Rahova stimulează elanul creativ al corupţilor români

Penitenciarul Rahova
Penitenciarul Rahova (Epoch Times România)

Urmând exemplul nepotului mătuşii Tamara, Adrian Năstase de la Cornu, care a fost eliberat din închisoare înainte de termen pentru că, în loc să vegeteze în celulă, s-a făcut util comunităţii scriind cărţi, publicând reflecţii pe blogul personal şi susţinând zeci de conferinţe la Jilava despre Constituţie şi Unirea Principatelor la români, puşcăriaşii celebri ai ţării s-au apucat şi ei de versuri, elegii, conferinţe şi cugetări fiecare după sentinţă şi ... abiltăţi. Doar - doar, justiţia se va milostivi de ei cum s-a milostivit şi de Năstase şi le va da şansa să privească albastrul zărilor de după geamul limuzinei, nu după vreun gemuleţ cu gratii, de penitenciar.

Trei dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din România, omul de afaceri Corneliu Iacobov, fostul lider sindical Marius Petcu şi fostul preşedinte al OADO, Florentin Scaleţchi, publică analize economice şi poezii în revista Secţiei a II-a a Penitenciarului Rahova, numită "Încercări", informează Mediafax, care a avut amabilitatea de a face publice şi o serie de fragmente din operele marilor autori.

Corneliu Iacobov

Pentru că îl recomandă vasta experienţă în economie, Corneliu Iacobov, condamnat la închisoare după ce a dus în pragul dezastrului RAFO Oneşti, prejudiciind compania cu 240 de miliarde de lei vechi, a scris şi publicat în revista închisorii (pe care o şi conduce) o profundă analiză economică intitulată "Armaghedonul financiar şi economic din Comunitatea Europeană".

"Istoria ne arată că nerezolvarea crizelor politice prelungite având la bază crize economico-financiare duce inevitabil la conflagraţii mondiale. Suntem astăzi într-o asemenea situaţie? Cu siguranţă, nu", scrie Iacobov, care, dacă nu va fi eliberat mai devreme, pentru buna purtare şi contribuţii esenţiale la dezvoltarea economiei româneşti, mai are de stat la Rahova vre 6 ani din 7, cât are de ispăşit.

Pentru timpul cât mai stă în închisoare, lui Corneliu Iacobov i-a fost încredinţată, de către conducerea penitenciarului Rahova, funcţia de redactor revistei "Încercări."

În finalul articolului, omul de afaceri le explică românilor că "lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor şi nu o lume a învinşilor, să înţeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis şi că supravieţuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi".

Sute de oameni au ajuns aproape muritori de foame, trimişi în şomaj, după Armaghedonul dezlănţuit de Iacobov asupra RAFO Oneşti.

Marius Petcu, fost lider al CNSLR Frăţia

Nu se pricepe la fel de bine la economie ca Iacobov, are în schimb aptitudini de poet. Deţinutul care aspiră şi el la eliberare pentru bună purtare, semnează două poezii în "Încercări".

Suflet sensibil şi ales, Petcu îşi plânge în versuri durerea pricinuită de trădarea celor apropiaţi:

"Şi-acum îşi văd de viaţa lor în continuare,
Au şi uitat de răul ce-au făcut
Şi că pe cel de l-au făcut pierdut
Îl doare nedreptatea, cât îl doare!

Cu gândul ăsta clipele trec greu,
Cum de-au lăsat principii şi onoare,
În ce să cred eu azi şi mâine oare
Cum să privesc oglinda şi să fiu tot eu?"

se întreabă Petcu, în poezia "Gânduri libere".

La fel ca şi analistul Iacobov, Marius Petcu a fost trimis după gratii tot pentru şapte ani de închisoare. Petcu a fost condamnat pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că a primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.

Florentin Scaleţchi

Florentin Scaleţchi, fostul preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) a descoperit şi el în închisoare că are suflet de poet.

"Singur în celulă, cu viaţa mea în care
Înmuguresc
Lacrimile primăverii,
Visele îmi sunt libere,
Gândurile la fel.
Dar ele nu pot umblă
Fără mine prin lume"

îşi plânge durerea sufletească Scaleţchi, în poezia "Împreună".

Durerea încarcerării îl face pe Scaleţchi să se gândească la inevitabilul sfârşit: "

Eu am privit moartea
În ochi.
M-am conversat cu ea
Despre vrute şi nevrute".

Scaleţchi a fost într-adevăr condamnat la moarte de comunişti, dar nu pentru rezistenţă în munţi, scrisori la Europa Liberă sau cine ştie ce acte de mare dizidenţă ci fiindcă a încercat să fugă din ţară, înainte de 1989. Nu trecând Dunărea înot sau trecând graniţa noaptea, cum făcea mai tot românul curajos, ci furând vaporul al cărui căpitan era. Scaletchi, care a "privit moartea în ochi" a scăpat însă de execuţie şi, după Revoluţie, ajutat de calitatea de "dizident" trecut prin puşcăriile comuniste, a înfiinţat OADO.

Preşedinţia OADO i-a adus lui Florentin Scaleţchi, pe lângă răspunderi multe şi o sentinţă de şase ani de închisoare pentru corupţie. Scaleţchi a intrat în puşcărie pentru un mizilic de 20.000. de euro, bani pe care i-a cerut şi primit în calitate de preşedinte al OADO, în schimbul promisiunii de a se folosi de influenţa sa asupra magistraţilor de la instanţa supremă. Cel care a "cumpărat" influenţa lui Scaletchi, ulterior, l-a şi denunţat.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au confirmat pentru Mediafax că deţinuţii care formează colectivul redacţional al revistei "Încercări" au "fost înscrişi" pe baza unei solicitări care a fost ulterior aprobată de conducerea Penitenciarului Rahova. Deţinuţii sunt recompensaţi pentru materialelor publicate, primind dreptul a vizite în plus, pachete etc.

Concluzie

Puşcăria stimulează elanul creativ şi nu este adevărat ca după gratii ajung numai "analfabeţi."

Recent, Judecătoarea Viorica Dinu, arestată pentru luare de mită în dosarul Dinel Stoica, a declarat în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că se simte "umilită" de condiţiile din închisoare, motivul fiind că „persoanele cu studii superioare nu trebuie să stea în acelaşi loc cu analfabeţii”. Închisorile din România nu sunt pregătite să încarcereze oameni cu studii superioare, a afirmat acesta indignată, potrivit Realitatea.

"Faptul că sunt închisă mă umileşte şi nu îmi oferă nicio altă formă de educare. În prezent, în România, penitenciarele nu sunt pregătite să încarcereze persoane cu studii superioare. Acestea sunt amestecate cu analfabeţi, cu care nu ai ce să discuţi şi care nu te înţeleg. Indiferent ce se întâmplă în viaţă cu un magistrat, el trebuie să îşi păstreze demnitatea. Eu mi-am pierdut această demnitate dintr-o greşeală sau din prea multă milă faţă de oameni", şi-a susţinut cauză Viorica Dinu.

Pur informativ pentru doamna Dinu, închisoarea Rahova are şi secţie de femei. Iar redactorul revistei, Iacobov, probabil că abia aşteaptă să publice creaţiile dumneaei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii