru a punctat că, în cazul în care REPER ar fi obţinut un scor bun la europarlamentare, Cioloş ar fi fost propunerea partidului pentru Cotroceni.

Redăm fragmentul relevant din interviu. Interviul integral poate fi citit aici.

Reporter: O va susţine REPER pe Lasconi la alegerile prezidenţiale?

Dragoş Pîslaru: În acest moment este prematur să discutăm acest lucru. Cu toţii suntem preocupaţi de faptul că zona de centru a spectrului politic trebuie să fie reprezentată bine în alegerile ce urmează . Deocamdată lucrurile nu arată prea bine, fiind multe candidaturi la orizont care divizează şi slăbesc reprezentarea. Noi ce sperăm este să putem avea un fel de înţelegere între aceşti candidaţi plecând de la un sistem de alegeri primare sau pe orice sistem în care să putem avea, într-adevăr, acces în turul 2 cu un candidat care să reflecte valorile şi politicile publice pe care noi le susţinem.

În acest moment există această tentaţie a partidelor de a-şi scoate la înaintare un candidat doar pentru a trage partidul încă un pic. Deci nu neapărat uitându-se la obiectivul de a câştiga preşedinţia. Din acest punct de vedere, sper eu să putem să avem suficiente discuţii pentru ca să existe în competiţia electorală şanse reale pentru turul 2 şi pentru câştigarea preşedinţiei.

Reporter: Voi vă propuneţi să veniţi cu candidat propriu la prezidenţiale?

Dragoş Pîslaru: Nu am avut încă această discuţie intern, deci nu evit întrebarea aici. Pur şi simplu nu am avut această discuţie. Noi aveam o formulă pe care o pregăteam în condiţiile în care obţineam un rezultat mai bun la europarlamentare şi anume ca Dacian Cioloş să fie candidat, însă decizia lui Dacian acum este aceea de a face un pas în lateral tocmai pentru că a asumat acest rezultat ca fiind şi un lucru care reflectă faptul că a fost cap de listă în lista de euro.

Reporter: Cum a fost perceput pasul acesta în lateral în partid? E reversibil?

Dragoş Pîslaru: Da, da, da. Este absolut reversibil. Nu s-a retras. Am văzut că a apărut în spaţiul public informaţia că se retrage din politică. În ceea ce a spus Dacian, dacă e să fim foarte atenţi, a spus că îşi ia un timp de reflecţie, câteva luni, pentru a putea să se reîncarce şi să lase spaţiu pentru a avea această construcţie pentru parlamentare pe care şi el o va susţine, mai ales dacă reflectă şi o apropiere de soccietatea civilă, pe care o avem ca obiectiv.

Reporter: Deci, practic, îl aşteptaţi pe Dacian Cioloş înapoi în partid să lucreze cot la cot cu voi?

Dragos Pîslaru: El n-a plecat. Deci nu se pune problema că îl aşteptăm să lucreze cot la cot cu noi. El n-a plecat şi a spus că el va susţine în continuare lucrurile care se întâmplă în partid. Deci nu e că a plecat undeva în munţi, ca să zic aşa.

Dar în ceea ce înseamnă decizia internă, la Consiliul Naţional a fost, într-adevăr, aprobat un mandat executiv reîntărit pentru mine şi pentru Ramona (Strugariu) pentru a putea duce partidul acesta inclusiv în celelalte două alegeri care au rămas. Deci ăsta este un lucru foarte clar, ceea ce priveşte decizia şi modul de organizare internă.

Este mai degrabă o pauză decât o retragere.

Ceea ce e important de spus e că, dincolo de rezultatele la europarlamentare, unde nu ne-am atins obiectivul, avem însă nişte rezultate la locale cu doi primari şi aproape 60 de consilieri locali şi nişte rezultate foarte bune în câteva mari oraşe, Bucureşti, Cluj, în special, dar şi alte locuri din ţară. Şi ceea ce este important e că asta am făcut-o neavând decât cam două treimi din judeţe acoperite cu filiale.

Pentru noi acum este ideea de a ne consolida, de a lucra împreună cu ceilalţi care pot reprezenta zona această politică şi mesajul meu acum este că o să fie bine.

Ca să poţi, într-adevăr, învăţa ceva, nu înveţi neapărat atunci când ai succes, ci atunci când ai, într-adevăr, nişte rezultate care nu sunt neapărat bune. Şi mesajul meu este că noi la REPER credem că o să fie bine şi că o să putem reprezenta cu cinste acest electorat care aşteaptă să ştie cu cine poate vota. Le mulţumim celor care deja ne-au votat şi ne-au dat încrederea lor şi sperăm să îi convingem şi pe mulţi alţii care caută o reprezentare politică serioasă şi profesionistă.

Reamintim că pe 26 iulie, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat într-un interviu pentru aktual24.ro că se va retrage din politica activă şi că urmează să se orienteze spre proiecte din zona societăţii civile şi consultanţă.

Mai amintim că pe 20 iulie, înainte să fie aleasă la şefia USR, Lasconi declara, într-un interviu acordat Europa FM, că îşi doreşte o reconstrucţie a USR-ului, dar că în poza asta nu intră Dacian Cioloş:

„Am avut discuţii cu Vlad Gheorghe şi mi-a spus că mă susţine, dar o să fie o susţinere ca independent. Probabil până se dumiresc toţi că se face o reconstrucţie a USR-ului. De asemenea, am discutat şi cu REPER, dar nu văd o colaborare şi nu văd ca în poza asta de reconstrucţie să apară domnul Cioloş."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor