Grup media german: Avionul MH-17 a fost doborât de o brigadă a armatei ruse

Grupul media german, CorrecTV, a relatat despre concluziile privind avionul de pasageri MH-17, prăbuşit în luna iulie în estul Ucrainei: acesta a fost doborât de un sistem de lansatoare de rachete sol-aer Buk, care era operat de Brigada rusă de Apărare Aeriană a 53-a, relatează Kiev Post.
P. P.
11.01.2015

alte articole

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
P. P.
11.01.2015

Grupul media german, CorrecTV, a relatat despre concluziile privind avionul de pasageri MH-17, prăbuşit în luna iulie în estul Ucrainei: acesta a fost doborât de un sistem de lansatoare de rachete sol-aer Buk, care era operat de Brigada rusă de Apărare Aeriană a 53-a, relatează Kiev Post.

Raportul mass mediei, intitulat MH17: Căutând Adevărul, aduce o serie de noi dovezi precum mărturii ale experţilor militari, ale luptătorilor separatişti şi a rezidenţilor din estul Ucrainei, fotografii, materiale video sau dovezi obţinute prin social media şi satelit. Dovezile incluse în raport descriu o relatare convingătoare a evenimentelor care au condus la moartea tragică a celor 298 de pasageri ai zborului Malaysian Airlines, pe 17 iulie 2014.

Grupul susţine că sistemul Buk a intrat în Ucraina pentru a proteja artileria rusă care era vulnerabilă la atacurile aeriene lansate de armata ucraineană în cadrul conflictului care a erupt în luna aprilie, când militanţi pro-Kremlin au capturat mai multe clădiri guvernamentale din regiunea industrială cunoscută drept Donbas, care include regiunile administrative Lugansk şi Doneţk.

Potrivit raportului, experţii militari au precizat că sistemul BUK putea fi operat numai de specialişti bine pregătiţi care acţionau ca o unitate coezivă. De asemenea, aceştia trebuiau să se conecteze cu radarul şi să lanseze rachetele în câteva secunde, altfel riscau să devină ei înşişi o ţintă.

Jurnaliştii correct!V au mers în oraşul Snizhne din estul Ucrainei, care este deţinut de forţele pro-ruse, unde au vorbit cu mai mulţi martori care au descris scene şi sunete corespunzătoare utilizării unui sistem de lansatoare Buk pe 17 iulie 2014. Unul dintre martori chiar a declarat că a văzut lansatorul trăgând racheta chiar înainte de prăbuşirea avionului.

”Ei l-au doborât. Racheta a zburat de aici. Am văzut-o, aşa cum a zburat. Eram în curte şi am auzit o explozie, un bang. Era un bang foarte zgomotos. Ţiglele de pe acoperişul meu s-au zguduit. Apoi a existat un sunet lung. Iar apoi o explozie foarte puternică: bang, bang. Iar chiar când eu fugeam pe drum avionul a început să cadă. Pe drum în jos, la câţiva kilometri de aici. Chiar ai putea să-l vezi cum arde”.

Grupul media a intervievat un fost ofiţer SBU care a devenit comandant al forţelor separatiste, Aleksandr Khodakovksyi. Acesta a declarat iniţial pentru Reuters că militanţii săi se află în posesia unei rachete Buk, dar apoi şi-a retras declaraţiile.

Khodakovskyi afirma că un sistem de lansatoare Buk a fost trimis înapoi în Rusia după dezastru, şi că forţele sale sunt încă susţinute de o unitate Buk. Acesta a sugerat că nici unul dintre cele două lansatoare de rachete nu sunt operate de către unităţile sale.

”Ştiu sigur că miliţia populară nu a doborât Boeing-ul. Noi nu avem şi nu am avut specialişti care să poată opera sisteme de armament de o asemenea precizie înaltă”, a explicat acesta.

Raportul grupului german relatează, de asemenea, şi despre acuzaţiile autorităţilor ruse potrivit cărora un avion ucrainean a distrus avionul MH17. Raportul argumentează că fuselajul putea fi distrus în acest mod doar de o rachetă sol aer şi că un avion care trăgea din faţa avionului ar fi trebuit să zboare dinspre spaţiul aerian rus în timp ce Boeingul se afla la 40 de kilometri de graniţa ruso-ucraineană.

Pe lângă noile declaraţii, multe din concluziile publicate în raport sunt sustrase din informaţiile aflate deja în domeniul public, inclusiv dovezi ale unei surse deschise de investigatori denumită Bellingcat.

Investigatorii Bellingcat au petrecut luni în şir pentru a aduna, verifica şi geolocaliza posturile mass mediei sociale, publicând fotografii şi materiale video legate de mişcările de trupe ruse din Ucraina.

Aceştia au fotografiile geolocalizate ale unui lansator de rachete Buk care se deplasa dinspre localitatea ucraineană Snizhen spre Rusia, imediat după doborârea avionului. De asemenea, aceştia au fost capabili să identifice faptul că lansatorul aparţinea Brigăzii Aeriene Defensive a 53-a, cu baza în Kursk.

”Noile investigaţii confirmă munca investigatorilor Bellingcat privind mişcarea (sistemului) Buk pe data de 17 iulie, şi faptul că acesta provenea de la brigada a 53-a din Rusia. La acest punct nu se poate nega că armata rusă a furnizat Buk-ul, şi că există foarte multe informaţii care le leagă de doborârea MH-17”, a declarat Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat.

”Se pare că una dintre piesele cheie ale informaţiei sunt datele autopsiei din partea investigaţiei criminale olandeze. Aceştia au confirmat că au găsit piese de metal în cadavre, iar dacă acestea proveneau de la un focos Buk, atunci nu cred că va fi vreun semn de îndoială cine este responsabil pentru doborârea avionului MH17”, a mai afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor