Cum se fac marile averi: Prin bunăvoinţa lui Mazăre, Cristian Borcea a devenit mai bogat cu 3 milioane euro

Dinamoviştii Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu ar fi obţinut, potrivit procurorilor DNA, terenuri de valori considerabile din retrocedările ilegale făcute în Portul Tomis, prin dispoziţia primarului Constanţei, Radu Mazăre.
Radu Mazăre (Sursa-Facebook)
Loredana Diacu
14.05.2014

Dinamoviştii Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu ar fi obţinut, potrivit procurorilor DNA, terenuri de valori considerabile din retrocedările ilegale făcute în Portul Tomis, prin dispoziţia primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Conform evz.ro, Mazăre le-a retrocedat ilegal lui Borcea şi Săvulescu, precum şi unor mandatari, terenuri la care aceştia nu aveau dreptul. Potrivit unor documente prezentate de sursa citată, Mazăre a dat trei dispoziţii prin care a reconstituit dreptul de proprietate al mandatarilor lui Buzescu-Movilă Ivonne Aline, moştenitoarea unui boier ce deţinuse cândva mari suprafeţe de teren în Constanţa. Problema care se ridică însă este că terenul solicitat de mandatari, în numele moştenitoarei, fusese donat de boier Academiei Române, deci practic, moştenitoarea solicitase ceva ce nu i se cuvenea.

Mandatarii solicitaseră să fie împroprietăriţi în cartierul Anadalchioi, în condiţiile în care, potrivit Monitorului Oficial 260 din 1948, terenul de 98,6 hectare, deţinut în respectivul cartier de boierul Movilă, fusese donat de acesta Academiei Române. Mai mult, cum terenul deţinut cândva de boier a devenit cu trecerea anilor cartier de locuinţe, primarul le-a dat acestora terenuri într-o zonă cu mult mai selectă şi mai scumpă, respectiv Portul turistic Tomis din Constanţa, dar şi în alte locuri.

Potrivit Monitorului Oficial 260 din 1948, terenul de 98,6 hectare, deţinut în cartierul Anadalchioi de boierul Movilă, fusese donat de acesta Academiei Române.

În urma retrocedării, 44 de loturi de teren, din care mai mult de 6 hectare sunt suprafeţe de faleză şi zone adiacente, în Portul de agrement Tomis, au ajuns, prin bunăvoinţa lui Mazăre, la Giurgiucanu Georgică (22,05% din suprafaţă revendicata), Măriuţă Maria, bunica lui Dragoş Săvulescu (14,70 % ), Borcea Cristian (12,25%), SC Habitat şi Ambient SA, societate unde acţionar este un fost coleg de facultate al lui Radu Mazăre (50%) şi Camboianu Mihai - cu 1 %.

Cum se face avere din retrocedări

Dragoş Săvulescu a semnat împreuna cu Georgică Giurgiucanu, un contract de mandat cu Ivonne Movilă, care-i împuternicea să ceară (ilegal, conform procurorilor) drepturile tuturor urmaşilor lui Movilă.

Ulterior, la începutul lui 2004, Borcea a semnat un contract de cesiune de drepturi succesorale litigioase prin care a primit 12,25% din suprafaţa revendicată de Ivonne Movilă, plătind, per total în jur de 9.700 de euro.

Terenurile obţinute de Borcea, Săvulescu şi restul mandatarilor au fost evaluate pentru sume derizorii, cuprinse, între 20 şi 140 de euro/mp. Conform DNA, terenurile din Portul Tomis şi din faţa plajei Modern, evaluate la 5,3 milioane de euro de către expertul Primăriei Constanţa, valorează, în realitate, 18,3 milioane de euro, de 3,4 ori mai mult. Aplicând acest coeficient rezultă că şi câştigurile lui Borcea şi Săvulescu ar fi depăşit 3 milioane de euro de persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor