Radu Mazăre, faţă în faţa cu magistraţii în dosarul retrocedărilor ilegale

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost prezent, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri de pe Litoral, în care este acuzat de corupţie.
Andrei Pricopie
27.05.2014

alte articole

Radu Mazăre (Sursa-Facebook)
Andrei Pricopie
27.05.2014

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost prezent, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri de pe Litoral, în care este acuzat de corupţie.

Cum specialistul care se ocupă de realizarea expertizei din acest dosar tot nu a terminat lucrarea solicitată, şi procesul mai fusese deja amânat din acest motiv, procurorul anticorupţie a solicitat amendarea acestuia. Pe de altă parte, avocata lui Mazăre a argumentat că este vorba despre o expertiză cu un grad mare de complexitate şi a susţinut că acesta are nevoie de mai mult timp. Avocata a cerut ca dosarul să fie amânat cu 3 luni.

Edilul Constanţei a acuzat constant că la originea numeroaselor sale dosare penale sunt "milionarii", marii operatori care plătesc sume infime pe terenuri închiriate în port şi care aproape toţi "au legături cu fosta sau actuala Securitate".

"Această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanţa. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puţin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitaţie acum, scoate la licitaţie cu de 10 ori mai mult. Toţi aceşti operatori sunt persoane private, care au privatizat nişte foste societăţi ale statului şi care aproape toţi au legături cu fosta sau actuala securitate", a declarat anterior Mazăre.

Potrivit Evz, în cadrul ultimului termen al procesului, procurorul de şedinţă a solicitat să nu se mai efectueze o expertiză privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primăria Constanţa, argumentând că obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanţă, ci de inculpaţi.

"Este o bagabonţeală. Adică să vii şi să soliciţi în instanţă să nu se mai efectueze expertizele, când instanţa a aprobat acest lucru. Când tu nu ai făcut o expertiză şi să vrei să mă judeci pe mine, că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupţie, mă judecă pentru subevaluări, şi să nu permiţi să aflăm adevărul. Să vii să spui că nu este nevoie, este o bagabonţeală", a declarat Radu Mazăre.

Totodată, instanţa a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia din 1998 până în prezent.

DNA l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre la 28 octombrie 2008 în dosarul privind restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În acelaşi dosar este implicat Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, împreună cu alte 35 de persoane, printre care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor