Protestele din Tailanda oprite temporar din respect pentru rege

Aflată în mijlocul unor proteste de proporţii care au scos în stradă peste 100.000 de oameni, Tailanda a avut o zi de linişte şi pace. Totul din respect pentru rege.
Călugări tailandezi care serbează ziua regelui Bhumibol Adulyadej (Ed Wray / Getty Images)
Andrei Pricopie
05.12.2013

Aflată în mijlocul unor proteste de proporţii care au scos în stradă peste 100.000 de oameni, Tailanda a avut o zi de linişte şi pace. Totul din respect pentru rege.

Veneratul monarh din Tailanda le-a cerut tailandezilor, în cadrul discursului său anual susţinut cu ocazia zilei sale de naştere, "să se sprijine reciproc de dragul ţării", potrivit Voice of America.

Regele Bhumibol Adulyadej, care a împlinit marţi 86 de ani, a vorbit în timp ce protestatarii din opoziţie au oprit temporar acţiunile lor care vizează răsturnarea guvernului.

Regele, care a fost externat din spital la începutul acestui an după o internare de patru ani, a vorbit rar în timp ce a citat declaraţia sa de la palatul de pe malul mării, în Hua Hin.

"Toţii tailandezii ar trebui să realizeze acest punct foarte bine şi să se comporte şi să-şi îndeplinească atribuţiile în consecinţă şi datoria noastră în beneficiul publicului pentru stabilitatea şi securitatea naţiunii noastră din Tailanda".

Protestele care durează de săptămâni au fost oprite din respect pentru monarh, care este venerat ca o figură unificatoare într-o naţiune polarizată politic.

Cu toate acestea, liderul protestelor Suthep Thaugsuban a promis că va continua lupta vineri şi că nu va da înapoi până când primul-ministru Yingluck Shinawatra nu demisionează şi predă controlul unui consiliu al poporului.

"Mâine, mişcarea oamenilor va continua, în scopul de a eradica regimul Thaksin din Tailanda şi de a reda puterea poporului", a declarat acesta.

Temerile legate de o violenţă pe scară largă au apărut la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când cel puţin patru persoane au fost ucise şi zeci de persoane au fost rănite în timpul protestelor.

Dar tensiunile s-au mai diminuat marţi, după ce poliţia a dat înapoi, spunând că a primit ordine să evite o confruntare cu protestatarii, a căror strategie este de a ocupa clădirile guvernamentale.

Clasa de mijloc şi elita regalistă îşi manifestă nemulţumirile faţă de Guvern şi de Thaksin Shinawatra, fratele miliardar al premierului, care a fost el însuşi prim-ministru, fiind demis printr-o lovitură de stat militară în 2006. Aceştia din urmă se bucură de susţinerea ţăranilor săraci din zonele rurale.

Cele mai recente demonstraţii au fost declanşate în urmă cu câteva săptămâni de un proiect de lege de amnistie controversat, care ar fi permis lui Thaksin să se întoarcă acasă din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus şi să evite un termen de doi ani de închisoare pentru corupţie.

Senatul a respins proiectul de lege, dar protestele au continuat, un număr mare de oameni ieşind în stradă să ceară demisia premierului tailandez, doamna Yingluck Shinawatra, pe care o acuză că este controlată efectiv de către fratele ei, deşi aceasta neagă cu vehemenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor