Exodul porturilor. Premierul Ponta vrea să împartă porturile „baronilor locali”

Ponta şi Radu Mazare
Ponta şi Radu Mazare (Epoch Times)

Porturile de la Dunăre ar trebui să fie trecute în administrare locală, a precizat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Galaţi, adăugând că un proiect în acest sens se află în lucru şi va fi adoptat în curând.

Premierul Ponta este de părere că prin trecerea portului Tulcea în administrarea Consiliului Judeţean ar fi posibilă dezvoltarea acestuia prin accesarea de fonduri europene, proiect valabil şi pentru celelalte porturi dunărene din ţară, cu excepţia Galaţiului şi Brăilei, unde operaţiunile sunt private.

"Susţin această idee. Portul Tulcea, care nu are o capacitate de dezvoltare în viitor şi cred că, fiind la CJ Tulcea, va putea să acceseze fonduri europene. Vorbim şi de celelalte porturi - cu excepţia Galaţiului şi Brăilei - la Dunăre care, printr-un management şi o implicare din partea autorităţii locale şi prin accesarea fondurilor prin proiecte europene - Strategia Dunării, Programul Operaţional Regional - pot să le dezvolte în continuare, să le facă active", a declarat Victor Ponta.

Portul mult râvnit de Mazăre

În privinţa portului Constanţa, premierul Ponta a declarat sâmbătă că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul.

"Constanţa este o altă discuţie, acolo lucrurile sunt foarte clare, mai puţin clare sunt pentru cei care fac politică şi care au interese private şi ilegale. În Constanţa, de ani de zile, acolo este un grup mafiot care a fost sprijinit de fostul ministru al Transporturilor şi actual preşedinte. Facilităţile portuare sunt în domeniul public, nu vor fi niciodată privatizate sau vândute. Compania care adminstrează portul are în acest moment capital şi participare atât din partea Guvernului, autorităţi locale şi privat şi 20% este fondul Proprietatea. Ideea noastră este de a scoate încă 15% pe bursă, astfel se pot respecta trei principii: transparenţă (pentru că orice societate listată la bursă respectă nişte reguli de transparenţă), capital de investit (banii luaţi pe cei 15% nu vin la buget, ci rămân în companie pentru investiţii) şi un management mai performant, superior a ceea ce s-a făcut în ultimii 20 ani, asigurat de Ministerul Transporturilor", a declarat premierul Ponta.

În timpul ultimei sale vizite la Constanţa, premierul a susţinut că este normal ca locuitorii din Constanţa să "aibă un cuvânt de spus, o participare" în administrarea Portului, în acest sens fiind realizat şi un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se pregăteşte trecerea a 13% din acţiuni, cu titlu gratuit, în proprietatea Consiliului Local Constanţa. Portul Constanţa este administrat, în prezent, de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.

Dacă se va face transferul a 13% din actiuni, Ministerul Transporturilor va rămâne cu 47%, Primaria Constanta cu 33% şi Fondul Proprietatea 20%. În contextul în care Guvernul vrea sa listeze pe bursa 15% actiunile statului, Ministerul Transporturilor va ramane cu 32%, iar Primaria Constanta va deveni atunci actionar majoritar cu 33%, moment în care toate deciziile legate de port vor fi luate după bunul plac al primarului Radu Mazare.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, aşteaptă cu nerăbdare ca premierul Victor Ponta şi ministrul transporturilor, Dan Şova, să treacă portul Constanţa sub controlul primăriei.

"Am vorbit şi cu Şova, şi cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susţine acest demers. Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa, iar ministrul Şova şi-a luat angajamentul să facă acest lucru", a afirmat Mazăre.

Cine se opune visului lui Mazăre

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare. Portul Constanţa e declarat prin acte normative o infrastructură strategică. Se precizează: Nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Deşi a precizat că nu poate face apel la premier, pentru că "în marasmul decizonal în care se află în legătură cu interesul statului român, cu certitudine în mintea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Radu Mazăre", face totuşi apel la cei care trebuie să avizeze această hotărâre.

„Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa. Am atins acest subiect ca un avertisment la cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Ilegalitatea e majoră şi sfatul meu este să nu semneze. Eventual, să îl lase pe Ponta să semneze singur”, a avertizat Traian Băsescu.

Fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a declarat săptămâna trecută că PNL va ataca la Curtea Constituţională o eventuală Hotărâre de Guvern privind transferul a încă 13% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local, argumentând că acesta nu are resursele financiare de a susţine investiţiile în port.

Ramona Mănescu s-a opus constant descentralizării Portului Constanţa, însă odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, lucrurile urmează să se schimbe, după cum a anunţat şi ministrul Şova. Aceasta a subliniat în repetate rânduri că Portul Constanţa este un obiectiv strategic şi de interes naţional pentru România, importanţa sa strategică fiind una multiplă: economică, energetică, militară, de conectivitate.

