Barack Obama şi David Cameron susţin menţinerea sancţiunilor faţă de Rusia

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a pledat vineri, alături de premierul Marii Britanii, David Cameron, pentru menţinerea "sancţiunilor puternice" împotriva Rusiei, acuzată de susţinerea insurgenţilor ucraineni
Presedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.01.2015

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi premierul Marii Britanii, David Cameron, au pledat vineri pentru menţinerea sancţiunilor puternice împotriva Rusiei, până la încetarea agresiuni contra Ucrainei, relatează Mediafax.

"Suntem de acord cu necesitatea menţinerii sancţiunilor puternice împotriva Rusiei până când va înceta agresiunea împotriva Ucrainei", a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu Cameron la Casa Albă.

"Rusia a ales să încalce suveranitatea unui stat, periclitând stabilitatea şi prosperitatea noastră. De aceea, vom continua să exercităm presiuni asupra Rusiei pentru a rezolva criza în mod diplomatic. În acelaşi timp, susţinem Ucraina pe drumul spre reforme, inclusiv prin asistenţă financiară", a adăugat, la rândul său, David Cameron.

Reamintim că tensiunile între Occident şi Rusia lui Putin au început să se acutizeze la începutul anului trecut, după ce liderul rus a încercat să împiedice semnarea Acordului de liber schimb între Ucraiana şi UE, demers care i-a şi reuşit, cu sprijinul fostului preşedinte ucrainean, Ianukovici. Refuzul lui Ianukovici de a semna acordul cu Uniunea Europeană a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia a reacţionat dur şi profitând de tulburările din Ucraina, a anexat Crimeea şi a sprijinit secesioniştii din est, ceea ce a atras sancţiuni occidentale. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.700 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Mai mult, în ultimele zile, în estul Ucrainei a avut loc o intensificare a luptelor cu rebelii pro-ruşi iar Kievul şi-a reînnoit acuzaţiile privind o consolidare militară rusă la graniţa sa şi a aprobat noi mobilizări de trupe în contextul în care un val nou de violenţe ameninţă cu relansarea unui conflict total în estul ucrainean zguduit de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor