Ucraina va primi avioane franceze Mirage cu care poate lansa rachetele invizibile Storm Shadow spre Rusia

Avion de luptă francez Mirage 2000C (wikipedia.org)
Redacţia
13.11.2024

Noile avioane de luptă Mirage, promise de Franţa Ucrainei, îi vor oferi acesteia o nouă platformă de luptă capabilă să lanseze rachetele occidentale Storm Shadow pe care le-a folosit pentru a pune în dificultate Rusia, potrivit Business Insider.

Ucraina foloseşte de mult timp rachetele Storm Shadow/SCALP oferite de Marea Britanie şi Franţa pentru a riposta la invazia Rusiei, lovind o serie de ţinte, inclusiv fabrici ruseşti şi, se pare, o navă de război a marinei, precum şi depozite de combustibil şi muniţie.

Avioanele F-16 de fabricaţie americană, recent achiziţionate de Ucraina, nu sunt configurate pentru a lansa rachetele Storm Shadow, ceea ce o face dependentă de avioanele Su-24, de concepţie sovietică, pentru a le utiliza. Livrarea avioanelor franceze Mirage 2000 i-ar oferi Ucrainei o altă aeronavă capabilă să folosească aceste arme.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Sebastien Lecornuhas, a declarat la începutul acestei luni că ţara sa intenţionează să trimită avioane Mirage 2000 de producţie franceză, fabricate de Dassault Aviation, în prima jumătate a anului 2025, iar ziarul francez La Tribune a raportat că aceste avioane vor fi înarmate cu rachete Storm Shadow/SCALP.

Tim Robinson, specialist în aviaţie militară la Royal Aeronautical Society din Marea Britanie, a declaratcă este benefic pentru Ucraina să obţină mai multe avioane care pot lansa rachetele.

„Evident, doriţi să obţineţi Storm Shadow, dar aveţi nevoie de o platformă aeriană de pe care să o lansaţi”, a spus el, adăugând că posibilitatea de a o lansa de la o altitudine mai mare oferă o rază de acţiune mai mare.

Rachete de croazieră capabile

Generalul maior în retragere al armatei americane Gordon „Skip” Davis, care a fost adjunct al secretarului general adjunct al NATO pentru divizia sa de investiţii în apărare, a declarat pentru BI că „este un lucru bun faptul că avioanele vor fi capabile să lanseze rachetele de croazieră SCALP”.

„Acesta este un lucru important”, a spus el, explicând că "cel mai mare lucru" cu avioanele Miraj promise Ucrainei este că acestea vor fi deja capabile să lanseze rachetele Storm Shadow/SCALP furnizate de Marea Britanie şi Franţa.

Rachetele de croazieră cu lansare aeriană, stealth, au fost dezvoltate în comun de Regatul Unit şi Franţa şi fabricate de compania europeană multinaţională de apărare MBDA. În timp ce Regatul Unit le numeşte Storm Shadow, Franţa le denumeşte rachete SCALP.

Rachetele cu rază lungă de acţiune pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 250 de kilometri de locul în care sunt lansate. Potrivit BBC, fiecare rachetă costă aproape 1 milion USD.

Marea Britanie a fost prima ţară care a oferit Kievului această armă, primele livrări de Storm Shadows/SCALP având loc în mai 2023. Franţa a anunţat livrările două luni mai târziu, în iulie. Încă de la primele livrări, rachetele au devenit o armă-cheie în arsenalul Ucrainei.

Noi avioane de luptă

Potrivit raportului La Tribune, Franţa va livra Ucrainei primele trei avioane Mirage în primul trimestru al anului viitor. Franţa nu a spus câte vă trimite.

Nu este clar câte rachete Storm Shadow/SCALP ar putea angaja Franţa ca parte a efortului. De asemenea, nu este clar de câte rachete dispune Ucraina în prezent. Ucraina sfârşeşte adesea prin a rămâne fără armament de tipuri-cheie înainte ca aliaţii să decidă să îi refacă stocurile.

Dar chiar dacă va primi mai multe rachete împreună cu noile sale avioane, impactul acestei arme ar putea fi diminuat, cu excepţia cazului în care aliaţii îşi schimbă poziţia de lungă durată conform căreia Ucraina nu are voie să folosească armele cu rază lungă de acţiune pe care le trimit pentru a lovi teritoriul rus.

Ucraina solicită de mult timp permisiunea de a utiliza Storm Shadows/SCALP pentru a lovi ţinte militare din Rusia, mulţi experţi în război susţinând că restricţiile oferă Rusiei un avantaj uriaş, deoarece Ucraina trebuie să oprească atacurile după ce acestea sunt lansate, în loc să le distrugă la sursă.

Politico a raportat în august că un oficial din domeniul securităţii naţionale al administraţiei Biden a declarat că forţele Rusiei şi-au mutat o parte din activele militare în afara razei de acţiune a rachetelor Storm Shadow/SCALP şi ATACMS furnizate de Occident Ucrainei.

În septembrie, Regatul Unit a indicat că sunt în curs discuţii cu SUA cu privire la acordarea permisiunii Ucrainei de a utiliza Storm Shadows/SCALPS pentru a lovi Ucraina.

În ceea ce priveşte motivul pentru care SUA este implicată, SUA trebuie să acorde permisiunea deoarece Storm Shadows au la bord un sistem american pentru a zădărnici eforturile de bruiaj ale Rusiei.

Franţa a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească ţinte militare din interiorul Rusiei cu armamentul său cu rază lungă de acţiune, dar nu a indicat că va încerca să ocolească restricţiile SUA.

În orice caz, Mirage va fi o „valoare adăugată” pentru Ucraina, a declarat Gordon.

El a criticat lentoarea cu care a fost luată decizia de a le trimite, dar a spus că acestea vor ajuta totuşi Ucraina.

"Ar fi fost frumos dacă s-ar fi gândit la acest lucru poate acum un an şi jumătate, astfel încât să zboare chiar acum, dar acestea oferă unele avantaje cheie”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor