Lupte severe în apropierea aeroportului Doneţk. Tot mai mulţi soldaţi ruşi intră în Ucraina
alte articole
În condiţiile în care Rusia a intensificat în weekend războiul său împotriva Ucrainei, armata ucraineană a folosit tancuri pentru a străpunge împresurarea separatiştilor proruşi la aeroportul internaţional din Doneţk şi elicoptere pentru a evacua răniţii în 17 ianuarie.
Totuşi, de fiecare dată când soldaţii ruşi şi protejaţii lor din estul Ucrainei au pierderi pe câmpul de luptă, Kremlinul întăreşte poziţia lor militară. La fel s-a întâmplat şi în 19 ianuarie. Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei a raportat că două grupuri tactice de mărimea unui batalion din cadrul armatei ruseşti au trecut graniţa estică ucraineană. (În Rusia, un batalion ar putea cuprinde între câteva sute şi aproximativ 1.500 de soldaţi).
Oficialii ucraineni au raportat deja prezenţa a peste 7.000 de soldaţi ruşi care luptă în Ucraina.
Contraofensiva armatei ucrainene a permis acesteia să recâştige controlul asupra noului terminal al aeroportului Doneţk şi să recupereze o parte din teritoriul pierdut în săptămânile recente.
În seara zilei de 18 ianuarie, trupele ucrainene au avansat doi km în interiorul oraşului Doneţk, a declarat pentru Kiev Post o sursă din cadrul brigăzii 95 de aeropurtate care luptă în aeroport. Pentru a-i opri, separatiştii susţinuţi de ruşi au aruncat în aer un pod din Doneţk, blocând intrarea nordică în oraş.
Sursele oficiale, totuşi, nu confirmă acest raport.
“Nu a existat nicio misiune privind intrarea în Doneţk. Sarcina noastră este doar aceea de a elibera aeroportul, care trebuie să fie ucrainean, ţinând cont de acordul încheiat la Minsk”, a declarat Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, pentru Kiev Post.
Forţele ucrainene au ocupat aeroportul Doneţk la sfârşitul lunii mai 2014 şi de atunci au rezistat încercărilor constante din partea rebelilor de a-l cuceri. Imaginile video surprinse de drone săptămâna trecută au arătat că aeroportul din Doneţk a fost distrus aproape în întregime şi acum deţine o semnificaţie mai mult simbolică decât strategică.
Ministrul rus pentru Afaceri Externe a susţinut în declaraţia sa din 18 ianuarie că aeroportul ar trebui oferit separatiştilor, conform acordului de la Minsk. Aleksandr Zaharcenko, premier al Republicii Populare autoproclamate Doneţk, a declarat în 19 ianuarie că forţele ucrainene au desfăşurat şase atacuri cu infanteria şi blindatele, dar că acestea au eşuat.
Zaharcenko a declarat că armata ucraineană a înregistrat pierderi grele şi a adăugat că 3 soldaţi ucraineni au fost capturaţi de separatişti când o coloană de tancuri a avansat în Doneţk.
Dar activista rusă pentru drepturile omului Elena Vasilieva a raportat că aproximativ 382 de soldaţi ai armatei ruseşti au fost ucişi şi aproximativ 500 au fost răniţi în ultimele zile în estul Ucrainei. Soldaţii ucraineni din unităţi diferite au susţinut că au fost folosite tancuri ruseşti în luptele din apropierea aeroportului din Doneţk.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.700 de oameni au fost ucişi în acest conflict.