Potenţialii puşcăriabili PNL eligibili pentru "moştenirea" lui Vosganian

Corupţie, mită
Corupţie, mită (Epoch Times România)

Conducerea PNL urmează să nominalizeze un candidat eligibil care să preia funcţia lui Varujan Vosganian, ce a demisionat ieri de la conducerea Ministerului Economiei. După demisia lui Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale, interimatul a fost preluat de ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu.

Personalităţile liberale ale căror nume se vehiculează în presă ca opţiuni ale lui Antonescu pentru postul de Ministru al Economiei sunt:

1. Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), implicat în tentativă de privatizare Oltchim, anchetat de DNA pentru direcţionarea unor contracte către anumite firme. Vulpescu a fost acuzat că ar fi dirijat zeci de milioane de euro către firme apropiate PNL. Actualmente, Remus Vulpescu este director de cabinet al ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi a fost numit, la sfârşitul lunii mai, ca reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice în AGA Transgaz Mediaş.

2. Nini Săpunaru, deputat PNL şi fost şef al vămilor. Săpunaru a fost implicat în uriaşul scandal "Ţigareta şi este anchetat de DNA pentru activităţi infracţionale ale firmei Europroiect SRL unde a fost acţionar. Nini Săpunaru a fost un potenţial candidat şi pentru postul de Ministru al Transporturilor, dar liberalii au preferat-o pe Ramona Mănescu, şotia primarului sectorului 6 din Bucureşti, bun prieten cu Antonescu.

3. Cristian Buican, preşedinte PNL Vâlcea. Nu are dosar la DNA. Despre el se spune doar că ar fi mason. Şi, conform unor stenograme PNL publicate de ziaruldevalcea.ro, care surprind o discuţie între PNL-istul de vâlcea şi Relu Fenechiu (condamnat la închisoare), Buican, supranumit "mareşalul" s-ar remarcat prin sprijinirea puternică a organizării referendumului pentru demiterea lui Băsescu în 2012.

Tot ziarulde vâlcea afirma că, "în anul de graţie 2012, Buican a ajuns stăpânul de facto al judeţului, preşedinte al PNL Vâlcea şi om important în ierarhia politică naţională a PNL. Deputatul vâlcean este prieten la cataramă cu liderul naţional Crin Antonescu şi de aceea îşi permite să adopte în Vâlcea un comportament de satrap local." publică cotidianul local antementionat

La fel ca Săpunaru, Buican a ratat şi el "la mustaţă" şansa de a îi lua locul lui Fenechiu ca ministru, după ce acesta a fost condamnat penal.

4. Teodor Atanasiu,fost ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu, actualmente preşedintele PNL Alba. Anastasiu este urmărit penal pentru infracţiuni comis la legea referendumului. Procurorii din cadrul DNA- Serviciul Teritorial Cluj au dispus urmărirea penală a lui Anastasiu pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului din 2012.

Şi el vehiculat la un moment dat ca eligibil pentru postul lui Fenechiu. L-a ratat.

5. Mihai Lupu, deputat PNL de Constanţa. Despre el se spune că e cel mai bogat politician din judeţ.

"Mihai Lupu a scos peste 150 mii de euro din fondurile guvernamentale din plantarea unor puieţi pe care nu i-a mai plantat! Afacerea s-a derulat în vara şi toamna anului 2010, în plină criză economică şi când la şefia guvernului se află Emil Boc, duşman de moarte al liberalilor." descria cotidianul.ro una dintre afacerile deputatului care ar putea prelua scaunul lăsat liber de Vosganian.

Mihai Lupu mai este acuzat că, în calitate de acţionar SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, a beneficiat de numeroase contracte cu statul, încheiate fără licitaţie. "În iunie, anul trecut, Şiretul a năvălit peste satele din nordul Moldovei. Zeci de oameni au pierit înecaţi, iar sate întregi au fost rase de pe faţa pământului. Situaţia de forţă majoră impunea o soluţie salvatoare: firma SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, controlată de deputatul Mihai Lupu (49 de ani), cu 35% din acţiuni. La o lună după potop, firma deputatului a intervenit pentru a repara stricăciunile făcute de Siret în digurile din Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro)." publica adevărul în 2011.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a demisionat din Guvern, la puţin timp după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva sa.

Demisia lui Vosganian a fost una de onoare, el afirmând că este nevinovat şi şi-a făcut datoria din plin. Vosganian lasă dosarele "grele" în scadenţă pentru cel ce va prelua portofoliul său.

"În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar pe de altă parte moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei", a spus Vosganian.

Vosganian a fost acuzat, împreună cu alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu, de subminarea economiei naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne