China va întări rolul Partidului Comunist în organizaţiile neguvernamentale

China a emis noi reglementări care cer înfiinţarea de comitete de partid în interiorul organizaţiilor neguvernamentale (ONG), urmărindu-se prin această măsură să se intensifice rolul Partidului în astfel de grupuri sociale.
Poliţist chinez.
Poliţist chinez. (Captură Foto)

Potrivit noilor reglementări anunţate duminică seară de Biroul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez şi de Consiliul de Stat, trebuie să se înfiinţeze comitete de Partid pentru a asigura acoperirea efectivă a tuturor ONG-urilor.

Această măsură este luată în condiţiile unei ample campanii de suprimare a societăţii civile.

Guvernele şi grupurile pentru drepturile omului din Occident au criticat deja o lege adoptată în luna aprilie, susţinând că aceasta tratează organizaţiile neguvernamentale străine ca pe o ameninţare criminală şi le va forţa pe multe dintre acestea să părăsească ţara.

Noile reglementări prevăd “Consolidarea gândirii politice a oamenilor responsabili din grupuri sociale şi îndrumarea lor către susţinerea în mod activ a intensificării rolului Partidului”.

Totodată, trebuie să i se dea o mare importanţă supravegherii grupurilor şi aceasta să fie introdusă printre sarcinile zilnice ale comitetelor locale de Partid, ale căror performanţe vor fi judecate în funcţie de cât de bine administrează ele grupurile, mai susţin reglementările.

Comitetele de Partid pot, de asemenea, să îşi desemneze propriii reprezentanţi pentru a conduce activităţile de partid în grupuri considerate a fi suficient de mari.

Ministerul pentru Probleme Civile va avea un rol în eliminarea comportamentului nepotrivit sau a faptelor ilegale, inclusiv să interzică grupuri.

În această lună, ministerul a publicat propriile sale propuneri pentru noile reguli privind ONG-urile, printre ele numărându-se şi o cerere ca acestea să publice detalii despre fondurile primite şi membrii săi, în caz contrar, să fie interzise.

China a avut aproximativ 329.000 de grupuri sociale înregistrate până la sfârşitul anului trecut, susţine mass media de stat.

Oficialii chinezi au apărat legea privind ONG-urile străine, susţinând că doar câteva grupuri care încalcă legea vor fi pedepsite şi că nu există niciun motiv ca celelalte să se teamă de poliţie.

Dar, asigurările oferite de Beijing nu îşi vor atinge obiectivul ţinând cont că regimul comunist chinez este deja cunoscut pentru cruzimea cu care tratează “elementele” care se i opun. Să nu uităm de persecuţia la care sunt supuşi avocaţii şi activiştii pentru drepturile omului, tibetanii, practicanţii Falun Gong, creştinii din bisericile de casă, petiţionarii şi alţii.