„Cedarea controlului Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la primărie reuşeşte, în mod pervers, să transforme un port la Marea Neagră într-un port la lacul Siutghiol şi să înlocuiască mineraliere şi petrolierele de 300 m lungime cu bărcuţe de fiţe. (...) Participarea cu 60% a Ministerului Transporturilor în acţionariat şi management garantează atât menţinerea acestor angajamente, cât şi continuarea şi valorificarea opţiunilor strategice de dezvoltare şi extindere a Portului Constanţa. Acest control al statului român prin Ministerul Transporturilor este singurul capabil să contracareze interesele de moment, viziunile meschine şi parti-pris-urile unuia sau altuia”, a precizat Ramona Mănescu.

Fostul ministru al Transporturilor susţine că „este imposibil să creadă cineva că o primărie cu un buget de 130 milioane de euro şi un grad de îndatorare ce depăşeşte cu 25% nivelul maxim admis, poate manageria proiecte de miliarde de euro, atât cât valorează dezvoltarea Portului Constanţa în următorii ani. La fel, atunci când vorbim de cel mai mare port la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari porturi europene, poartă strategică pentru petrol, gaze, cereale, minereuri, dar şi mărfuri de larg consum de zeci de miliarde de euro, nimeni nu poate crede că o primărie, un primar şi cu atât mai puţin un partid pot reprezenta alegerea corectă de management. Aceste variante pot fi însă preferate de unii, când avem în vedere o evaziune ce atinge nivelul miliardelor de euro”.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a avertizat că "premierul Ponta, ministrul Şova şi primarul Mazăre pregătesc un jaf la portul Constanţa. Hotărârea de guvern este pregătită şi are avize negative de la toate direcţiile din Ministerul Transporturilor. Dacă o semnează, Victor Ponta ajunge la puşcărie".

„Direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor au atras, de altfel, atenţia asupra ilegalităţii acestei HG şi asupra lipsei de oportunitate. Vorbim de Direcţia Generală de Transport Aero-naval, Direcţia de Resurse Umane şi Direcţia Management şi Afaceri Externe. Toate au emis avize negative pentru că transferul ar fi ilegal şi cu impact negativ asupra infrastructurii portului”, a afirmat Predoiu.

Politicianul susţine că argumentul invocat în HG, potrivit căruia în Europa sunt porturi administrate de primării, nu este valabil.

„Diferenţa majoră este că în acele primării nu se dă şi nu se ia şpagă. Este o diferenţă majoră între primăria Rotterdam şi Constanţa. Primarul din Rotterdam nu se plimbă pe la instituţiile anti-corupţie să ne spună ce face prin conturile offshore între două plimbări cu zmeul pe plajă”, a argumentat acesta.

Predoiu i-a atras atenţia lui Victor Ponta că, dacă va semna această hotărâre de Guvern, va ajunge în puşcărie: „Nu vă zic, domnule Ponta, ca politician ci ca jurist, ca de la avocat la procuror, că dacă semnaţi HG-ul aşa cum este acum intraţi în puşcărie”.

Preşedintele Forţa Civică Mihai Răzvan Ungureanu: "În contextul crizei din Ucraina şi a instabilităţii din regiune, domnul Mazăre primeşte, cu titlu gratuit, 13% din acţiunile unui port care este obiectiv strategic NATO. Este o hoţie care are loc chiar sub privirile noastre, care pune în pericol securitatea naţională. Portul Constanţa nu este circ şi sub nicio formă nu-l putem lăsa să cadă pradă intereselor financiare şi electorale", a declarat Ungureanu.

MRU îl învinovăţeşte pe Victor Ponta că face afaceri cu Primarul Constanţei care este anchetat de DNA, că i-ar proteja pe baronii locali, cercetaţi pentru corupţie, menţionând că "Ponta s-a suit în carul alegoric al baronilor PSD şi nu-l mai dă nimeni jos de acolo."

Senatorul a precizat că fostul ministru liberal al Transporturilor a ignorat presiunile PSD-ului, dar prin sosirea la conducerea ministerului a lui Dan Şova se aranjează în prezent toate tranzacţiile ilegale şi se urmăreşte căpuşarea unui obiectiv de interes naţional.

MRU se întreabă "De unde găsesc Mazăre şi Consiliul Local bani pentru a susţine noile acţiuni? Mai urmează şi listarea la bursă a 1/3 din acţiunile Portului şi astfel se deschide oportunitatea achiziţionării acestora de orice firmă cu un potenţial financiar consistent, eventual firme apropiate lui Radu Mazăre".

În concluzie, Mihai Răzvan Ungureanu afirmă că Portul Constanţa va ajunge portul privat al primarului Radu Mazăre.