Foştii preşedinţi ai Ucrainei cer demisia Guvernului

Referindu-se la manifestaţiile care au loc la Kiev, foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au convenit în cadrul unei întâlniri asupra faptului că Guvernul condus de Mikola Azarov ar trebui să-şi dea demisia, a relatat marţi ziarul ucrainean Segodnia în pagina electronică.
Piaţa Independenţei, Kiev, 3 decembrie 2013 (Brendan Hoffman/Getty Images)
Flori Mladin
04.12.2013

Referindu-se la manifestaţiile care au loc la Kiev, foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au convenit în cadrul unei întâlniri asupra faptului că Guvernul condus de Mikola Azarov ar trebui să-şi dea demisia, a relatat marţi ziarul ucrainean Segodnia în pagina electronică.

Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina.

"Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp", a afirmat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

"Schimbarea rapidă a poziţiei a dus la izbucnirea unor proteste şi, astăzi, aceste proteste reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea în ţară şi pentru integritatea Ucrainei. Acest fapt ar putea avea consecinţe politice şi economice grave", a concluzionat el.

Opoziţia doreşte schimbare

Campionul mondial de box Vitali Kliciko este liderul partidului de opoziţie Udar (Lovitură).

El a cerut schimbarea completă a puterii - demisia guvernului condus de premierul Mikola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici: 'Noi cerem demisia guvernului. Întreaga conducere a Ministerului de Interne ar trebui să fie urmărită penal. Guvernul premierului Azarov este responsabil de reprimarea demonstraţiei şi de colapsul economic'.

Un alt mod în care ar putea cădea guvernul este presiunea străzii, iar Ianukovici ar fi astfel învins printr-o 'lovitură la ficat'. Întrebarea este până unde ar putea împinge Kliciko acest asediu al străzii împotriva cuiva care până la urmă l-a învins în alegerile parlamentare.

Kliciko dă asigurări că legile ucrainene privind principiile politicii externe şi interne "consfinţesc integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană", cu scopul de a obţine "dezvoltarea internă şi externă". Totuşi, contrar legalităţii, Consiliul de Miniştri a aprobat la 21 noiembrie suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere cu UE. Acesta este motivul pentru care boxerul crede că "guvernul a trădat aspiraţiile poporului ucrainean faţă de un viitor european pentru Ucraina".

Moţiunea de cezură respinsă

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a respins marţi moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva guvernului condus de premierul Mikola Azarov, care este responsabil de suspendarea pregătirilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană - datorită refuzului de a semna Acordul de asociere cu UE - precum şi pentru represiunea demonstraţiilor proeuropene.

Textul documentului propus de trei grupuri principale ale opoziţiei a fost votat numai de 186 de deputaţi, în timp ce era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru adoptarea textului. Partidul Regiunilor, aflat la putere şi care deţine majoritatea în parlament, nu a participat la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor