China s-a pus pe "curăţenie": o nouă campanie de spălare a creierelor

De la câmpiile geroase din Nord, în Heilongjiang, până în vestul îndepărtat al Tibetului, cuprinzând tot centrul Chinei, Partidul Comunist Chinez revigorează o campanie de transformare forţată a gândirii unor milioane de oameni
Rep Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla.) vorbeşte la mitingul pentru comemorarea celei de-a opta aniversari de la începutul persecuţiei regimului comunist chinez împotriva Falun Gong (Jan Jekielek/The Epoch Times)
Matthew Robertson
24.11.2013

De la câmpiile geroase din Nord, în Heilongjiang, până în vestul îndepărtat al Tibetului, cuprinzând tot centrul Chinei, Partidul Comunist Chinez revigorează o campanie de transformare forţată a gândirii milioanelor de practicanţi ai unei discipline spirituale tradiţionale.

Conform zecilor de directive ale Partidului, postate pe paginile web ale siturilor care aparţin Guvernului şi Partidului, fiecare colţ al societăţii urmează să fie atins de acest demers. Se aşteaptă să participe până şi instituţii destinate educaţiei şi tratamentului, cum ar fi Şcoala Medie Jiangmen şi Spitalul Tovărăşiei din Beijing.

„Pătrundeţi în sate. Pătrundeţi în casele oamenilor. Pătrundeţi în şcoli. Pătrundeţi în organele guvernamentale. Pătrundeţi în întreprinderi. Pătrundeţi cu celulele Partidului la nivelul muncitorilor zilieri” afişează o notă de pe pagina web a (autorităţilor, n.trad.) unui sector din oraşul Chongqing. „Desfăşurarea ’Luptei Finale 2013-2015 a Educării şi Transformării’ este decizia ştiinţifică luată de Comitetul Central al Partidului pe baza luptei actuale” explică o altă notă.

Cine este victima acestei noi lupte de clasă, care ar trebui să galvanizeze resursele celui mai mare Partid Comunist? Vizată este Falun Gong, şcoala de qigong tradiţională, paşnică, unul dintre cele mai ciudate fenomene sociale din China modernă.

Răspândită prin viu grai începând din 1992, Falun Gong a câştigat o popularitate masivă în China, prin simplitate, fiind predată gratuit şi datorită faptului că în afară de exerciţiile de qigong, cu care chinezii sunt familiarizaţi, are o componentă de renaştere morală şi culturală.

În 1996 o numărătoare a Guvernului a indicat că existau 70 - 100 de milioane de practicanţi ai acestei şcoli tradiţionale - după numai 4 ani de răspândire. Numărul imens de aderenţi a atras imediat atenţia liderilor superiori de Partid, astfel că în 1999, Jiang Zemin, dictatorul momentului, a interzis răspândirea informaţiilor despre Falun Gong şi a început o campanie agresivă de suprimare a celor care se încăpătânau să o practice.

Jiang Zemin declara în 1999 că "va fi o glumă dacă Partidul nu va distruge Falun Gong în trei luni", campania de persecuţie începută de el a întâmpinat o rezistenţă masivă, deşi paşnică. Persecuţia, care a făcut deja milioane de victime, a continuat într-o formă sau alta şi sub Hu Jintao, care a preluat şefia Partidului de la Jiang Zemin, fiind acum moştenită de Xi Jinping, noul lider de Partid al Chinei.

Probleme politice

Membri-cheie din serviciile secrete, care serviseră intenţiilor politice ale fostului şef de partid Jiang Zemin, au fost înlăturaţi anul acesta. Deoarece persecuţia asupra Falun Gong a fost avansată şi condusă personal de Jiang Zemin, s-a crezut că, după ce protejaţii săi nu vor mai deţine puterea, persecuţia va ceda treptat.

Datele statistice incomplete prezentate pe site-ul Minghui.org, susţinut de aderenţii Falun Gong, indică într-adevăr o diminuare a numărului de cazuri de arestări, încarcerări şi tortură. Iar sistemul lagărelor de muncă, în care practicanţii Falun Gong sunt prizonieri în număr mare, a început să se diminueze anul acesta din anumite regiuni ale Chinei.

Însă, noua campanie indică faptul că, în lipsa unei decizii explicite de stopare a persecuţiei din partea Comitetului Permanent al Biroului Politic, organismul conducerii supreme a Partidului, acesta pur si simplu va continua campania, după cum afirmă Yiyang Xia, directorul principal al instituţiei pentru Cercetare şi Politici ale Chinei, asociat Fundaţiei pentru Lege şi Drepturile Omului, cu sediul la Washington.

„În afară de Revoluţia Culturală, care era să distrugă Partidul, practic nicio campanie politică de acest gen nu a fost răsturnată” a menţionat Yiang Xia.

Grupuri de interese

Bugetul Partidului Comunist destinat Securităţii a depăşit 120 de miliarde USD anul curent, conform datelor guvernamentale (care sunt oricum mai mici decât în realitate).

Oficialii care desfăşoară campania împotriva Falun Gong beneficiază de aceste resurse. „Există mai multe sute de mii de oficiali ai Securităţii, care îşi extrag mijloacele de trai şi beneficiile din această persecuţie, aşa încât ei urmăresc cu hotărâre să desfăşoare noi campanii” a continuat Yiyang Xia.

Acesta a adăugat şi că, odată cu trecerea a 14 ani de la începutul persecuţiei, a luat naştere un mare număr de beneficiari din Partid, fapt ce duce la amplificarea persecuţiei, întrucât aceştia se îmbogăţesc din asta.

Liang Xiaojun, un avocat din China specializat în Drepturile Omului, care a apărat în procese aderenţi Falun Gong, a afirmat că există trei motive pentru perpetuarea campaniei. Primul motiv este avântul: „Persecuţia a continuat fără ca cineva să spună că trebuie stopată. Al doilea motiv: ca stat totalitar, Partidul trebuie să îşi fabrice duşmani. Al treilea motiv este profitul: persoanele care lucrează pentru persecutarea Falun Gong obţin profituri băneşti din asta”.

Spălarea creierului

Metoda principală de care poliţia chineză şi forţele Securităţii se folosesc în desfăşurarea campaniei poartă numele de „educare după lege”, sau în limbaj comun: spălarea creierului.

Aceasta implică întemniţarea şi izolarea adepţilor Falun Gong, care apoi sunt constrânşi să citească sau să urmărească propaganda Partidului Comunist, care le atacă practica. La aceasta se adaugă privarea de somn şi torturi fizice, uneori de o duritate extremă – au fost raportate zeci de mii de cazuri de şocuri cu bastoane electrice, blocarea în poziţii chinuitoare, şi arsuri.

Corinna-Barbara Francis, cercetătoare a Amnesty Internaţional pe problemele Chinei, a observat că lagărele de muncă forţată au fost instrumentele principale în desfăşurarea campaniei de transformare anti-Falun Gong între anii 2010 şi 2012. Odată cu dezafectarea unor lagăre de muncă silnică, „deducţia mea este că se urmăreşte trimiterea lor (a practicanţilor Falun Gong, n.trad.) la aceste clase de educare” a declarat cercetătoarea, referindu-se la amplasamentele pentru spălarea creierului, în general stabilite ad hoc de autorităţile locale din cadrul Partidului.

Duihua, o sociaţie pentru Drepturile Omului cu sediul la San Francisco şi specializată în problemele Chinei, a afirmat că aceste amplasamente sunt chiar mai puţin legale decât lagărele de muncă silnică, ele operând în afara oricăror legi oficiale.

Ilegală

’Lupta Finală’ reprezintă o campanie oficială comandată de Biroul General al PCC, bazată cel mai probabil pe un document emis de Biroul 610, un organism paralegal al Partidului, care a fost fondat cu misiunea de a distruge Falun Gong, precizează Yiyang Xia, în urma cercetării operaţiunilor din campaniile de securitate ale Partidului.

Însă, în ciuda declarării statutului de campanie oficială, întregul demers este, în realitate, ilegal din punctul de vedere al legilor Chinei, afirmă avocaţii.

„Un asemenea document constituie o probă pentru suprimarea drepturilor omului” a precizat avocatul Liang Xiaojun. „Oficialii din cadrul guvernului care au învăţat câte ceva despre lege ar trebui să ştie că este ilegal să emită asemenea ordine. Oamenii posedă libertate religioasă şi de exprimare, fapt prevăzut prin Constituţie”, a adăugat avocatul.

