Tailanda: Guvernul schimbă strategia, protestatarii întră în palatul guvernului

Demonstranţi tailandezi în faţa sediului guvernului, Bangkok, 3 decembrie 2013
Demonstranţi tailandezi în faţa sediului guvernului, Bangkok, 3 decembrie 2013 (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
03.12.2013

Sute de protestatari au intrat în sediul guvernului din Bangkok, Tailanda, fără nicio intervenţie din partea poliţiei. Demonstranţii au fluturat steaguri şi au fluierat pentru a sărbători o victorie simbolică, după trei zile de proteste şi revolte.

În această dimineaţă, poliţia a folosit macarale pentru a elimina blocurile de beton şi baricade de sârmă ghimpată situate pe o stradă care ducea la sediul poliţiei, după ce a fost de acord să-i lase pe protestatari să intre în clădire. Schimbarea de strategie a autorităţilor sugerează că guvernul nu mai doreşte să intre în conflict cu demonstranţii şi va încerca să găsească un compromis pentru a dezamorsa tensiunile înainte de ziua de naştere a regelui Bhumibol Adulyadej, care va sărbători joi cei 86 de ani ai săi.

Analiştii se aşteptau la un fel de compromis înainte de joi, deoarece regele este respectat de către toţi tailandezii şi este considerat unicul capabil de a uni ţara. Oficialii guvernamentali nu au comentat cu privire la ultimele evoluţii şi nu este clar care vor fi următorii paşi ai autorităţilor.

Protestatarii, majoritatea susţinători ai Partidului Democrat şi membrii clasei de mijloc în Bangkok, au făcut cerut premierului Yingluck Shinawatra să demisioneze, acuzând că guvernul este controlat de fostul premier Thaksin Shinawatra, fratele acesteia. Thaksin a fost detronat de o lovitură de stat militară în 2006, dar rămâne o figură centrală în criza politică care a lovit ţara.

Mii de tailandezi s-au apropiat astfel de sediul guvernului de la Bangkok, după "trecerea liberă" lăsată de poliţie, care era desfăşurată pentru a proteja clădirile din spatele baricadelor de ciment. Agenţii s-au aşezat pe ele şi i-au lăsat pe protestatari să treacă baricadele şi să ajungă la drumul care trece prin faţa clădirii guvernamentale.

Şeful poliţiei, Kamronwit Thoopkrajang, până în prezent huiduit de mulţime datorită apropierii sale cu Thaksin Shinawatra, a spus în această dimineaţa că trupele nu ar fi împiedicat protestatarii să intre în sediul central care "aparţine poporului". În ultimele zile, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor care au încercat să forţeze aceleaşi baricade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor