UE este de acord să continue politica sancţiunilor împotriva Rusiei

Nu va avea loc o uşurare a sancţiunilor împotriva Rusiei, în ciuda temerilor legate de consecinţele economice, a decis Uniunea Europeană. Miniştrii UE de externe au fost de acord luni să nu schimbe politica blocului european asupra Rusiei până când Moscova nu va implementa în totalitate acordul de pace din 5 septembrie 2014 încheiat la Minsk între guvernul ucrainean şi fortele pro-ruse în privinţa conflictului din estul Ucrainei.
Andrei Popescu
20.01.2015

alte articole

(De la st la dr) Ministrul francez de externe Laurent Fabius discută cu secretarul britanic de externe Philip Hammond şi şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini în timpul unei întâlniri a Consiliului miniştrilor UE de externe la Bruxelles în 19 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.01.2015

Nu va avea loc o uşurare a sancţiunilor împotriva Rusiei, în ciuda temerilor legate de consecinţele economice, a decis Uniunea Europeană.

Miniştrii UE de externe au fost de acord luni să nu schimbe politica blocului european asupra Rusiei până când Moscova nu va implementa în totalitate acordul de pace din 5 septembrie 2014 încheiat la Minsk între guvernul ucrainean şi fortele pro-ruse în privinţa conflictului din estul Ucrainei.

„Miniştrii UE de externe sunt de acord că trebuie să menţinem sancţiunile asupra Rusiei până când aceasta va ajuta la obţinerea păcii în Ucraina”, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond după discuţiile din Bruxelles. „UE trebuie să rămână pe acelaşi curs.”

O nouă rundă de lupte a izbucnit în urmă cu câteva zile în estul Ucrainei iar şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a declarat că acestea nu reprezintă un semn încurajator pentru obţinerea păcii.

„Situaţia din teren este astăzi mult mai gravă decât în ultimele săptămâni”, a spus Mogherini în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată după discuţiile de luni.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni severe împotriva Rusiei, după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în luna martie 2014. În plus, Kievul şi aliaţii săi vestici acuză Moscova că joacă un rol activ în conflictul ucrainean şi că ajută rebelii separatişti cu arme şi soldaţi – o acuzaţie pe care Rusia o neagă vehement.

Dar blocul european a înregistrat o oarecare divizare în privinţa sancţiunilor după ce unele state membre, precum Germania şi Italia, care au puternice relaţii comerciale şi politice cu Rusia, nu au fost prea dornice să intensifice sancţiunile după prăbuşirea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în iulie 2014. Oficialii occidentali au declarat că incidentul a fost provocat de forţele pro-ruse, care au respins în repetate rânduri această acuzaţie.

Şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a sugerat că statele UE ar putea să colaboreze din nou cu Rusia în domeniul diplomaţiei, comerţului şi al altor chestiuni globale în schimbul unor paşi îndreptaţi înspre calmarea crizei din Ucraina, conform unui document de discuţie ce a fost distribuit guvernelor înaintea întâlnirii de luni.

Deplângând efectul negativ pe care îl are criza ucraineană asupra zonelor de cooperare cu Rusia şi evidenţiind recentele ameninţări din partea UE de a intensifica sancţiunile asupra Moscovei, documentul a sugerat o completare a acelor sancţiuni cu o „abordare mai proactivă” pentru a determina Rusia să îşi schimbe poziţia asupra Ucrainei.

Sancţiunile occidentale, alături de scăderea continuă a preţurilor globale la petrol şi a devalorizării semnificative a rublei ruseşti, au lovit puternic în economia Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor