Puşcăriaşii de ieri, avocaţii de mâine

Membrii Baroului Bucureşti întruniţi luni a treia oară pentru a judeca dacă Adrian Năstase mai este demn să profeseze ca avocat sau nu, au amânat din nou decizia în privinţa excluderii din avocatură a fostului premier
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.09.2013

Membrii Baroului Bucureşti întruniţi luni a treia oară pentru a judeca dacă Adrian Năstase mai este demn să profeseze ca avocat sau nu, au amânat din nou decizia în privinţa excluderii din avocatură a fostului premier. Baroul va pronunţa decizia în cazul Năstase luni 30 septembrie.

Cazul este extrem de greu de judecat. Potrivit legislaţiei, un avocat condamnat definitiv trebuie exclus din avocatură, dar numai dacă membrii baroului din care face parte constată că a adus dezonoare profesiei de avocat, sau, în limbaj juridic, dacă a comis fapte de nedemnitate profesională. Sarcina de a decide dacă Adrian Năstase a adus dezonoare profesiei de avocat i-a revenit deci Baroului Bucureşti.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în 2012 pentru şantaj şi trafic de influenţă, în dosarul "Trofeul Calităţii". Potrivit judecătorilor care au pronunţat sentinţa, "activitatea infracţională din dosarul «Trofeul calităţii» reprezintă un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti."

Înalta Curte a constatat că Adrian Năstase a adus "nedemnitate" şi atingere întregii clasei politice româneşti, faptele lui murdărind cele mai înalte instituţii în stat. Judecătorii au considerat extrem de grave faptele lui Năstase, care a corupt şi şantajat diverşi oficiali şi oameni de afaceri pentru a face rost de bani, mulţi bani (67.463.972.430 lei vechi) pentru campania sa electorală, deoarece A. Năstase "nu era un simplu preşedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie şi candidat cotat cu şanse reale (dacă nu chiar cu cele mai mari) la cea mai înalta demnitate a statului român".

Pe lângă calitatea de om politic şi candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, Năstase era, în plus, avocat şi profesor universitar. De drept. La Universitatea Bucureşti.

În urma deciziei de condamnare a lui Năstase, cei din învăţământ s-au sesizat. Universitatea Bucureşti a reziliat contractul lui Năstase pe care l-a considerat nedemn să mai predea legea studenţilor facultăţii de Drept.

Avocaţii s-au mişcat mai greu decât cei din învăţământ, dar s-au mişcat. Acum câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti s-a întrunit în şedinţă secretă pentru a decide dacă Năstase, în prezent autosuspendat din barou, mai întruneşte calităţile morale pentru a profesa ca avocat.

"Şedinţa a fost confidenţială. Au fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năstase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă", a declarat la vremea respectivă, pentru Gândul, Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti.

Hotărârea avocaţilor bucureşteni de a şi-l păstra pe Năstase coleg, a fost transmisă Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care a decis, pe 29 iulie, că hotărârea prin care fostul premier era declarat demn să facă parte din Baroul Bucureşti trebuie revizuită.

"În şedinţa din 29 iulie a UNBR, a fost luat în discuţie cazul Năstase. S-au cerut informaţii şi documente suplimentare de la Baroul Bucureşti, unde este înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate", a explicat Ionel Haşotti, Vicepreşedintele UNBR.

Drept urmare, la cererea UNBR, pe 27 august, Consiliul Baroului Bucureşti s-a întrunit din nou, în altă şedinţă secretă, urmând să reanalizeze onoarea lui Năstase, la pachet cu situaţia altor doi membri ai baroului Bucureştean, Cătălin Voicu, fost senator, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, şi Florin Costiniu, fost judecător ICCJ, condamnaţi la 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, tot pentru corupţie, ca şi colegii săi.

Au analizat şi au ajuns la concluzia că nu pot concluziona nimic. Pentru nici unul din cei trei. Au amânat judecarea cazului/cazurilor până ieri, 23 septembrie, când membrii Baroului Bucureşti s-au întrunit din nou. Şi iarăşi n-au decis nimic. Onoarea este ceva foarte complicat de judecat.

În concluzie, o decizie va fi luată pe 30 septembrie. Dacă nu va fi prea complicat de luat.

Până atunci, Năstase aşteaptă liniştit la Cornu şi reflectează cu tristeţe la soarta acestei ţări. Cităm de pe blogul dumnealui:

"Sunt, din nou, la Cornu. Încerc să scap de un sentiment neplăcut de blazare, chiar de enervare. Mă uit la ştiri şi, din post în post, precum poştalionul din vremurile vechi, revăd aceleaşi imagini din Parcul Tei şi aud aceleaşi întrebări – dacă bunica lui Ionuţ a băut sau nu a băut bere. Eventual, se adaugă întrebări despre cât de judicioase sunt amenzile din proiectul celui de-al cincizecilea cod rutier al României ( în opinia mea, sancţionarea încălcărilor la acest cod ar trebui date Curţii Constituţionale, unde se află acum Daniel Morar – ar fi singura soluţie eficientă)."

(...) Aşa încât, la Cornu, în acest week-end, încerc să mă bucur de înţelepciunea, de frumuseţea şi de belşugul toamnei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor