Proiect de lege controversat. Infractorii pot invoca "regretul efectiv" pentru a scăpa de problemele penale

Eşti la prima ta infracţiune? Dacă te auto-denunţi şi repari într-un fel sau altul prejudiciul ai scăpat de răspundere penală. Cam aşa sună un controversat proiect de lege care a intrat recent în circuitul legislativ.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Cum închisorile de la noi din ţară sunt supraaglomerate şi România a pierdut mai multe procese la CEDO, unuia dintre aleşii neamului i-a venit o idee inedită pe care a transformat-o în proiect de lege. Este vorba despre senatorul independent Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai care vrea să introducă în Codul Penal conceptul de "regret efectiv".

Concret, infractorii care sunt la prima lor abatere pot scăpa de răspunderea penală, dacă se autodenunţă în timp util [de la momentul săvârşirii infracţiunii să nu fi trecut mai mult de două treimi din termenul de prescripţie], îşi recunosc vinovăţia şi repară prejudiciul provocat sau compensează valoarea acestuia.

Sunt exceptate de la instituţia "regretului efectiv" infracţiunile săvârşite cu violenţă, cele contra siguranţei şi sănătăţii publice, contra securităţii naţionale, contra umanităţii, crime de război, genocid, terorism etc.

Nu sunt însă exceptate infracţiunile asimilate actelor de corupţie, cum ar fi darea şi luarea de mită, sau traficul de influenţă şi abuzul în serviciu.

În expunerea de motive, Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai susţine că puşcăriile de la noi din ţară sunt supraaglomerate, numărul proceselor penale este tot mai mare, iar ţara noastră a suferit numeroase condamnări la CEDO din cauza duratei prea mari a proceselor şi a condiţiilor din penitenciare.

"În anul 2015, potrivit rapoartelor CEDO, România este pe locul al treilea în privinţa numărului de condamnări înregistrate. Principalele motive pentru care Curtea de la Strasbourg a condamnat România sunt aglomeraţia (sic!) din închisori şi durata prea lungă a proceselor", afirmă Mihai în expunerea de motive.

Mai mult, senatorul a vorbit şi despre "modelul justiţiei restaurative" care se regăseşte în sistemele judiciare din mai multe ţări, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Belgia, Australia, şi se bazează pe repararea prejudiciului cauzat victimei.

"Modelul justiţiei restaurative se bazează pe ideea reparării prejudiciului cauzat victimei care, nu rareori, este neglijată sau chiar victimizată în cadrul sistemului de justiţie. Chiar dacă infractorului i se aplică o pedeapsă, fie şi una privativă de libertate, cu executare, acest fapt nu diminuează prejudiciile cauzate, oricât de aspră ar fi sancţiunea aplicată infractorului", a explicat Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne