Tailanda este scena unor proteste violente de proporţii

Proteste anti-guvernamentale în Tailanda.
Proteste anti-guvernamentale în Tailanda. (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
02.12.2013

Ucraina nu este singurul loc unde protestele au luat o întorsătură violentă. În Tailanda situaţia este din ce în ce mai gravă, protestele fiind în curs de desfăşurare în Bangkok, unde numărul manifestanţilor este estimat la circa 100.000. Protestatarii cer demisia premierului tailandez doamna Yingluck Shinawatra, acuzând guvernul că este controlat efectiv de către fratele acesteia, fostul premier Thaksin Shinawatra, alungat printr-o lovitură de stat militară în 2006 pentru presupuse acte de corupţie.

Prim-ministrul Yingluck a respins cererile protestatarilor de a demisiona, explicând că acest lucru nu este posibil potrivit constituţiei, dar a adăugat că a rămas deschisă la discuţii.

Mai multe ciocniri au avut loc luni, atunci când protestatarii au încercat să ia cu asalt biroul prim-ministrului. Patru persoane şi-au pierdut viaţa în cele mai grave tulburări politice din Tailanda de la manifestaţiile din 2010.

Demonstranţii anti-guvernamentali au cerut demisia doamnei Yingluck, iar liderul protestului şi fostul politician de opoziţie Suthep Thaugsuban a declarat că aceasta ar trebui să demisioneze în "următoarele două zile".

Protestatarii doresc să înlocuiască guvernul cu un "Consiliu al Poporului" şi acuză guvernul Yingluck că este controlat de către fratele premierului, liderul demis Thaksin Shinawatra.

Protestele au fost în mare parte paşnice până sâmbătă, când au devenit violente. De-a lungul weekend-ului demonstranţii au încercat să rupă baricadele poliţiei şi să ia cu asalt biroul prim-ministrului, poliţia folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i opri.

Luni, protestatarii s-au întors pe străzi din nou şi au avut loc şi mai multe ciocniri, deşi corespondenţii au declarat că numărul acestora este mai mic decât înainte.

Starea de spirit a protestelor a părut că se agravează considerabil după weekend. Bande de tineri au încercat să provoace poliţiştii şi au distrus o maşină de poliţie, potrivit rapoartelor BBC.

Protestatarii au preluat controlul unui camion de gunoi şi al unuia de poliţie, folosindu-le pentru a sparge unele baricade de beton, a raportat AP.

Paradorn Pattanathabutr, şeful Consiliului Naţional de Securitate din Tailanda, a declarat pentru Reuters că forţele de securitate au "alternat utilizarea tunurilor de apă, cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc".

"Gloanţele de cauciuc sunt utilizate într-o singură zonă şi anume podul de lângă sediul Guvernului", a adăugat acesta.

Mai multe şcoli şi universităţi au fost închise, invocând probleme de securitate. În jur de 60 de şcoli din Bangkok, precum şi sediul principal al ONU, au fost închise.

Protestatarii au declarat duminică ziua decisivă "V-Day", pe care au numit-o "o lovitură de stat a poporului". Cu toate acestea, în ciuda conflictului cu forţele de securitate, nu au reuşit să acapareze mai multe clădiri guvernamentale, sau să o detroneze pe Yingluck.

Yingluck a declarat că ea nu va autoriza folosirea forţei împotriva protestatarilor.

"Armata s-a poziţionat ca neutră şi vrea să vadă o cale paşnică de rezolvare", a declarat luni Yingluck.

"Eu cred că nimeni nu vrea să vadă o repetare a istoriei, în care am văzut oameni suferind şi pierzându-şi viaţa'', a adăugat Yingluck.

Vineri, Yingluck a exclus organizarea de alegeri anticipate, precizând că ţara nu este suficient de calmă pentru sondaje.

Potrivit corespondenţilor de la faţa locului, comandanţii militari au fost de acord să trimită trupe pentru a sprijini poliţia, cu condiţia ca acestea să nu transporte arme şi să stea în spatele poliţiştilor care înconjoară principalele birouri guvernamentale.

Potrivit protestatarilor, Guvernul Yingluck, care a preluat mandatul după ce a câştigat alegerile în 2011, este condus de Thaksin de peste mări şi utilizează o serie de politici populiste care fac rău economiei Tailandei.

Valul de proteste a început luna trecută, după ce partidul de guvernământ a încercat să treacă o lege de amnistie controversată, care, potrivit criticilor, ar fi avut ca scop anularea pedepsei lui Thaksin permiţându-i să se întoarcă fără impunitate în ţară, din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus.

Deşi Senatul a respins proiectul de lege, într-o încercare de a pune capăt protestelor, totuşi ele au luat amploare iar tensiunea a crescut, când mai mult de 100.000 de persoane au mărşăluit în capitala Bangkok.

În proiectul iniţial, legea ar fi eliberat persoane acuzate de crime comise în timpul confruntărilor politice din trecut. O comisie parlamentară a modificat proiectul, pentru a include soldaţii şi politicienii care au supravegheat suprimările mortale îndreptate împotriva protestatarilor precum şi persoane acuzate pe baza investigaţiilor agenţiilor de stat stabilite după lovitura din stat.

Adversarii lui Thaksin au precizat că schimbările propuse îi vor permite să-şi recupereze averea şi să revină în Tailanda, fără a petrece timp în închisoare. În 2008, Thaksin a fugit de acuzaţiile de abuz de putere potrivit cărora acesta şi-a ajutat soţia să cumpere teren de la guvern.

Unii dintre susţinătorii lui Thaksin, cunoscuţi sub numele de Tricourile Roşii, au criticat, de asemenea, legea, pentru că ar proteja politicienii care au comandat represiunea împotriva manifestanţilor în 2010, atunci când mii de susţinători ai lui Thaksin au ocupat părţi cheie ale capitalei. Mai mult de 90 de persoane, majoritatea protestatari civili, au murit pe parcursul protestului de atunci care a durat două luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor