Trump ar avea în plan epurarea Armatei SUA. Un "Consiliu al războinicilor" ar urma să demită din conducere generalii "woke"
După ani de feminizare a armatei americane prin iniţiative DEI, un nou ordin executiv luat în considerare de echipa de tranziţie a lui Trump ar urma să înfiinţeze un „Consiliu războinic” format din personal militar superior pensionat, căruia i s-ar acorda puterea de a examina ofiţerii de trei şi patru stele şi de a recomanda orice eliminare a celor consideraţi inapţi pentru conducere, potrivit Zero Hedge.
Un proiect de revizuire a Ordinului Executiv, consultat de Wall Street Journal, ar putea accelera procesul de demitere a generalilor şi amiralilor consideraţi „deficienţi în calităţile necesare de leadership”, având în vedere promisiunea anterioară a preşedintelui ales Donald Trump de a concedia „generalii woke” care au promovat diversitatea în rândurile armatei în detrimentul pregătirii militare.
În calitate de comandant suprem, Trump poate concedia orice ofiţer după bunul plac, însă o comisie externă ai cărei membri ar fi numiţi de el ar ocoli sistemul obişnuit de promovare al Pentagonului, semnalând în întreaga armată că intenţionează să epureze o serie de generali şi amirali.
Proiectul de ordin afirmă că urmăreşte să stabilească o revizuire axată pe „capacitatea de leadership, pregătirea strategică şi angajamentul faţă de excelenţa militară”. Proiectul nu specifică ce anume trebuie să facă sau să prezinte ofiţerii pentru a demonstra că îndeplinesc aceste standarde. Proiectul de ordin a fost iniţiat de unul dintre mai multe grupuri de politici externe care colaborează cu echipa de tranziţie şi este unul dintre numeroasele ordine executive aflate în curs de revizuire de către echipa lui Trump, a declarat un oficial din tranziţie.
Consiliul ar fi format din generali şi subofiţeri în retragere, care i-ar trimite recomandările lor lui Trump. Cei identificaţi pentru înlăturare vor fi pensionaţi la gradul lor actual în termen de 30 de zile.
„Poporul american l-a reales pe preşedintele Trump cu o marjă răsunătoare, oferindu-i mandatul de a pune în aplicare promisiunile pe care le-a făcut în campanie. El îşi va îndeplini promisiunile”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a tranziţiei Trump-Vance, care a refuzat să comenteze direct potenţialul decret.
Trump a cerut epurarea celor pe care îi consideră generali care au eşuat - inclusiv a celor implicaţi în retragerea eşuată din Afganistan sub administraţia Biden. Trump a declarat anterior că le va cere tuturor generalilor implicaţi în retragere să demisioneze până la „prânz în ziua de învestire”.
În octombrie, Trump le-a spus celor prezenţi că va crea o unitate de intervenţie pentru a monitoriza „generalii woke” şi pentru a elimina instruirea privind diversitatea în armată.
Potrivit a doi oficiali din domeniul apărării, unul dintre generalii „woke” care ar putea fi epurat ar fi generalul CQ Brown Jr. din Forţele Aeriene, preşedintele Statului Major Întrunit.
Potrivit raportului, Ordinul Executiv s-ar alinia cu planurile echipei Trump de a implementa reforme majore la Departamentul Apărării (DoD), în special în ceea ce priveşte dimensiunea Statului Major Interarme.
„A devenit mult prea mare. Trump se aşteaptă, de asemenea, ca mulţi dintre generalii, generalii cu trei şi patru stele care au avut performanţe slabe să fie practic pensionaţi”, a declarat o persoană cu cunoştinţe despre tranziţie.
Proiectul de ordin executiv citează ca precedent pentru această măsură crearea de către generalul George C. Marshall, în 1940, a unei „comisii de selecţie”, conduse de ofiţeri generali în retragere, pentru a revizui dosarele ofiţerilor militari cu vechime în serviciu şi pentru „a elimina din linia de promovare orice ofiţer pentru motive considerate bune şi suficiente”. Scopul comisiei lui Marshall era de a face loc promovării ofiţerilor juniori promiţători.
Preşedintele are puterea de a demite generali, dar rareori o face din motive politice. Preşedintele Harry Truman l-a concediat pe generalul de armată Douglas MacArthur pentru că a contestat public strategia de securitate a administraţiei pentru Asia. Preşedintele Obama l-a concediat pe generalul de armată Stanley McChrystal din funcţia de comandant al său în Afganistan, după ce subordonaţii liderului militar au fost citaţi într-un articol de revistă în care criticau administraţia.