Tang Jitian, avocat specializat în drepturile omului, a declarat: „Nu există absolut nicio îndoială privind caracterul ilegal al acestei campanii”. Înţelese în mod adecvat, activităţile forţelor de Securitate trebuie catalogate drept „dispariţii forţate, răpiri”, a continuat Tang.

Nepăsarea autorităţilor locale

Analiştii familiarizaţi cu modul de operare al Partidului Comunist spun că, în primul rând, directivele regăsite pe întreg Internetul, pe site-urile autorităţilor locale, nici nu ar fi trebuit să apară.

„Nu sunt implicat în operaţiuni. Eu doar mă ocup de informaţiile de pe Web” a zis un administrator de site-uri din oraşul Jinhe, provincia Shaanxi, într-o convorbire telefonică. „Documentul este ordonat de la un nivel la celălalt, pornind de la autorităţile centrale. Consiliul de Stat promovează publicarea informaţiilor, aşa că orice informaţie de la guvern fără caracter secret este publicată integral pe site.”

Yiyang Xia observă că niciun reprezentant al autorităţilor provinciale nu pune datele pe pagina lor web – numai birourile autorităţilor de nivel foarte coborât, care nu înţeleg regulile în mod adecvat, fac acest lucru, afirmă cercetătorul.

Cu toate astea, celor care implementează campania li se spune că trebuie să o facă bine. „Se fac evaluări stricte ale ... campaniei [anti-Falun Gong] în fiecare an” este scris într-o notificare din Districtul Yunyang, Chongqing. „Dacă vreo comunitate nu organizează activ... activităţile [anti-Falun Gong] şi nu poate duce până la capăt educarea şi transformarea studenţilor, autorităţile vor porni serios în căutarea persoanelor responsabile.”

Tao Decai, liderul activităţilor anti-Falun Gong de la Şcoala Medie Zhongshan din Xuzhou, provincia Jiangsu, a fost contactat telefonic şi întrebat despre mersul campaniei.

„Le-am trimis studenţilor chestionare pentru acasă”, a spus acesta, ceea ce înseamnă că studenţii trebuiau să verifice cine din familiile lor practica Falun Gong. Tao nu a fost dornic să mai răspundă la alte întrebări şi a încheiat conversaţia.

Cote

Asemenea oricărei mobilizări naţionale în care se angajează un guvern comunist, şi această campanie are o mulţime de cote în plan.

O notificare din partea biroului Partidului Comunist din strada Dunren, oraşul Chongqing, spune: „În fiecare an, peste 20% dintre ţinte trebuie să fie supuse o dată claselor de educare-studiu. Cota lor de recidivism trebuie să nu depăşească 3%.”

Oficiali ai districtului Yunyang afirmă că peste 90% din cartierele de acolo trebuie să aibă o cotă de transformare de 90%. Oraşul Xintunzi din provincia nordică Jilin îşi propune un obiectiv încă şi mai ambiţios. „Să convertim toţi adepţii Falun Gong neconvertiţi până la sfârşitul anului 2015. Să continuăm propaganda care denunţă şi critică Falun Gong.”

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns

Hotărârea Partidului de a transforma un grup imens de oameni paşnici, alături de actualul eşec al campaniei de a-şi atinge, în fapt, obiectivul, a fost subiectul mirării şi uneori al amuzamentului spectatorilor.

Liang Xiaojun, avocat chinez, a declarat că priveşte această campanie drept „totalmente ridicolă”. „Este imposibil ca Partidul să îşi atingă ţelul de a-i transforma pe toţi practicanţii Falun Gong”, a precizat acesta.

„Ei au încercat din greu să facă acest grup de oameni să dispară, însă după atâtea sforţări, efectul nu este cel dorit, iar acum subiectul a devenit o problemă internaţională”, a spus Tang Jitian, un alt avocat de drepturile omului din China. „Au încercat şi au dat greş, iar acum (comuniştii chinezi, n.trad.) au senzaţia unei crize.”

Tang a adăugat: „Cerinţele sunt ridicate, iar ei vor ca spălarea pe creier să se facă cu entuziasm şi înflăcărare, aşa încât există şi nişte aspecte comice legate de această campanie. Însă, folosirea violenţei pentru a schimba gândirea şi conceptele oamenilor nu poate funcţiona în realitate.”

Lu Chen a contribuit prin reportaje, iar Ariel Ţian şi Frank Fang, prin cercetarea subiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor