Putin ar sacrifica 20 de milioane de soldaţi pentru a-şi asigura supravieţuirea politică, susţine un diplomat rus în exil
focus
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin ar sacrifica 20 de milioane de soldaţi pentru a câştiga războiul din Ucraina şi a-şi asigura supravieţuirea politică, a declarat un diplomat rus în exil.
Boris Bondarev, care a părăsit misiunea permanentă a Rusiei la Naţiunile Unite de la Geneva din cauza războiului, a declarat pentru Sky News că "norocul lui Putin s-a terminat".
"Cred că cei 20 de ani în care a fost la putere au fost foarte norocoşi pentru el. Putin nu este inteligent, este doar norocos. Acum cred că norocul lui s-a terminat", a precizat Bondarev.
Fostul diplomat, care a lucrat în domeniul dezarmării nucleare, a descris nivelul de disperare al lui Putin, spunând că acesta este pregătit să vadă mai mult de o zecime din populaţie ucisă în conflict.
"După ce va pierde războiul, va trebui să le explice elitelor şi populaţiei sale de ce este aşa şi s-ar putea să întâmpine unele probleme în a explica acest lucru. Iar după aceea s-ar putea să existe opoziţie care să încerce să îl înlăture de la putere sau Putin va încerca să îşi epureze subordonaţii pentru a găsi unele persoane care ar putea fi învinuite pentru toate aceste probleme. Va fi o perioadă de agitaţie internă", a susţinut Bondarev.
"Nu ar trebui să aveţi nicio îndoială, el ar putea sacrifica 10 sau 20 de milioane de ruşi doar pentru a câştiga acest război doar pentru a-i măcelări pe toţi ucrainenii, pentru că este o chestiune de principiu. Este o chestiune de supravieţuire politică pentru el. Trebuie să înţelegeţi că, dacă va pierde războiul, pentru el va fi sfârşitul", a adăugat acesta.
Decizia lui Putin de a extinde forţele ruse cu 137.000 de soldaţi anul viitor a generat acuzaţii că el conduce la moarte recruţi tineri şi fără experienţă.
În acelaşi timp, alţii au susţinut că sunt păcăliţi şi induşi în eroare de şeful de la Kremlin.
Bondarev, care se află la Geneva, a declarat că a luat decizia de a demisiona atunci când tancurile ruseşti au trecut graniţa ucraineană în februarie, dar nu a putut pleca până în luna mai.
"După ce a început războiul, ei [colegii] s-au dovedit a fi cu toţii belicoşi şi foarte mulţumiţi de ceea ce se întâmplă", a afirmat el.
Însă el a susţinut că nu mai poate "lucra pentru acest guvern, pentru această ţară" ... "care face crime de război şi greşeli teribile şi crime împotriva generaţiilor noastre viitoare".
De asemenea, Bondarev a recunoscut că "nu a crezut că Putin va începe în mod serios războiul" înainte ca acesta să se întâmple.
Ir acum, în timp ce oficialii serviciilor de informaţii avertizează că Kremlinul ar putea plănui un atac nuclear în Marea Neagră, Bondarev a declarat că nu este o ameninţare care ar trebui luată uşor:
"Cred că pot exista unele planuri de a desfăşura cumva arme nucleare în timpul acestui război din Ucraina. Occidentul, cred, trebuie să fie consecvent pentru a-l înlătura pe Putin, pentru că atâta timp cât el şi regimul său sunt încă la putere în Rusia, ameninţarea unui război nuclear nu va dispărea".
El a adăugat că Putin se foloseşte de butonul nuclear pentru a "obliga alte ţări să facă ce vrea el", ceea ce, în opinia sa, reprezintă "un nou nivel al istoriei armelor nucleare" şi o "evoluţie foarte periculoasă".
Apeluri pentru implicarea NATO
Bondarev a sugerat că, întrucât "Putin crede că duce deja al treilea război mondial", NATO ar trebui să ia în considerare intrarea în conflict.
Extinderea NATO în Europa de Est a fost unul dintre principalele motive invocate de Putin pentru declanşarea războiului în Ucraina.
Majoritatea oficialilor din serviciile de informaţii sunt de acord că implicarea oficială a NATO ar duce la o escaladare majoră.
Dar Bondarev a spus: "Ei [ucrainenii] au nevoie de arme ofensive, mai multe rachete cu rază lungă de acţiune, avioane. Aşa că eu cred că NATO trebuie să-şi dubleze eforturile şi să ajute".
Totodată, fostul diplomat a adăugat că, deşi Putin este vehement anti-NATO, opiniile poporului rus sunt diferite:
"Poporul rus, în special generaţiile mai tinere, nu văd NATO ca pe un fel de inamic existenţial, ei sunt total de acord cu asta, deoarece NATO este o organizaţie defensivă".