Putin promite Africii "sprijin total" într-o campanie anti-Occident pe continent

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa (st) şi omologul său rus, Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)
Redacţia
11.11.2024

Rusia încearcă să atragă ţările africane la un summit desfăşurat în staţiunea Soci de la Marea Neagră, unde preşedintele Vladimir Putin a promis continentului „sprijin total”, informează The Moscow Times.

Izolat de Vest după ofensiva sa pe scară largă împotriva Ucrainei, Moscova caută să construiască noi parteneriate în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, prezentându-se ca o barieră împotriva a ceea ce numeşte dominaţia occidentală pe scena internaţională.

„Ţară noastră va continua să ofere sprijin total prietenilor noştri din Africa în diverse sectoare”, a declarat Putin într-un discurs citit de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în faţa miniştrilor de externe şi oficialilor prezenţi, potrivit AFP.

Liderul de la Kremlin nu a participat la conferinţă, dar a subliniat că relaţiile Rusiei cu Africa s-au întărit tot mai mult în ultimii ani.

Conferinţa reprezintă o altă oportunitate pentru Rusia de a-şi promova viziunea unei „lumi multipolare” — la o lună după găzduirea unui summit BRICS cu principalele economii emergente.

Rusia a avut o prezenţă majoră în Africa în perioada sovietică şi şi-a extins influenţa pe continent în ultimii ani, inclusiv din punct de vedere militar. Trei ţări din Africa de Vest — Niger, Mali şi Burkina Faso — s-au îndepărtat de fosta putere colonială Franţa, după ce au ajuns sub conducere militară în urmă mai multor lovituri de stat din 2020 încoace şi s-au orientat către Moscova.

Mercenarii ruşi din grupul Wagner sau succesorul său, Africa Corps, susţin acum mai multe guverne africane, iar „consilierii” ruşi colaborează cu oficiali locali. În 2023, Rusia a livrat peste 5 miliarde de dolari în arme Africii, potrivit companiei de stat Rosoboronexport.

Companii ruseşti majore au, de asemenea, investiţii importante pe continent, cum ar fi minerul de diamante Alrosa în Angola şi Zimbabwe sau gigantul energetic Lukoil în Nigeria, Ghana, Camerun şi Congo.

„Rusia se potriveşte mai bine”

Naraţiunea Rusiei, care condamnă „neocolonialismul” occidental, este una care rezonează cu unii lideri de pe continentul african.

„Rusia nu este o putere colonială şi nu a fost niciodată o putere colonială. Dimpotrivă, ea a stat alături de popoarele africane şi de alte popoare din lume pentru a le ajuta să iasă din sistemul colonial”, a afirmat ministrul de Externe al Mali, Abdoulaye Diop, în marja conferinţei Rusia-Africa.

Burkina Faso, ţară care s-a apropiat de Moscova după lovituri de stat militare, are acum instructori militari ruşi care ajută în lupta de un deceniu împotriva insurgenţilor islamişti. Ministrul de Externe al Burkina Faso, Karamoko Jean-Marie Traoré, a declarat că un parteneriat cu Rusia se potriveşte mai bine ţării sale decât legăturile istorice cu Franţa.

„Oferta care a fost făcută prin cooperarea cu Rusia este mai potrivită pentru poporul din Burkina Faso”, a spus el într-un interviu AFP la summitul de la Soci.

Cu toate acestea, Traoré a respins ideea că Burkina Faso ar putea deveni prea dependentă de Moscova.

„Nu există motive de teamă, pentru că ştim ce dorim şi unde vrem să ajungem. Şi ştim cum dorim să colaborăm cu noii noştri parteneri”, a spus Traoré.

Îndoieli cu privire la interesele reale ale Rusiei

Cu toate acestea, unii analişti sunt sceptici cu privire la profunzimea interesului declarat al Rusiei pentru Africa. Într-un interviu cu AFP, Bakary Sambe, director al Institutului Timbuktu din Dakar, a pus sub semnul întrebării dacă implicarea Rusiei în Africa este o „adevărată prioritate strategică” pentru Kremlin.

„Ar acorda Rusia acelaşi interes Africii, dacă conflictul din Ucraina s-ar încheia?”, s-a întrebat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor