Raport: Noi dovezi privind implicarea separatiştilor din estul Ucrainei în doborârea zborului MH17
alte articole
Cele două recent descoperite fotografii publicate de Vice News oferă, aparent, noi dovezi că lansatorul de rachete Buk suspectat că a fost folosit în doborârea zborului MH17 în iulie 2014 a călătorit din Rusia către zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei. Acest lucru a adâncit suspiciunile că Moscova a fost complice într-o crimă de război de mari proporţii.
Bellingcat, un proiect de jurnalism cetăţenesc început de Eliot Higgins, a analizat cele două fotografii. Higgins – cunoscut mai degrabă pentru blogul său Brown Moses – foloseşte informaţii din surse publice pentru a studia originile armelor din diverse conflicte.
„Ambele imagini ... susţin descoperirile anterioare ale raportului Bellingcat, intitulat ‘Originea Lansatorului Buk al Separatiştilor’, în care se afirmă că un lansator de rachete Buk furnizat de Rusia a fost filmat călătorind prin teritoriile deţinute de separatişti către presupusa locaţie de lansare a rachetei care a doborât zborul MH17”, a scris Higgins.
Deşi armata ucraineană raportează în mod regulat că a văzut în estul Ucrainei arme din surse ruseşti, Kremlinul neagă furnizarea de arme către separatiştii pro-ruşi. Liderii rebelilor au declarat deseori că ei au furat arme şi tancuri din depozitele de armament ucrainene capturate. Dar un raport publicat în noiembrie 2014 de către firma de consultanţă Armament Research Services, care oferă expertize şi analize tehnice asupra armelor şi muniţiilor, a concluzionat că un „import ilegal limitat a avut loc cu siguranţă” în vederea furnizării de arme ruseşti către separatişti, a concluzionat articolul din Vice News.
După doborârea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysian Airlines în 17 iulie 2014, când au fost ucişi toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, mass media rusească a sugerat că un avion de luptă ucrainean a doborât cursa de pasageri. Rapoartele media au explorat o varietate de teorii conspiraţioniste ce implicau un “dispecer spaniol” şi un avion plin cu cadavre. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina este responsabilă pentru fiecare avion doborât în spaţiul său aerian şi posturile ruseşti de televiziune deţinute de stat au continuat să difuzeze rapoarte ce includeau o fotografie ciudată făcută de un “satelit de spionaj” care, aparent, surprinde un avion de luptă în timp ce trăgea cu o rachetă în zborul MH17.
Dar circumstanţele catastrofei au ridicat în Vest unele suspiciuni potrivit cărora separatiştii au doborât zborul MH17 cu o rachetă Buk furnizată de Rusia. Rebelii au doborât câteva avioane militare în săptămânile anterioare acestui incident şi pagina unui website de socializare legată de un principal lider separatist s-a lăudat la scurt timp după prăbuşirea zborului malaezian că un avion de mari dimensiuni a fost doborât.
Un raport din octombrie 2014 al serviciilor de informaţii germane a concluzionat că forţele separatiste pro-ruse au doborât zborul MH17 cu o rachetă Buk capturată de la o bază militară ucraineană. Dar, raportul iniţial al Bellingcat din noiembrie a susţinut că racheta ar fi provenit din Rusia. Site-ul lui Higgins a făcut o referire la fotografiile şi înregistrările video din 17 iulie cu lansatorul de rachete Buk văzut în teritoriul separatist în apropierea locului prăbuşirii avionului. Alte dovezi au arătat ceea ce pare a fi acelaşi lansator îndreptându-se către graniţa ucraineană la sfârşitul lunii iunie ca parte a unui convoi rusesc; aceleaşi dovezi fac referire şi la un lansator de rachete Buk – minus o rachetă – prezent în Lugansk, aparent în 18 iulie.
“Există dovezi puternice care indică faptul că armata rusă a furnizat separatiştilor din estul Ucrainei lansatorul de rachete Buk filmat şi fotografiat în estul Ucrainei în 17 iulie”, a concluzionat raportul Bellingcat.
Cel mai recent raport Bellingcat examinează o imagine care aparent prezintă un lansator de rachete Buk în Doneţk. Nu numai că acest lansator are o plasă de camuflaj similară cu a lansatorului fotografiat în 17 iulie 2014 în apropierea locului de prăbuşire a zborului MH17, dar se pot vedea şi semne de uzură şi degradare a părţii laterale a şenilelor lansatorului care se potrivesc cu cele observate la lansatorul “Buk 3x2” filmat în interiorul Rusiei.