Organizaţia medicală care expune furtul de organe din China, nominalizată la Premiul Nobel
focus
alte articole
De-a lungul vremii, de corupţia care a cuprins societatea nu a scăpat neatins nici Comitetul de acordare a premiului Nobel, astfel că numeroase nominalizări - precum cea a preşedintelui american Barack Obama, a secretarului de stat Henry Kissinger (împreună cu liderul comunist vitenamez Le Duc Tho, care, însă, a refuzat premiul), liderul palestinian Yasser Arafat şi Cordell Hull, unul dintre creatorii ONU - au scandalizat opinia publică.
Cu toate acestea, pe lista scurtă sau "aproape scurtă" a Comitetului se află în fiecare an şi persoane sau grupuri remarcabile. Anul acesta, notabil, organizaţia de medici care expune, de ceva ani, recoltarea forţată de organe a Chinei comuniste.
Marţi, Organizaţia "Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe" (DAFOH), ONG-ul format din medici şi susţinători ai standardelor etice de prelevare a organelor pentru transplant, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace 2016.
"Această nominalizare este o recunoaştere a muncii noastre în atragerea atenţiei lumii asupra încălcărilor grave ale eticii transplantului medical în China. Aceasta demonstrează că eforturile noastre nu au fost în zadar. Consiliul de administraţie al DAFOH, Consiliul consultativ, personalul medical şi al revistei noastre dorim cu această ocazie să vă mulţumim încă o dată pentru sprijinul acordat continuu misiunii noastre", se notează în comunicatul primit de la DAFOH cu această ocazie, semnat de dr. Torsten Trey, directorul executiv al DAFOH.
Dr. Torsten Trey este unul dintre editorii cărţii "Organele Statului", o compilaţie de eseuri care abordează problema spinoasă a provenienţei organelor folosite în industria de transplant a Chinei, abordând din unghiuri diferite tema abuzurilor în domeniul transplanturilor de organe în această ţară.
Printre cei care au comentat vestea nominalizării DAFOH la Premiul Nobel pentru Pace 2016 este şi David Matas - reputat avocat canadian pentru drepturile omului şi ale refugiaţilor, precum şi câştigător în 2009 al Premiului Ordinul Canadei - care a notat pe facebook că "Participarea continuă a comunităţii medicale din China şi acceptarea tacită de către comunitatea internaţională a genocidului pe scară largă continuă fără încetare şi trebuie să înceteze."
David Matas, împreună cu David Kilgour (fost secretar de stat al guvernului canadian pentru Asia-Pacific), care expun recoltarea de organe susţinută de stat în China, au primit "Premiul pentru Drepturile Omului" în anul 2009 al Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului şi au fost nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru volumul "Recoltarea Sângeroasă - Bloody Harvest".
De asemenea Gao Zhisheng, un eminent avocat chinez specializat în drepturile omului, renumit pentru apărarea cetăţenilor chinezi împotriva politicilor abuzive ale dictaturii comuniste, a postat pe Facebook un comentariu referitor la nominalizarea DAFOH: "China este singura naţiune de pe pământ care a folosit sistemele spitalelor civile şi militare în coordonare cu sistemele sale judiciare şi cele ale penitenciarelor pentru a furniza în mod sistematic organe fără consimţământ de la prizonierii de conştiinţă, cu scopul de a alimenta o industrie a turismului de transplant".
Gao a fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace pentru apărarea grupurilor persecutate pentru credinţele lor (creştinii, tibetanii, etc.), a victimelor confiscărilor ilegale, a muncitorilor din fabrici precum şi a practicanţilor Falun Gong.
DAFOH îşi propune să ofere comunităţii medicale şi societăţii constatările obiective ale recoltării de organe lipsite de etică şi ilegale. Recoltarea de organe, de prelevare a organelor de la un donator fără obţinerea consimţământului liber şi voluntar în prealabil, este considerată o crimă împotriva umanităţii şi o ameninţare pentru integritatea ştiinţei medicale, în general.
Milioane de persoane din 50 de ţări au semnat din anul 2012 şi până acum petiţia DAFOH adresată Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cerând să se pună capăt jafului forţat de organe, şi să iniţieze investigaţii care să conducă la urmărirea penală a făptaşilor implicaţi în acestă crimă împotriva umanităţii.
Gina Sturdza este traducătoarea volumelor "Recoltarea Sângeroasă - Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor" şi "Organele statului - Abuzul transplanturilor în China".