Putin umilit de Harper la G20

Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005
Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005 (MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)

Întâlnirea APEC de la Beijing defăşurată cu puţin timp în urmă s-a desfăşurat sub patronajul ţărilor BRIC. Acestea au avut grijă să se distanţeze de grupul G8, iar subiectul anexării Crimeei de către Rusia a fost pur şi simplu lăsat la o parte.

Întâlnirea APEC a fost presărată cu provocări. Simptomatic pentru modul de operare al Rusiei sovietice, în timpul summitului APEC, Rusia a început să mute armament către Ucraina, generând şedinţe de urgenţă pentru diplomaţii europeni. Iar asta nu a fost tot. La numai la o zi înaintea sosirii lui Barack Obama la summit, China şi Rusia au anunţat noi contracte pentru livrări de gaz.

După cum era de aşteptat, la summit-ul G20 de la Brisbane, răspunsul Occidentului a fost foarte dur. Membrele grupului G7, din clubul G20 au folosit evenimentul pentru a-l umili pe Vladimir Putin.

Startul a fost dat de Barack Obama, care, în timpul unei alocuţiuni la universitatea Brisbane, a declarat că agresiunea Rusiei faţă de Ucraina este „o ameninţare la adresa întregii lumi, aşa cum am observat în cazul uluitoarei doborâri a zborului MH17, o tragedie care a luat multe vieţi nevinovate, printre ei aflându-se numeroşi concetăţeni de-ai dvs ”. „Ca aliat şi prieten, America împărtăşeşte durerea acestor familii australiene precum şi dorinta naţiunii dvs. de pace şi de a vedea făptaşii pedepsiţi”.

Aducerea în prim plan a tragediei zboului MH17, poveste cvasi-îngropată după ce anchete semioficiale ajunseseră la concluzia că avionul a fost doborât cu baterii de rachete de fabricaţie rusească - mutate în grabă peste graniţa cu Ucraina, apoi returnate imediat după incident - este o manevră dură în cazul Australiei, care a suferit pierderi în timpul tragediei.

Însă cel mai dur incident petrecut la summit l-a avut ca protagonist pe premierul Canadei, Stephen Harper, care, în momentul în care a trebuit să dea mâna cu Vladimir Putin, ar fi spus, conform purtătorului de cuvânt Jason MacDonald, citat de Internaţional Business Times „Mă rog, presupun că o să vă strâng mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să ieşiţi din Ucraina”.

Mă rog, presupun că o să vă strâng mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să ieşiţi din Ucraina

Răspunsul lui Putin la comentariul premierului canadian nu a fost pozitiv, conform martorilor, care nu au dat detalii. MacDonald a declarat că Putin şi Harper au continuat cu o scurtă convorbire.

Contactat de presă, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin s-a limitat să afirme că întâlnirea dintre cei doi lideri „a fost între limitele bunului simţ”.

Asemenea incidente sunt extrem de rare în cazul întâlnirilor diplomatice la vârf, unde există o etichetă extrem de rigidă, tocmai pentru a evita eventuale tensiuni.

După modul în care a fost tratat, Vladimir Putin a ales să plece înaintea terminării summit-ului, motivând zborul extrem de lung.